Dødens profittører – og oss

0

Irak sto ikke bak 11. september-terroren i 2003. Landet hadde ikke masseødeleggelsesvåpen. Begge disse påskuddene for angrepet på Irak i 2003 var rein og skjær løgn. MEN Irak har olje. Og USAs visepresident het Dick Cheney, tidligere toppsjef i oljefirmaet Halliburton. Ti år etter angrepet viser det seg at dette selskapet er den desidert største vinneren på krigen.

Uhyggelige tap

Krigen som bygde på massive løgner har påført det irakiske folket uhyggelige tap. Kanskje så mange som 1,5 millioner mennesker har mistet livet som følge av krigen. Et mye større antall har fått fysiske og psykiske skader av krigen. Infrastruktur og produksjon er ødelagt og rasert, byer og landsbyer bombet til ruiner og det sivile samfunnet er oppløst i borgerkrigsliknende tilstander.

USA og det amerikanske folket har også tapt. Krigen har kostet USA nesten 2000 milliarder dollar, et beløp som vil stige til 6000 milliarder over 40 år.

Til nå har krigen kostet 4488 amerikanske soldater livet, og over 30.000 sårede, men i tillegg er det over 360.000 som har andre skader etter krigene i Afghanistan og Irak.

Men noen kan le hele veien til banken

Åtte dager etter invasjonen i Irak kunne Paul Wolfowitz, som var viseforsvarsminister og en av de ledende krigsaktivistene si til en kongresskomité at Irak raskt ville kunne finansiere sin egen gjenoppbygging. Ikke noe kunne være mer misvisende.

Men de selskapene som fikk kontrakter for den amerikanske invasjonen og okkupasjonen har tjent seg styrtrike. Her er de ti største krigspofitørene:

Ett selskap troner alene på krigsprofittørtoppen, KBR, Kellogg Brown and Root, som fram til 2007 var eid av Halliburton. Halliburton var det selskapet Dick Cheney var leder for før han ble visepresident for George W. Bush. Da Halliburton solgte KBR kunne selskapet innkassere de blodpengene som KBR hadde tjent inn i de første krigsårene. KBRs totale krigsprofitt har vært på 39,5 milliarder dollar.

Oljefondet får naturligvis sin del av blodpengene

Oljefondet, som ved en misforståelse kalles «Statens pensjonsfond utland», eier 1,5 milliarder i aksjer i Halliburton og 188 millioner i KBR. Så om det ikke blir så mye til framtidige pensjonister av dette fondet, så har i alle fall krigsprofittørene god støtte.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.