32.000 milliarder dollar i skatteparadiser

0

En anonym kilde har avslørt et gigantisk internasjonalt nettverk av skatteunndragelser. Det er International Consortium for Investigative Journalism (ICIJ) i Washington som har jobbet med disse dataene, og det er liten tvil om at de er i ferd med å avsløre økonomiske forbrytelser i mega-format.

Enorme mengder data

Databasene, regnearkene, epostene og andre dokumenter som er avslørt omfatter 260 gigabyte med data og det vil fortsatt ta lang tid å gjennomgå dem. Det dreier seg blant annet om to millioner eposter om økonomiske transaksjoner som ikke tåler dagens lys.

Gigantiske formuer

EU regner med at omlag 1000 milliarder euro unndras fra skatt hvert år i unionen. Ifølge Tax Justice Network finnes det mellom 21.000 og 32.000 milliarder dollar i svarte penger i verdens skatteparadiser.

Dette er tall det er nesten umulig for oss vanlige mennesker å forstå. Men for å få et bilde av hva det dreier seg om så kan vi tenke på at verdens samlede BNP på et år er ca. 70.000 milliarder dollar.  Det betyr at de skjulte formuene i skatteparadisene utgjør mellom en tredel og en halvpart av verdens samlede årlige BNP. Og enda er ikke ikke-finansiell formue med i regnestykket, slikt som gull, eiendommer, luksusyachter under fremmed flagg osv.

The 0.01% community

Dette er formuene til noen få tusentalls mennesker. Dette er The 0,01% community. Dette er en superrik overklasse som plyndrer sine egne og andres land, presser sine regjeringer til å skjære ned på offentlige utgifter og tyne flertallet mest mulig, mens altså de sjøl samler formuer som til sammen er dobbelt så store som USAs årlige BNP.

Hva kunne vært gjort?

Hadde menneskeheten hatt tilgang til disse formuene, så kunne man meget enkelt

  • ha utryddet fattigdommen
  • gitt alle barn og unge skolegang
  • utryddet analfabetismen
  • gitt alle tilgang på reint drikkevann og gode sanitærforhold
  • sørget for grunnleggende helsevesen for alle

Og når man hadde gjort det ville man fortsatt hatt 90% av disse formuene igjen til andre gode formål, slik som å skape bærekraftig landbruk og industri og reparere skadene etter kapitalismens rovdrift. (UNDP sier at det vil koste 1% av verdens inntekter å utrydde fattigdommen og at 0,5% ville sikre universell adgang til  grunnleggende tjenester (helse, grunnleggende utdanning, ernæring, tilgang til vann og sanitære forhold).

Og likevel er det fortsatt noen som mener at kapitalismen er det best tenkelige systemet for denne planeten.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.