«Til mine styrtrike medborgere: Opprør kommer»

7

«Til mine styrtrike medborgere: Opprør kommer»

Det er milliardæren og Amazon-investor Nick Hanauer som skriver dette i et åpent brev til sine milliardærkolleger.

Jeg er blitt belønnet uanstendig godt for min suksess, med et liv som resten av de 99,99 prosent amerikanerne ikke en gang kan forestille seg. Flere hus, mitt eget fly, osv., osv. Du vet hva jeg prater om.

Det er Aftenposten som gjengir utdrag av brevet. Hele brevet finnes her.

«Når jeg ser inn i framtida ser jeg høygafler.»

Jeg har en beskjed til mine styrtrike medborgere; for alle oss som bor i våre beskyttede bobleverdener: Våkn opp. Det vil ikke vare! … Hvis vi ikke gjør noe for å rette opp de skjærende ulikhetene i denne økonomien, så kommer høygaflene etter oss. Ikke noe samfunn kan tåle en slik økende ulikhet som vi har.

Hanauer peker også på en annen ting som vil være godt kjent for denne bloggens lesere:

Gjennom de siste 30 åra har inntektene til toppsjefene økt 127 ganger fortere enn arbeidernes. Siden 1950 har toppsjefenes lønn i forhold til arbeidere økt med 1000 prosent – og det er ikke en trykkfeil. Toppsjefer pleide å tjene 30 ganger medianinntekten, nå raker de til seg 500 ganger.

Og som jeg har pekt på før: de styrtrike gutta er redde for hva folket vil gjøre når svindelen og den sinnssvake rikdommen går opp for de.

KampanjeStøtt oss

7 KOMMENTARER

  1. Nja. Jeg tror ikke på noe virkelig stort opprør med det første. Og milliardærene har uansett mengder av droner og militariserte politifolk til å forsvare seg. Og de har livvakter og bor i skjermede omgivelser.

  2. Sjelden i historiens løp har de herskende klasser forutsett eller tenkt at i morgen kommer opprøret. Som en hovedregel kommer det overraskende. Det er som dråpen som får glasset til å flyte over; Dråpen er egentlig uskyldig. Glasset var allerede fullt!!!

  3. Høres på Erna etter Brexit: samholdet svikter, ingen liker Establishment og de som er mot EU eller EØS er ekstremister Samhold med lavtlønnte. Dama er Men retorikken har fungert så langt. Arbeiderpartiet er med på det meste av høyregreiene og LO er nærmest fraværende i debatten. Blir litt matt må jeg innrømme.

  4. Det er all grunn til forvente et opprør i USA der forskjellene er megastore. Det blir neppe noen revolusjon i tradisjonell forstand, men jeg tror Bernie Sanders har satt varige spor der borte – særlig hos den yngre del av befolkningen, de som har lest litt og reist litt.

    Ellers ser jeg at Pål Steigan fortsatt erklærer seg som kommunist. Er det ikke ennå tydelig at INGEN kommuniststater – eksisterende eller forhenværende – har brakt lykke og velstand til sine innbyggere. Samtlige har praktisert vold og ovegrep i stor skala for å beholde makten. De har beriket sine ledere og medløpere og gitt dem uhørte privilegier. De har fjernet demokratiske institusjoner, vært aggressive i sin utenrikspolitikk og innad undertrykket all kritikk og politiske avvik. Dette er kommunisme i praksis. Det er utrolig at noen oppegående mennesker etter dette fortsatt propaganderer for kommunisme.

  5. […] Hva betyr alt dette? Det betyr at imperiet rakner. Ethvert forsøk på å holde på den makta USA har hatt vil lede til enda flere og enda farligere kriger. Den eneste farbare veien for et kapitalistisk USA er å ta fallet inn over seg og gi avkall for rollen som indispensable nation. Men det er altfor mye investert i denne rollen. Milliardærene er avhengige av den for å holde pengestrømmen oppe og rundt i verden sitter det vasaller, også i Europa, som er livredde for hva som vil skje dersom USA skulle fjerne den beskyttelsen de har levd under. De frykter bokstavelig talt at da vil det bli ”høygaflenes tid”. […]

  6. […] What does all this mean? It means that the empire is unraveling. Any attempts to cling to the position of power the US formerly has had, will lead to even more – and more dangerous wars. The only viable path for a capitalist United States is to accept the fall and renounce its role of indispensable nation. But too much has been invested in this role. The billionaires depend on it to keep the cash flow up, and around the world there are vassals, also in Europe, who are terrified of what will happen if the US would remove the protection they‘ve been living under. They litterally fear it will be “pitchforks time”. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.