Masters of the Universe

19

Jeg har flere ganger vist at det finnes en bitteliten ultrarik elite som eier det meste av kapitalen på kloden. Her skal jeg vise dette med utgangspunkt i den globale matvareindustrien.

Merkevarene er bare fronter

Forbrukerne får inntrykk av at det finnes en hel skog av forskjellige, konkurrerende merkevarer å ta av. Det pleier å være et vanlig trumfkort fra folk som liker kapitalismen, nemlig at den angivelig gir oss valgfrihet.

I virkeligheten er det en bløff. Valgfriheten er en illusjon. De kjente merkevarene er bare «cover», fronter for større kapitalgrupper som står bak dem. Se bare på denne figuren som viser eierskapet til de største matvaregigantene:

foodchoice

Klikk for større utgave.

Ti megakorporasjoner kontrollerer omtrent alt du kjøper fra husholdningsvarer til dyrefôr til jeans.

Enda så avslørende og voldsomt dette er, så er virkeligheten enda mange hakk verre. Disse ti selskapene eies og kontrolleres igjen av ei lita gruppe finanskapitalister, som dessuten eier hverandre.

Jeg har bare tilgang til åpne kilder, så det er helt sikkert forbindelser jeg overser. Men med det verktøyet jeg som amatør har, kan jeg se at åtte av disse ti selskapene eies av noe som framtrer som ei svært tett sammenvevd (superconnected) gruppe av finanskapitalister.

Kjernen i figuren burde se sånn ut:

finanskapital og mat

Oljefondet er største eier i BlackRock, som troner på toppen av denne lista.

(Metode: Jeg har gjennomgått eieroversiktene til disse selskapene på morningstar.com og tatt ut de ti største eierne i hvert selskap. Så har jeg rangert dem etter hvor ofte de forekommer. Mars og Unilever har jeg ikke klart å finne ut av ennå.)

Disse ni finansselskapene er største eiere i de åtte matvaregigantene. Men de er også største eiere i de største bankene og finansinstitusjonene i verden:

Sju finansgiganter inngår i et finansielt supernettverk.
Sju finansgiganter inngår i et finansielt supernettverk.

Den moderne forbruksvareindustrien framstår som mangfold, men er i virkeligheten mer eller mindre et globalt monopol, styrt av en bitteliten gruppe ultrakapitalister.

De fire største exchange trade funds (ETF):

I følge Morningstar dette de fire største ETFs:

 1. BlackRock
 2. State Street
 3. Vanguard
 4. Fidelity

(Hvis jeg skulle tippe, ville jeg anta at disse selskapene igjen bare er instrumenter for den finansielle eliten.)

Les også:

Norge og den internasjonale storfinansen

Oljefondet – et Frankensteins monster?

Krigen om vannet er i gang – vårt Nestlé fører an

Eksperter på lav lønn og dårlige arbeidsforhold

KampanjeStøtt oss

19 KOMMENTARER

 1. Gro Harlem Brundtland har sagt én sann setning: «Alt henger sammen med alt.»
  Den stien du går på nå er ikke spesielt oppbyggelig for troen på verdens ledere. Etter at Internett kom, er det mange som har pekt på disse sammenkoplingene av de få, eliten, og deres makt også over politikk. Dessverre har det vært en tendens til at de blir kalt konspirasjonsteoretikere. Og her rører du bare ved «valget» vi vanlige forbrukere har. Tiden for de små gründere er nok over. Takk for innsatsen! 🙂

  • Dette er et av de sitatene fra GHB jeg liker. Verdens politiske ledere er bare klovner som opptrer for disse med den virkelige makta. Og legg merke til: Jeg tar ikke utgangspunkt i noen konspirasjonsteori. Jeg bare henter fram fakta, og da først og fremst eierskap, som er noe av det hardeste som finnes i en kapitalistisk verden. Dette er så solid underbygd som det lar seg gjøre.
   Når det gjelder små gründere – nei, vi har det ikke greit, men vi holder på. Jeg var med å starte Parkteatret i 2002, og det blir man ikke rik av, men man gleder mange og har det svært interessant underveis. Jeg blir ikke motløs av oversikten over de mektige. De tilhører en økonomi som står med den enefoten i grava. Det som er utfordringa blir å ikke falle nedi sammen med dem.

