Porosjenko: For hver drepte soldat vil vi drepe hundrevis

0
Azov-brigaden med SS-runen Wolsangel

Vestens helt og Norges allierte i Ukraina, president Petro Porosjenko, uttalte 11.07.2014 at ukrainske styrker skal hevne seg på opprørerne i Øst-Ukraina. Den ukrainske kuppregjeringa lover gratis jord i Øst-Ukraina til soldater som deltar i angrepene på separatistene. Det meldes om store sivile tap når Kiev-styrkene byer og landsbyer i øst.

Porosjenko: – Vi vil finne og ødelegge

Det var etter at regjeringsstyrkene hadde lidd et par sviende nederlag på østfronten at oligarken Porosjenko uttalte til pressa:

– For hver ukrainske soldat som er drept, vil opprørerne betale med titalls og hundrevis av sine egne. Ikke en eneste terrorist vil unngå å bli stilt til ansvar, alle vil få som fortjent.

Porosjenko hadde tidligere erklært en ensidig våpenhvile, men det ble fort klart at det ikke var en våpenhvile i vanlig forstand. Opprørerne fikk beskjed om at nå må dere legge ned våpnene, ellers vil vi utrydde dere. At de ikke tok imot «tilbudet» bør ikke overraske noen. Med Porosjenkos siste uttalelse har opprørerne ikke noe annet alternativ enn å fortsette kampen. De vet at om de gir seg, blir de drept uansett når Kiev-juntaen skal hevne seg.

Etnisk rensing

Jeg har tidligere skrevet at det pågår en etnisk rensing i Øst-Ukraina, og har fått noen kritiske kommentarer til det. Jeg er enig i at man skal være forsiktig med begrepene, og sjøl om opprørerne sier at det pågår etnisk rensing og folkemord, skal man ikke uten videre gå god for det. Ta det siste først: overgrepene i Øst-Ukraina er uhyrlige. Sivile drepes over en lav sko og det begås krigsforbrytelser hver eneste dag. Men foreløpig er det ikke dekning for å si at dette utgjør noe som likner på et folkemord, slik det er definert i FN-konvensjonen om folkemord. Derimot finns det holdningeri og rundt kuppregjeringa som i høyeste grad peker i retning av folkemord dersom disse folkene får det som de vil.

azov wolfsangel
Paramilitære fra Azov-bataljonen med wolfsangel-runen, som ble brukt av SS-divisjonen «Das Reich»

Tidligere statsminister Julia Timosjenko, som var dømt for korrupsjon og svindel, har kommet med en del svært drøye uttalelser om hva som bør skje med folket i Øst-Ukraina. Statsminister «Yats», Yatsenyuk, snakker om å «renske landet for ondskap og ikke-mennesker». Nazistene i Ukraina kaller sine russisktalende landsmenn for coloradobiller.Under massakren i Fagforeningenes hus i Odessa snakket de om å «grille coloradobiller».Med en gang man begynner å snakke om folkegrupper som ikke-mennesker og udyr, så legger man det mentale og ideologiske grunnlaget for folkemord. Dit er det ennå ikke kommet. Men det skyldes ikke NATO og Vesten som har hausset opp disse folkene og vendt det blinde øyet til forbrytelsene deres.

Etnisk rensing pågår

Derimot er det dekning for å si at det pågår etnisk rensing. Den USA-finansierte nettavisa Kyiv Post skriver:

Jordeiendommer vil bli gitt bort gratis til soldater i de ukrainske militære styrkene og andre militære grupper, samt til ansatte i innenriksministeriet og sikkerhetsstyrkene som forsvarer territorial integritet og suverenitet i det østlige og sørlige delene av landet.

Dette løftet skal være gitt av det ukrainske regjeringsorganet for jordforvaltning. Dette er en marsjordre for etnisk rensing. Det betyr at de som deltar på kuppregjeringas side i borgerkrigen har fått et personlig insentiv til å utrydde eller fordrive de nåværende eierne av jord i øst. Landet er jo ikke tomt. Det er tett befolket. Det er ikke noe jord å gi bort med mindre de nåværende eierne fordrives eller drepes. Det er også interessant å merke seg formuleringa «andre militære grupper». Det omfatter blant annet sånnet som den famøse Azov-bataljonen,en nyopprettet paramilitær styrke av nazister og løslatte kriminelle.

Den ukrainske forsvarsministeren Mykhailo Koval sa på et regjeringsmøte i Kiev 11.06.2014 at det «vil bli nødvendig med en fullstendig filtrering» av folk i Donbass. Til det formålet vil det bli opprettet egne filtreringsleire for å sortere ut opprørere og separatister og omplassere store folkegrupper til andre deler av landet. Eller etnisk rensing, som det også heter.

Bombing av skoler, sjukehus og boligblokker som juntaen driver med, er også en del av bildet. Juntaen har definert sine landsmenn i øst som fienden, og handler deretter. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, har bekreftet at det ble bombet i hytt og pine i Slavyansk. Dette fører også til at svært mange mennesker flykter. FNs høykommisær for flyktninger har registrert er krapp økning i tallet på ukrainske flyktninger. Siden årsskiftet har 110.000 ukrainere kommet til Russland, og tallet øker med tusener hver uke.

NATO og Norge støtter

Kiev-regjeringa har full støtte fra NATO og USA når den gjennomfører dette brutale felttoget mot sine egne landsmenn. Den får politisk støtte, våpen og penger til denne skitne krigen. I Norge har regjeringa Solberg gjort sitt for å støtte til troppene som nå herjer Øst-Ukraina. I følge Aftenposten har Norge sendt 77.000 stridsrasjoner til den ukrainske hæren for å støtte krigen i øst.

Nå er det på tide at det reises en protestbevegelse mot dette vanviddet. Norge var medskyldig i den folkerettsstridige krigen som ødela Libya i 2011. Nå er vi, riktignok i en mye mindre skala, men fortsatt medskyldige i å forverre tragedien i Ukraina. Det må da finnes noen politikere og noen ungdomsorganisasjoner i Norge som har ryggrad til å si at nok er nok – dette godtar vi ikke?

Forrige artikkelGeorg Apenes: – Jakten på Snowden en hån mot demokratiets og rettsstatens fundamenter
Neste artikkelÄr Amnesty verkligen oberoende?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).