32.000 milliarder dollar i skatteparadiser

0

En anonym kilde har avslørt et gigantisk internasjonalt nettverk av skatteunndragelser. Det er International Consortium for Investigative Journalism (ICIJ) i Washington som har jobbet med disse dataene, og det er liten tvil om at de er i ferd med å avsløre økonomiske forbrytelser i mega-format.

Enorme mengder data

Databasene, regnearkene, epostene og andre dokumenter som er avslørt omfatter 260 gigabyte med data og det vil fortsatt ta lang tid å gjennomgå dem. Det dreier seg blant annet om to millioner eposter om økonomiske transaksjoner som ikke tåler dagens lys.

Gigantiske formuer

EU regner med at omlag 1000 milliarder euro unndras fra skatt hvert år i unionen. Ifølge Tax Justice Network finnes det mellom 21.000 og 32.000 milliarder dollar i svarte penger i verdens skatteparadiser.

Dette er tall det er nesten umulig for oss vanlige mennesker å forstå. Men for å få et bilde av hva det dreier seg om så kan vi tenke på at verdens samlede BNP på et år er ca. 70.000 milliarder dollar.  Det betyr at de skjulte formuene i skatteparadisene utgjør mellom en tredel og en halvpart av verdens samlede årlige BNP. Og enda er ikke ikke-finansiell formue med i regnestykket, slikt som gull, eiendommer, luksusyachter under fremmed flagg osv.

The 0.01% community

Dette er formuene til noen få tusentalls mennesker. Dette er The 0,01% community. Dette er en superrik overklasse som plyndrer sine egne og andres land, presser sine regjeringer til å skjære ned på offentlige utgifter og tyne flertallet mest mulig, mens altså de sjøl samler formuer som til sammen er dobbelt så store som USAs årlige BNP.

Hva kunne vært gjort?

Hadde menneskeheten hatt tilgang til disse formuene, så kunne man meget enkelt

  • ha utryddet fattigdommen
  • gitt alle barn og unge skolegang
  • utryddet analfabetismen
  • gitt alle tilgang på reint drikkevann og gode sanitærforhold
  • sørget for grunnleggende helsevesen for alle

Og når man hadde gjort det ville man fortsatt hatt 90% av disse formuene igjen til andre gode formål, slik som å skape bærekraftig landbruk og industri og reparere skadene etter kapitalismens rovdrift. (UNDP sier at det vil koste 1% av verdens inntekter å utrydde fattigdommen og at 0,5% ville sikre universell adgang til  grunnleggende tjenester (helse, grunnleggende utdanning, ernæring, tilgang til vann og sanitære forhold).

Og likevel er det fortsatt noen som mener at kapitalismen er det best tenkelige systemet for denne planeten.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSå nær sammenbruddet
Neste artikkelDødens profittører – og oss
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).