
Myndighetene i California har annonsert at for første gang vil de være ute av stand til å levere vann til sine lokale vanndistributører. Samtidig rammes det sentrale USA av streng kulde og brutale vinterstormer fører til store ødeleggelser og flom i England. På Svalbard er gjennomsnittstemperaturen fjorten grader over normalen. Finnes det noen sammenheng?
Tørken i California
Etter tre år med nedbør til dels langt under normalen er nå tørken i California så ekstrem at guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand og varsler at det kan bli aktuelt med vannrasjonering. 17 lokalsamfunn står i fare for å bli helt uten vann. Jordbruksproduksjonen i California er dobbelt så stor som i den nest viktigste jordbruksstaten i USA. Hvis California hadde vært et sjlølstendig land, hadde staten vært verdens femte største produsent av landbruksprodukter. Dette jordbruket er nå truet av en tørke av historiske proporsjoner.

Brutale stormer over Storbritannia
Vinteren 2014 er Storbritannia rammet av en serie med svært kraftige stormer. Vindstyrken har vært oppe i 170 kilometer i timen og det har vært målt bølgehøyder på 25 meter. Det har ikke vært så ekstremt vær noen gang i løpet av de 250 årene man har data for. Nedbørmengdene har ikke vært så store siden 1910 i deler av England. Ødeleggelsene har vært enorme. Opposisjonsleder Ed Miliband kritiserte regjeringa Cameron for å undervurdere konsekvensene av klimaendringene.
Svalbard fjorten grader over normalen
Fra midten av januar til midten av februar 2014 har snittemperaturen på Svalbard blitt målt til 1,6 minusgrader. Den normale snittemperaturen er 15,8 minusgrader. Årets snittemperatur er altså 14,2 grader over normalen!
– Det er snakk om temperaturer og temperaturvariasjoner som vi vanligvis aldri hører om, sier Trond Lien, klimavakt ved Værvarslinga for Nord-Norge, til NRK.
Ekstremvarme i Australia og Argentina
2012 og 2013 har vært år med helt ekstremt høye temperaturer i Australia. Det var nødvendig for meteorologene å innføre en ny fargekategori på værkartene sine for å markere områder med temperaturer over 50°C. I denne perioden har Australia opplevd den varmeste september-mars som er målt, den varmeste sommeren som er målt og den varmeste dagen som er målt.

2013 ble avsluttet på samme måte, og 2014 har startet i samme stil. Den første uka i det nye året har mange steder i Sør-Australia hatt temperaturer tett opp under 50°C.
Både Brasil og Argentina har opplevd ekstreme hetebølger i desember 2013 og januar 2014. I Argentina har de hatt den verste varmen som er notert, enkelte steder 15°C over normalen. Argentina, som er inne i sin verste økonomiske krise siden 2002, har opplevd dødsfall og langvarig strømutkopling på grunn av ekstremvarmen.
Hva kommer det av? Er det noen sammenheng?
I Storbritannia har stormene ført til en stor debatt om sammenhengen mellom ekstremværet og global oppvarming. The Met Office har offentliggjort en større rapport om dette der det blant annet heter:
Det er ikke noe endelig svar på det mulige bidraget klimaforandringer måtte ha på de stormene, nedbørmengden og flommene som har fulgt av dette.
Dette ga klimafornekterne bokstavlig talt vann på mølla. Torypolitikeren Nigel Lawson uttalte: – Dere ser jo at Met Office’s egen rapport benekter dette. Det er bare den derre Julia Slingo-dama som kommer med sånne absurde uttalelser. Deres egen rapport viser at det ikke er noen forbindelse i det hele tatt.
Det er en økende bevismengde for at ekstremnedbør kommer oftere og at den måten den øker på er konsistent med hva som er forventet ut fra den grunnleggende fysikken ved global oppvarming.

