30.000 milliarder kroner – tapt for alltid

0

Internasjonale medier har i det siste skrytt en del av den oppgangen de ser i ledende kapitalistiske land. Prognosene for det kommende året antyder en oppgang for Storbritannia på 2,9%, for USA på 2,8% og for Tyskland på 1,7%. Det det ikke snakkes så mye om er at de samme prognosene antyder at veksten neste år vil bli svakere igjen med Storbritannia ned til 2,5% for eksempel.

(Dette er et sammendrag av en artikkel av Michael Roberts. Originalen finnes her.)

Og det som slett ikke er noe tema er at mange store økonomier ennå ikke er tilbake til det nivået de hadde før krisa slo til i 2008. Storbritannia er fortsatt 0,5% under, Italia 75% under og Spania 7% under.  Hellas er 23% under nivået fra 2008. Og det er nå seks år siden den store depresjonen slo til

Hvis du summerer hvor produksjonen ville ha vært i 2013 dersom det ikke hadde vært noen krise, så har Hellas og Irland tapt 40% av sim potensielle vekst, Storbritannia nær 20%, USA 12% og Tyskland 5%.

relativt tap av vekst

Hvis man summerer hele dette tapte potensialet, så betyr det et tap på 5000 milliarder dollar eller over 30.000 milliarder norske kroner for USA, eurosonen, Storbritannia og Japan. Dette er verdier som er tapt for alltid, og dette er virkelige penger. Og fortsatt er mange økonomier ikke tilbake på nivået fra 2008, så tallet vil fortsette å stige. Dette er et tap i jobber, inntekter, tjenester og ressurser, og det er tap titalls av millioner mennesker føler på kroppen.

tapt vekst UK

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.