Georg Apenes: – Jakten på Snowden en hån mot demokratiets og rettsstatens fundamenter

8

Georg Apenes: – Jakten på Snowden en hån mot demokratiets og rettsstatens fundamenter

Den gamle Høyre-kjempen Georg Apenes skriver i et leserinnlegg i Aftenposten at Edward Snowden bør få Nobels fredspris. Han hever seg dermed himmelhøyt over de fleste av dagens stortingspolitikere, som ikke vil drømme om å kritisere noe USA foretar seg.

Apenes skriver:

Det Snowden har vist oss er at regimer som sjelden forsømmer noen anledning til å hylle demokratiet og rettsstaten, bak våre rygger har funnet unnskyldninger for å overvåke oss alle uten å gå omveien om regulær rettslig tillatelse avgitt gjennom begrunnet mistanke Til dette har de fått myndighetenes rungende samtykke. Staten har derved skjøvet individet, og individets inntil nylig antatt ukrenkelige rettigheter, til side.

Apenes tar også et oppgjør med norske politikere når han skriver:

I fjor var det ikke ett parti, ikke én politiker som i den norske valgkampen antydet hvorledes vi kan ta med oss grunnleggende samfunnsverdier inn i en fremtid som da som nå synes å ville underminere grunnvoller vi har stått sammen på.

Enkelte norske politikere har allerede forskrekket avvist forslaget: Snowden er jo under politietterforskning! Til det er å bemerke at det rettsgrunnlaget som jakten på Snowden hviler på er en hån mot demokratiets og rettsstatens fundamenter.

Glitrende Apenes. Det lages ikke slike Høyre-politikere lenger.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Apenes er jo pensjonert. Følgelig har han ingenting å tape på å si hva han tenker. Statsrådene og andre yrkesaktive tjenestemenn, derimot, kan selvsagt ikke tale USA midt imot. I offentligheten er de nødt til å stå last og brast med det amerikanske etablissementet, samme hva de måtte si til hverandre i fortrolighet bak lukkede dører. Alle tenkende mennesker skjønner at Norge, som alliert av USA, offentlig må fordømme Snowden, som per definisjon er en forræder mot USA og landets verdier.

  Det er ikke dermed sagt at jeg er uenig med Apenes eller andre som kritiserer NSA, men det er overhodet ikke imponerende at en pensjonert gammel mann kommer med slike ytringer, all den tid han har intet å tape og alt å vinne på å gjøre det. Dessuten er jeg blant dem som lenge, også før medieyndlingen og trippelagenten Snowden ble båret på gullstol gjennom avisredaksjonene, visste at overvåkningen var altomfattende.

  • Apenes er en hederlig fyr. Han er en ekte borgerlig demokrat, og det står det respekt av, i tider der praktisk talt alle andre borgerlige politikere er uhederlige leieknekter for den globaliserte kapitalen. Og kritikken hans rammer også i stor grad den såkalte venstresida.

   KZ, det kan godt hende at Snowden er trippelagent, sjøl om jeg ikke har sett noe bevis for det. Og det kan godt hende at du visste alt dette fra før sjøl om jeg ikke har lagt merke til dine artikler om det.

   • Men du skjønner poenget mitt? Du skjønner at om Apenes, rent hypotetisk, hadde vært statsråd, ville han aldri funnet på å offentlig hylle Snowden og kritisere USA/NSA på denne måten?

    Det er lettvint for pensjonister, bloggere og andre utenforstående å kritisere verdenseliten. Noe helt annet er det når man selv har reell makt og må stå til ansvar for hva man sier. Norske statsråder og toppbyråkrater kan ikke risikere å pådra seg amerikanernes vrede. Derfor tier de klokelig om Snowden og NSA. De har næringsvettet i behold. Dessuten vet de jo at norsk overvåkning er minst like omfattende, så det hadde vært passe hyklersk å kritisere NSA, uten å også kritisere PST og mer ukjente etterretningsbyråer som overvåker nordmenns elektroniske aktivitet.

    • Apenes gjorde en svært hederlig innsats som sjef for Datatilsynet. Og hvor mange andre pensjonister fra systempartiene har vært like bramfire?

 2. Hvis det et slik at bare pensjonister, politikere og andre, som kan si hva de tenker, være modige, så er det trist og alt for defensivt perspektiv på samfunnsdebatt og demokrati. Må vi lage et nytt pensjonistpartiet og satse på at vi eldre kan si fra? Det holder ikke

 3. Børge Brende snakker som om han bor på en annen planet. Han kan ikke tas alvorlig.
  Kanskje Wiloch kan hjelpe til litt her?

 4. Vi så hvordan det gikk med den svenske statsministeren Palme. Om det var amerikanerne som fikk tatt livet av ham, ja det vet vi ikke. Men at han ble mektig upopulær i visse kretser som ikke likte hans politikk først og fremst når det gjaldt Vietnam krigen og som irriterte amerikanerne til de grader. Vi kan vel anta at norske politikere ikke har glemt dette heller.
  Så KZ har kanskje et poeng her? Men mest trolig er vel at serviliteten har tatt overhånd.

 5. Apenes representerer ei type høyrefolk som faktisk sto for et minimum av demokratisk anstendighet. Uansett hva de ellers fortjener kjeft for, skal de ihvertfall ha kred for det. Oppkomlingene i Markeds-Høyre aner ikke hva demokrati betyr. Og Erna Solberg ville ikke en gang innrømme at det var et feilgrep å gå inn for DLD. Hun bare sier at «DLD fins ikke lenger». Det vitner både om mangel på sjølstendig tankevirksomhet og mangel på grunnleggende prinsipper.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.