Georg Apenes: – Jakten på Snowden en hån mot demokratiets og rettsstatens fundamenter

0

Georg Apenes: – Jakten på Snowden en hån mot demokratiets og rettsstatens fundamenter

Den gamle Høyre-kjempen Georg Apenes skriver i et leserinnlegg i Aftenposten at Edward Snowden bør få Nobels fredspris. Han hever seg dermed himmelhøyt over de fleste av dagens stortingspolitikere, som ikke vil drømme om å kritisere noe USA foretar seg.

Apenes skriver:

Det Snowden har vist oss er at regimer som sjelden forsømmer noen anledning til å hylle demokratiet og rettsstaten, bak våre rygger har funnet unnskyldninger for å overvåke oss alle uten å gå omveien om regulær rettslig tillatelse avgitt gjennom begrunnet mistanke Til dette har de fått myndighetenes rungende samtykke. Staten har derved skjøvet individet, og individets inntil nylig antatt ukrenkelige rettigheter, til side.

Apenes tar også et oppgjør med norske politikere når han skriver:

I fjor var det ikke ett parti, ikke én politiker som i den norske valgkampen antydet hvorledes vi kan ta med oss grunnleggende samfunnsverdier inn i en fremtid som da som nå synes å ville underminere grunnvoller vi har stått sammen på.

Enkelte norske politikere har allerede forskrekket avvist forslaget: Snowden er jo under politietterforskning! Til det er å bemerke at det rettsgrunnlaget som jakten på Snowden hviler på er en hån mot demokratiets og rettsstatens fundamenter.

Glitrende Apenes. Det lages ikke slike Høyre-politikere lenger.

Forrige artikkelBørge Brende om Gaza: – Nå må begge parter vise besinnelse…
Neste artikkelPorosjenko: For hver drepte soldat vil vi drepe hundrevis
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).