Dødens profittører – og oss

0

Irak sto ikke bak 11. september-terroren i 2003. Landet hadde ikke masseødeleggelsesvåpen. Begge disse påskuddene for angrepet på Irak i 2003 var rein og skjær løgn. MEN Irak har olje. Og USAs visepresident het Dick Cheney, tidligere toppsjef i oljefirmaet Halliburton. Ti år etter angrepet viser det seg at dette selskapet er den desidert største vinneren på krigen.

Uhyggelige tap

Krigen som bygde på massive løgner har påført det irakiske folket uhyggelige tap. Kanskje så mange som 1,5 millioner mennesker har mistet livet som følge av krigen. Et mye større antall har fått fysiske og psykiske skader av krigen. Infrastruktur og produksjon er ødelagt og rasert, byer og landsbyer bombet til ruiner og det sivile samfunnet er oppløst i borgerkrigsliknende tilstander.

USA og det amerikanske folket har også tapt. Krigen har kostet USA nesten 2000 milliarder dollar, et beløp som vil stige til 6000 milliarder over 40 år.

Til nå har krigen kostet 4488 amerikanske soldater livet, og over 30.000 sårede, men i tillegg er det over 360.000 som har andre skader etter krigene i Afghanistan og Irak.

Men noen kan le hele veien til banken

Åtte dager etter invasjonen i Irak kunne Paul Wolfowitz, som var viseforsvarsminister og en av de ledende krigsaktivistene si til en kongresskomité at Irak raskt ville kunne finansiere sin egen gjenoppbygging. Ikke noe kunne være mer misvisende.

Men de selskapene som fikk kontrakter for den amerikanske invasjonen og okkupasjonen har tjent seg styrtrike. Her er de ti største krigspofitørene:

Ett selskap troner alene på krigsprofittørtoppen, KBR, Kellogg Brown and Root, som fram til 2007 var eid av Halliburton. Halliburton var det selskapet Dick Cheney var leder for før han ble visepresident for George W. Bush. Da Halliburton solgte KBR kunne selskapet innkassere de blodpengene som KBR hadde tjent inn i de første krigsårene. KBRs totale krigsprofitt har vært på 39,5 milliarder dollar.

Oljefondet får naturligvis sin del av blodpengene

Oljefondet, som ved en misforståelse kalles «Statens pensjonsfond utland», eier 1,5 milliarder i aksjer i Halliburton og 188 millioner i KBR. Så om det ikke blir så mye til framtidige pensjonister av dette fondet, så har i alle fall krigsprofittørene god støtte.

Forrige artikkel32.000 milliarder dollar i skatteparadiser
Neste artikkelKohl: «For euroen var jeg en diktator!»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).