– Han lever i sin egen verden

6

sa Angela Merkel om Vladimir Putin. Men det spørs om ikke karakteristikken er mer velvalgt når det gjelder lederen for kuppregjeringa i Kiev, Arseniy Yatseniuk, eller Yats, som Victoria Nuland kalte ham da hun forut for kuppet sa at USA ville ha ham som regjeringssjef. I følge Interfax i Ukraina sa Yats følgende 22.03.2014:

Ukraina vil trenge energi fra Den europeiske unionen for å beskytte seg mot ringvirkningene av konflikten med Russland, siden Ukraina er avhengig av Russland for halvparten av sin olje og gassforsyning.

Yats er satt inn som regjeringssjef for å gjennomføre det han kalte ekstremt upopulære tiltak, nærmere bestemt IMFs knallharde nedskjæringstiltak: drastisk reduksjon av energisubsidiene, pensjonene og lønningene, oppsigelse av statsansatte og salg av Ukrainas ressurser til vestlig monopolkapital.

Yats er bankmann, men likevel burde han vel være i stand til å lese energistatistikk. Han trygler om at EU skal levere Ukraina mye av den energien landet mangler. Han lever tydeligvis i en verden der EU har noe energi til overs, noe å avstå. I den virkelige verden ser det imidlertid litt annerledes ut. Jeg anbefaler dette verktøyet som er basert på BP Statistical Review 2013.

energi EU olje kull gass

Som det går fram av disse kartene og grafene, så er EU, sjøl om man regner inn Norge som kronkoloni, fullstendig avhengig av massiv import av energi. Alle de store industrilanda i EU er energifattige så det holder.

Og hvem er det som forsyner Europa med energi?

EU import gass

Det enkle svaret på det er Russland og Norge, det vil si: 70% av den gassen EU bruker kommer fra disse to landa.

Altså: Yats ber EU om å skaffe store mengder energi som EU ikke har – for å kompensere for eventuelt bortfall av energi fra Russland. Hvor skulle EU få den energien fra, da? Importere mer fra Russland? Tyne mer ut av Norge? (Gassproduksjonen i Norge har stagnert på rundt 9,5 GSm3 gass for salg per måned. Det er ikke noe å hente.)

Kort sagt: Yats lever i sin egen verden. Dessverre er det ukrainske folket dratt inn i denne verdenen der EU skal skaffe lykke, framgang, arbeid – og altså flust med energi.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Yats drev en Arseniy Yatsenyuk Foundation med egen webside selvfølgelig. Den dagen han ble valgt til «president» forsvant bloggen hans,men ble allikevel gravd fram av en tysk blogger 8 mars. Det framgår tydelig av denne at yats tilhører de Likudorienterte zionistiske neocons i USA og naturligvis venter seg massiv støtte fra deres internasjonale miljø.
  http://alles-schallundrauch.blogspot.no

 2. «Germany’s chancellor Angela Merkel is said to have claimed that Putin ‘lives in another world’. She is right. Putin’s world is the Russian cultural space, which is quite different from the western Europe in which Merkel now operates. ‘Putin has done what our hearts were longing for,’ a Crimean pensioner told the news agency Reuters. ‘This finally brings things back to what they should be after all those years. For me, for my family, there can be no bigger joy, for us this is sacred.’»

  http://aeon.co/magazine/living-together/why-national-honour-trumps-rationality/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AeonMagazineEssays+%28Aeon+Magazine+Essays%29

 3. Citatet om att «Putin skulle leva i sin egna värld» tycks inte stämma. Det stämmer heller inte in på Merkels beteende, hon är inte känd för några drastiska uttalanden som den forskare hon är. Läste detta genom följande blogg:

  http://www.moonofalabama.org/2014/03/the-eu-us-tug-over-ukraine.html

  som i sin tur refererar till Die Welt (CDU/CSU-närstående tidning, ifall någon trodde det var en oppositionsavisa)

  http://www.welt.de/politik/deutschland/article125385606/Merkels-Drahtseilakt-zwischen-Putin-und-Obama.html

  «[…]Das Bild einer über Putin empörten, zu heftigsten Gegenreaktionen entschlossenen Kanzlerin war perfekt – und verbreitete sich international. [citatet om «annan värld /ö a»]

  Es entspricht allerdings nicht der Wirklichkeit. So ist man im Kanzleramt über den Bericht der «New York Times» nicht glücklich. Merkel habe mitnichten ausdrücken wollen, Putin verhalte sich irrational. Sie habe Obama vielmehr gesagt, Putin habe eine andere Wahrnehmung der Lage auf der Krim. Deshalb drängt Merkel ja auf eine «Fact-Finding-Mission».»

  die Wahrnehmung – «uppfattning».

  Hon kan förstås mycket väl ha sagt något annat till Obama men att medier felöversätter och förvränger översättningar är väl känt, inte minst visavi iranska ledare. Så jag ser det som rimligare att hon medvetet blivit svartmålad. Merkel vet dessutom mycket väl vad som står på spel ifall de tysk-ryska förbindelserna försämras, att svartmåla energileverantören stämmer inte in på hennes profil.

  • Jeg er enig i din tolkning av dette. Jeg trodde ikke på sitatet da det kom, men da tysk UD ikke korrigerte det, godtok jeg det, uten å legge for mye i det.
   Det var nok USA som drev kreativ oversettelse.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.