EØS på steroider

30

Sier forkortelsen TTIP deg noe? Ikke det, nei. Det er ikke min mening å spolere nattesøvnen for deg. Men dette er sånt som kan få meg til å ligge våken om natta.

Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)

Det pågår forhandlinger mellom EU og USA om noe som kalles Transatlantic Trade and Investment Partnership, og dersom de kommer fram til en avtale, vil den etter alle solemerker bli norsk lov, uten at noen kommer til å spørre deg (eller noen andre norske innbyggere).

Det skal altså skapes et felles marked for Europa og USA. Dersom forhandlingene fører fram, noe de sannsynligvis vil gjøre, vil amerikanske korporasjoner kunne saksøke Norge dersom de misliker våre lover.

(Oppdatering: Wikileaks har lekket avtaleutkastet.)

Stadig flere i Norge er blitt klar over at EØS-avtalen gjør at EFTA-domstolen kan sette til side vedtak fra norske folkevalgte organer. Etter opplegget for TTIP vil amerikanske konserner med sine hærskarer av advokater kunne saksøke norske myndigheter til månen og forbi dersom de mener seg forhindret i konkurransen. Hemmelige domstoler av forretningsadvokater vil kunne overstyre storting eller kommunestyrer og fjerne de lovbekyttelsene de ønskert å fjerne.

Det verktøyet de vil bruke til dette er noe som kalles investor-state dispute settlement ISDS. Med dette grepet løfter man og likestiller korporasjonene (gigantselskapene) opp på nivå med nasjonalstatene og gir dem rett til å kreve kompensasjon dersom nasjonalstatene gjennom sin lovgivning eller andre vedtak på noen måte truer korporasjonenes framtidige profitt.

ISDS brukes allerede for å stoppe lovgivning som tar sikte på å verne naturen eller folks helse.

Argentina innførte prisstopp på energi og vann og nasjonaliserte vannforsyninga. Det førte til at det US-amerikanske selskapet Azurix saksøkte landet under ISDS-regler og ble tilkjent en erstatning som nå er på 220 millioner dollar.

Det canadiske selskapepet Pacific Rim hadde planlagt å drive gruvedrift etter gull i El Salvador. Driften ville ha ført til store utslipp av kvikksølv, så en stor folkebevegelse klarte å hindre prosjektet. Dette førte til at Pacific Rim saksøkte El Salvador for tap av framtidig profitt på 77 millioner dollar.

Hundrevis av selskaper bruker nå ISDS-reglene til å saksøke regjeringer eller true med å saksøke dem for dermed å tvinge fram sin vilje. Avgjørelsene treffes i hemmelige høringer og dommerne er korporasjonenes advokater. Innbyggere eller lokalsamfunn har ingen status i disse prosessene. Det finnes ingen mulighet til å anke avgjørelsene, sjøl om de skulle sette nasjonale lover eller nasjonale domstolsavgjørelser til side. (Det er George Monbiot som tar opp dette.)

En av de spanske forhandlerne sier om sine erfaringer med dette systemet:

”Når jeg våkner om natta og tenker for denne voldgiften, så slutter det aldri å forundre meg at suverene stater har gått med på investeringsvoldgift i det hele tatt…  Tre privatpersoner har fått makt til å overstyre, og det uten begrensninger eller ankemulighet, enhver regjeringshandling, alle rettsavgjørelser og alle lover og forskrifter som parlamentene måtte vedta.”

Det finnes ingen motsvarende rettigheter for innbyggerne.

Det er dette systemet som vil bli innført dersom den transatlantiske frihandelsavtalen blir en realitet.

Og tror du norske myndigheter, enten de er blå eller rødgrønne, vil motsette seg noe sånt? (Nei, du kjenner dem. Du vet at de hopper når EU eller onkel Sam blåser i fløyta.)

Dersom EU skriver under en TTIP-avtale med USA, så blir den automatisk norsk lov, helt uavhengig av hva Norges befolkning måtte ønske.

Les Lori Wallschs artikkel om dette i Huffington Post.

Er du ikke blitt spurt, sier du? Demokrati har ikke noe i dette spillet å gjøre, skjønner du! Dette har ikke vært tema for noen folkeavstemning og aldri vært tema i noen valgkamp. Og en dag kommer amerikanske toppadvokater og saksøker kommunen din for millioner av dollar hvis dere ikke kryper for dem.

Zbig­niew Brzezinski:

“The nation-­state as a fun­da­mental unit of man’s orga­nized life has ceased to be the prin­cipal cre­ative force: Inter­na­tional banks and multi­na­tional cor­po­ra­tions are acting and plan­ning in terms that are far in advance of the polit­ical con­cepts of the nation-state.”

(Between Two Ages: America’s Role in the Tech­netronic Era)

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


30 KOMMENTARER

  • Du er vel inne på noe der. Sofavenstre later som om dette er en likeverdig kamp og at den avgjøres i stortinget. Det er tillatt å være naiv, men et sted må genseren gå.

