Verdibørsen om evolusjon, miljø og sammenbrudd

0

Fra 22. september har Verdibørsen på radioens P2 en serie på tre programmer de temaet er evolusjon, miljø og krise. Terje Bongard, Lise Tingstad og Pål Steigan diskuterer hvordan det kan ha seg at menneskeheten ikke ser ut til å ta inn ove seg de globale miljøkrisene.

Mennesket fortsetter å ødelegge miljøet. Skyldes det den eldgamle menneskenaturen?
Det finnes ingen eksempler på kulturer som har hatt teknologisk mulighet til det, ikke har ekspandert over bærekraftig grense – og kollapset.

Her er det første programmet:

Tørke, flom, matmangel truer på grunn av overutnytting og global oppvarming.

Redaksjonen forteller at de fikk helt uvanlig mange tilbakemeldinger på det første programmet. De som skrev til NK va svært glade for at temaet ble tatt opp og for måten det ble gjort på.

En perfekt storm: Matmangel, vannmangel, energimangel og klimaendringer kan i 2030 bli en ” perfekt storm”. Advarselen gjør lite inntrykk – vi fortsetter som før: Er det fordi mennesket er evolvert for å ønske personlig vinning og tømme fellesressursene? Verdibørsen serie om menneskenaturen som årsak til miljøkrisene vekker stor oppmerksomhet.

Her er det andre programmet:

Etter dette programmet var det en bonde som spurte meg om hvor jeg har det fra at oljeleiting er Norges mest subsidierte næring. Jeg viste da til denne artikkelen.

Og her er det tredje og siste programmet.

Skriv gjerne dine kommentarer her på bloggen!

Les i denne forbindelsen:

Kapitalisme = karbonøkonomi

Kapitalismen har vært det mest revolusjonerende økonomiske systemet i menneskehetens historie. Aldri har det vært produsert mer jern, stål, sement, bygninger – eller mat – som i kapitalismens epoke. Aldri har det vært funnet opp flere teknologier eller gjort flere … Fortsett å lese →

Om dommedagsprofeter og den lille gangetabellen

Vi mennesker lever så kort at vi har en tendens til å tro at ting som har fungert gjennom vår levetid også vil gjøre det i framtida. Min generasjon har dessuten opplevd så store teknologiske og vitenskapelige oppdagelser at vi … Fortsett å lese →

Hallå, vi har blivit lurade!

Intervju med Clarté 13. juni 2012 Pål Steigans bok från 2011, En gång skall jorden bliva vår, är ett viktigt och omdebatterat inlägg om klimatkris, miljö och hållbar utveckling. Steigan ser rätt mörkt på läget: tillväxtsamhället är förbi. Energikris, klimatkris … Fortsett å lese →

Og les gjerne Sammenbruddet i sin helhet.

Stort intervju med Jared Diamond i Le Monde.

Forrige artikkelPolitikerne får svar i Europas gater
Neste artikkelDramaet på barriererevet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).