 2. De store tilhører en økonomi som du og jeg og alle har et helt fritt valg til å velge å ta del i. Så absolutt ingenting å grine over (annet en miljøskadene disse påfører oss). Bare å la være å kjøpe varene deres så er du ikke med.

  Er vel dette som gjør at de bruker så mye makt og penger på media for å opprettholde forbruket.

  Forresten, du har sikkert hørt og sett han sveitsiske forskerens foredrag på TED om komplekse nettverk og disse finansinstitusjonenes sammenvikling (tror du har referert til den tidligere). Kanskje noe av materialet hans er tilgjengelig for «amatører» ?

 3. Jeg må si meg enig i denne artikel som er skrivet av Steigan,vi kan sette fingern på WTO som godkjente patent retten for feks Aids medesin ,,som kunne produseres for under 100 dollar.Men i og med patent retten og jaget efter profitt finnes det et monopol som tjener godt på elendighet,og slike finnes det over hele kloden også innen for annen virksomhet,de som tjener mindre enn 21 kroner dagen har ikke råd til dette,med andre ord drap

 4. […] Dette virker da svært kjent! Fidelity, Vanguard, BlackRock, State Street osv. Har vi ikke sett dem før? Jo, helt riktig. Surprise, surprise! De er også de største eierne i de sju største bankene og finansinstitusjonene og av de største matvaremonopolene og merkevarekjedene. Bak de smilende og kule fjesene til Mark Zuckerberg, Jeff Bezos og Larry Page ser vi simpelthen The United Corporations of the World. […]

 5. […] I forrige blogg viste jeg at selskaper som Fidelity, Vanguard, BlackRock, State Street osv. er de største eierne i disse tre internettselskapene. Og hvem er så de? Jo, helt riktig. De er også de største eierne i de sju største bankene og finansinstitusjonene og av de største matvaremonopolene og merkevarekjedene. Bak de smilende og kule fjesene til Mark Zuckerberg, Jeff Bezos og Larry Page ser vi simpelthen The United Corporations of the World. […]

 6. […] I forrige blogg viste jeg at selskaper som Fidelity, Vanguard, BlackRock, State Street osv. er de største eierne i disse tre internettselskapene. Og hvem er så de? Jo, helt riktig. De er også de største eierne i de sju største bankene og finansinstitusjonene og av de største matvaremonopolene og merkevarekjedene. Bak de smilende og kule fjesene til Mark Zuckerberg, Jeff Bezos og Larry Page ser vi simpelthen The United Corporations of the World. […]

 7. Merkelig at Familenavnet Rorchild ikke er å se noen plass.
  Mange menar at denne familien står bak eierskapet til de største bankene i verden. Deriblant federal reserve.

 8. Du har gjort en god jobb Pål. All ære til deg!
  Ta en kikk på styrene i de store selskapene! Noen vil ha det til at hvis man undersøker styrene i verdens 350 mest betydningsfulle bedrifter, så er det 32 navn som går igjen.
  Dette vil gi en pekepinn om hvilke personer som ruler og ikke bare selskapers eierinteresser i andre selskaper.

  • Ja, det må gjøres en slik jobb. Det er klare krysseierskap og personalallianser, og en god del av dette lar seg avdekke gjennom åpne kilder. Jeg har ikke tid til å gjøre denne jobben sjøl, men hvis jeg hadde et par studenter kunne jeg veilede dem, slik at de kunne gjøre det. 🙂

 9. Råttenskapen i system. Alle land i vesten plages folket av partioakratiet som umuliggjør det å bli kvitt denne korrupte eliten.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.