Dollarmilliardærene setter ny formuesrekord

0

Dollarmilliardærene setter ny formuesrekord

Formuen til verdens dollarmilliardærer økte med 12% fra i fjor, skriver Wealth-X. Totalt har de nå en samlet formue på 7300 milliarder dollar, eller litt under halvparten av USAs bruttonasjonalprodukt.

Det er nå 2325 dollarmilliardærer i verden, mot 2170 i 2013 og 1360 i 2009. Så siden finanskrisa har tallet økt med nesten 1000.

Milliardærene utgjør 0,000033 prosent av verdens befolkning, eller sagt på en annen måte: det er tre millioner mennesker per milliardær. likevel har denne ekstremt lille eliten 4,5 ganger så stor formue som den fattigste halvparten av verdens befolkning, 3,5 milliarder mennesker.

34% av verdens milliardærer bor i tjue byer. De opptrer ikke som en nasjonal, men transnasjonal elite, som flytter fra by til by, ikke fra land til land. Det er aksjemarkedet og finanskapital som er den største kilden til rikdom for denne gruppa. Så de har tjent enormt på den omfordelinga av rikdom som er skapt gjennom sentralbankenes manipulering av pengemengden.
De tjue rikeste milliardærene har en samlet formue på 818 milliarder dollar.
Dette skjer samtidig som fattigdommen og arbeidsløsheten øker raskt. Den «virkelige økonomien» er i svært ustabil, og det er ikke for ingenting at finansanalytikeren Jay Peloski i en kommentar i Financial Times sammenliknet verdensøkonomien med «en sufflé som er like ved å klappe sammen». Wealth-X regner med at tallet på milliardærer vil øke til nærmere 4000 i 2020.

Forrige artikkelStoltenbergs klimarapport – ikke så ny, ikke så smart
Neste artikkelDen uavhengige republikken Venezia?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).