 1. Vi lever ikke i et demokrati. Vi har jo dette såkalte valget hvert fjerde år, men de store avgjørelsene tas over hodet på folk.
  Hvis det er planlagt noen aksjoner/demonstrasjoner mot disse greiene, så si ifra, jeg møter opp!

 2. Nei, det er ikke noe demokrati, men kanskje nesten et perfekt skinndemokrati. Nesten ingen av de store svgjørelsene tas av de folkevalgte, og folket morer seg til døde. Mer Huxley enn Orwell. Det burde jo være demonstrasjoner, men først må jo de som lager sånne våkne opp.

  • Jeg er skuffet over venstresiden når det gjelder de viktige sakene i samfunnet. I alt for stor grad har man gått med på høyresidens spill, det skal handle om verdipolitikk nå. Enkeltsaker, symbolsaker, verdier heller enn økonomi, klasse. Det kan i og for seg være viktig nok noen av disse sakene, men de store spørsmålene om økonomi blir gjerne dyttet til siden for meningsløse debatter om lakrispiper for eksempel. Her må venstresiden ta ansvar. Jeg er redd folk våkner opp for sent, det er generelt veldig liten bevissthet hos folk i dag. Spesielt i et land som Norge, hvor folk tenker de gode tidene vil være her til evig tid.

 3. Overrasket? Nei. Så lenge folket får brød og sirkus og er opptatt med «fritidssysler» som å oppsøke store kjøpesentra osv så er det ingen som leer på et øyelokk. Vi har politikere som er «litt bekymret» over den storstilte overvåkinga USA driver med, men som gladelig stemmer for å innføre DLD. Men i et kapitalistisk system så er det nettopp kapitalismen og pengemakta som rår, og noen stakkarslig folkevalgte er lett å kjøre over.

 4. Og vi har nesten ingen journalister som graver for å vise oss sannheten. Mediene er monopolisert og har til oppgave å produsere det Huxley kalte «soma» til massene.

 5. Takk, Pål. Dette er noe av det viktigste du kunne sette fokus på. Jeg antar at du har lest den svært opplysende og skremmende artikkelen av Lori Wallach, Avtale for en transatlantisk næringslivsjunta, i novemberutgaven av Le Monde Diplomatique. Jeg vil innstendig oppfordre alle leserne av denne bloggen om å gjøre det samme, selv om det fører til en alvorlig test av hvor godt sovehjerte man har. Lori Wallach nevner ikke ordet fascisme en eneste gang i artikkelen, men for meg er det umulig å lese den uten å bli minnet om følgende uttalelse av Mussolini: «Fascism should more appropriately be called Corporatism because it is a merger of state and corporate power».

  Etter min mening har det i hele etterkrigstiden vært en stødig utvikling i denne retningen, noe selv president Eisenhover så og advarte om, ref. hans avskjedstale, som lett finnes på nettet, inkl. You Tube. Utviklingen inneholder et vidt spekter av enkeltkomponenter, blant annet den gradvise nedbyggingen av nasjonalstatene, som skal føre frem mot det endelige målet «global governance». Det finnes vel knapt den vestlige globaliseringsivrige politiker på verdensscenen som ikke har innprentet oss dette de siste årene. Hvilken side av det såkalte politiske spekteret disse politikerne tilhører spiller ingen rolle. Selv vår egen Kristin Halvorsen uttalte jo i forbindelse med Libyakrigen at SV er tilhenger av en FN-ledet verdensorden. Ap har i alle år jobbet for det samme innenfor den sosialistiske internasjonalen – av alle steder.

  Jeg håper virkelig det går opp for noen, kanskje en del unge med progressivt potensiale, hvor de nå måtte befinne seg, hva partielitene og andre eliter har beskjeftiget seg med de siste tiårene. Hvor mange møter i sentrum av den internasjonale globaliseringseliten har «gode» nordmenn og kvinner, som Thorvald Stoltenberg, Grethe Faremo, Siv Jensen, Egil Myklebust (NHO) og Erna Solberg deltatt på? Møter som er overbefolket med representanter for finanseliten og de største korporasjonene og som vi dødelige aldri får noen referater fra. Personer som Zbigniew Brzezinski, David Rockefeller og Henry Kissinger har i alle år vært gjengangere på disse sammenkomstene. Venstresiden, arbeiderparti? Forresten hvor befinner vår akademiske elite seg, statsviterne, alle de eminente hagtvetene? Vel, de har kanskje hendene fulle med 70-tallsmysteriet.

