Klima: Norge hadde i 2014 sin varmeste juli noensinne

0

Den globale gjennomsnittlige temperaturen for land- og havoverflater samlet var den fjerde høyeste som er registrert. Juli 2014 var også den 38ende juli på rad og den 353de måneden på rad med temperaturer over gjennomsnittet for det 20. århundre.

land og havtemperaturer

Dette viser klimarapporten for juli 2014.

Juli 2014 var den varmeste måneden i Norge noensinne med en temperatur på 4,3°C grader høyere enn snittet for 1961–1990, og det er 1°C over den tidligere rekorden.

Danmark var også svært nær rekord i og med at juli 2014 sammen med 1994 er den nest varmeste måneden som er målt, bare slått av 2006. Landet som helhet hadde rekordmange sommerdager (dager med temperaturer over 25°C) med 15,5 dager. (Gjennomsnittet er 2,6 dager.)

I USA er bildet helt spesielt fordi statene i vest hadde julitemperaturer rundt rekordvarme, mens noen stater i Midtvesten opplevde sin kaldeste juli på 120 år.

Overflatetemperaturen i havet var 0,59°C over gjennomsnittet for det 20. århundre og sammen med 2009 den høyeste som er målt.

Meteorolog og klimaforsker Rasmus Benestad sier til Aftenposten at stadige varmerekorder er blitt forholdsvis vanlig.

-Det er fordi det skjer en kontinuerlig global oppvarming. Temperaturen øker. Hadde vi hatt et mer stabilt klima ville alle de nye rekordene vært mer uventet, sier han. Toppen på de mer naturlige variasjonene, altså ulike værforhold, når stadig nye høyder og trenden i temperaturutviklingen er økende.

klima 2014

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel«Til mine styrtrike medborgere: Opprør kommer»
Neste artikkelUtvalgte artikler om Ukraina
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).