  Ellers er det hyggelig å se at Halvor Raknes linker til corbettreport.com i en kommentar ovenfor, en av mine favoritter innenfor alternativ media. Nile Bowie som samtaler med James Corbett i videoen har for øvrig skrevet denne artikkelen om Trans-Pacific Partnership (TPP), den asiatiske ekvivalenten til TTIP: http://rt.com/op-edge/trans-pacific-partnership-obama-704/#.UcL13o8Lo6M.twitter. Her skal ingen del av kloden slippe unna. Nile Bowie har delansvar for denne gode bloggen: http://landdestroyer.blogspot.com/. Ellers anbefaler jeg det som publiseres av den unge og dyktige kanadiske statsviteren Andrew Gavin Marshall: http://andrewgavinmarshall.com/. Han er blant annet tilknyttet miljøet rundt Centre for Research on Globalization i Montreal, som ledes av Prof. Michel Chossudovsky: http://www.globalresearch.ca/.

  • Jeg tillater meg en liten advarsel mot å referere Corbett, og ikke minst Chossudovsky. Disse er å regne som «konspirasjonsteoretikere». I boka KonspiraNorge, skrevet av John Færseth skrives det en del om venstresidas lefling med slike konspirasjonsmiljøer. Hans-Olav Brendberg og Trond Andresen er blant dem som får sine pass påskrevet i boka.

   Jeg har for øvrig vært i konflikt med Færseth en seks års tid etter at jeg skrev en biografi om ham som han ikke satte pris på, bare sånn litt caveat lector.

   • Det finnes konspirasjonsteoretikere som er mer eller mindre vandrende fruktkaker, med fikse ideer og ville forestillinger. Så finnes det dem som har en god del poenger, men som er ganske skrudd. Og så finnes det dem som avdekker faktiske konspirasjoner. Det er vel neppe tvil om at Julian Assange og Edward Snowden hører til den siste kategorien. De som driver virkelige konspirasjoner er naturligvis interessert i å kramme alt dette sammen til en eneste diger gruppe med dårekistekandidater.
    Uten at jeg vil gå god for mye av det Andresen og Brendberg skriver, så er det klart at de ikke tilhører de to første gruppene. Forsøk på å avdekke skjulte maktforhold kan lett føre til at man tråkker feil, nettopp fordi makta skjuler seg og driver organisert desinformasjon. Svaret på det er å jobbe hardere, dokumentere bedre, ligge unna gærningene og gjøre så godt man kan.

 6. Dette så jeg i Latin-Amerika på 80 tallet, så hvor er den virkelige mot kraften,mot det som skjer.Synd at det har tatt så lang tid,og politikkerne svikter,kall det for det Globale Statskupp nå også i Europa

 7. Leste også artikkelen i Le Monde Diplomatique, og fant temaet igjen i det nederlandske NRC Handelsblad igår. «Brussel begynner å røre på seg» het det der. Ikke alle i EU er tydeligvis glade for dette. La oss håpe at nok mennesker med innflytelse får tak i innholdet i denne hemmelige avtalen og kan protestere høylytt nok mens det ennå er tid. På 90-tallet ble MAI-avtalen avverget slik.

  • Enig, Håkon. En bevegelse kan stoppe dette. Tilliten til EU-systemet er på lavmål nå innad i unionen, så de kan bli nødt til å gi opp dette, hvis de presses.

 8. Tja, Steigan, her er det bare å ta av seg hatten for «job well done». Det er bare helt for jævlig hvordan nasjonal råderett og styring er frattatt alle medlemsstater i EU. Hva som fortsatt forfektes som demokrati av våre politikere, og som folk flest mener er nettopp det, er i realiteten et kapitalistisk styrt diktatur med sitt europeisk sete i Brussel.
  Og nesten mer jævlig er det at jeg nå, som aldrende pensjonist, har begynt å mumle ord som jeg foraktet å høre fra min far da han var i samme alder, -«Å fy fean! Jæ æ’gla’ jæ’æ så gammal som jæ’ær… ja, fy fean!… men det håller nok i mi’ti’ »
  Imidlertid, Steigan, med ditt organisasjons talent, burde du vel kunne skyve igang en bevegelse som stopper overdragelsen av landet til «the bangsters»? Du er jo nesten ti år yngre enn meg, og fortsatt en relativt ung mann! Stå fram i manndom og villskap, min venn.

 9. […] Stadig flere i Norge er blitt klar over at EØS-avtalen gjør at EFTA-domstolen kan sette til side vedtak fra norske folkevalgte organer. Etter opplegget for TTIP vil amerikanske konserner med sine hærskarer av advokater kunne saksøke norske myndigheter til månen og forbi dersom de mener seg forhindret i konkurransen. Hemmelige domstoler av forretningsadvokater vil kunne overstyre storting eller kommunestyrer og fjer…. […]

 10. […] Men i store deler av verden er disse pesticidene lovlige, blant annet i USA og Canada. Dersom forhandlingene om en frihandelsavtale mellom USA og EU, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), vil produsentene ha mulighet til å reise sak og kreve likebehandling, det vil si at EU avskaffer forbudet, hvis det da ikke i mellomtida er innført også i USA. (Les artikkelen EØS på steroider.) […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.