Politikerne får svar i Europas gater

0

Den ikke-valgte EU-toppen fortsetter å tvinge gjennom sin såkalte krisepolitikk overfor land etter land i Europa. Hvis de ikke klarer å tvinge nasjonale parlamenter til å rasere velferden, lønningene, pensjonene og offentlig sektor generelt, oppnevner de bare noen lakeier til å gjøre det for seg.

– Ødeleggelsen av europeisk demokrati er inne i siste fase

Det er god dekning for det når den konservative tsjekkiske politikeren Václav Klaus sier at «den endelige ødeleggelsen av det europeiske demokratiet er inne i siste fase.» Overgangen fra parlamentarisk demokrati til ikke-valgt elitestyre og den økonomiske sjokkbehandlinga er to sider av samme sak.

Folkene i Europa reiser seg

Flere har spurt seg om hvor lenge folk i Hellas, Spania og Portugal vil finne seg i å bli behandlet på denne måten. Og nå mener mange at nok er nok! I alle disse tre landa har det vært kjempestore streiker og demonstrasjoner, og den politiske mistilliten til eliten er større enn på svært lenge.

Demonstrasjon i Lisboa 15.09.2012

Største siden «nellikrevolusjonen»

15. september demonstrerte hundretusener i førti portugisiske byer. Demonstrasjonen var like store som, eller kanskje enda større enn demonstrasjonene i 1974 som betydde slutten på diktaturet. Nå mobiliseres det igjen til demonstrasjoner 29. september. Mobiliseringsplakaten viser klart hva arrangørene mener om nedskjæringspolitikken:

Kjempedemonstrasjoner i Madrid

25. september ble spanske gater fylt til langt over randen i massedemonstrasjoner mot nedskjæringspolitikken. Politiet gikk brutalt til angrep på fredelige demonstranter. Det ble skutt med gummikuler mot demonstrantene og slo løs på personer som ikke hadde gjort noe som helst annet enn å protestere.

Denne videoen viser politiets brutalitet mot demonstrantene.

350.000 i gatene i Athen – generalstreik

Onsdag 26. september gikk greske fagforeninger til generalstreik mot krisepolitikken. 350.000 deltok i demonstrasjonene.

Det er helt åpenbart at Hellas ikke vil klare å betale det den såkalte troikaenkrever. Troikaen vil derfor tvinge Hellas i kne og tvinge landet til å betale. Det kan eventuelt bare gjøres gjennom en økonomisk ødeleggelse av Hellas.

Dette er bare starten, men det er en god start

Mye europeisk gjeld forfaller til betaling utover høsten, og det vil ikke finnes penger til å betale gjelda. Derfor kan det gå mot en svært heit høst. Til nå har det nesten virket som om folket i mange land har vært lamslått av den brutale behandlinga de har fått. Men nå kommer reaksjonene. Som gamle Karl Marx ville ha sagt: Godt gravd, gamle mulvarp!

 

Les også:

EUs sjokkdoktrine i Hellas

Posted on januar 28, 2012

Etter at Hellas allerede har opplevd lønnsnedgang på 20-30%, rasering av pensjoner og velferdsordninger og en momsøkning fra 13% til 23% er Europas finanskapital fortsatt ikke fornøyd. Den såkalte troikaen forlanger nå ytterligere lønnsnedgang og rasering av de kollektive avtalene … Fortsett å lese →

Dramaet fortsetter i Spania

Posted on april 27, 2012

374 000 arbeidsplasser tapt fra januar til mars. En total arbeidsløshet på over 5,6 millioner. En ungdomsarbeidsløshet på 52 %. Situasjonen i Spania er ekstrem. Samtidig går rentene på statsobligasjoner oppover, det vil si at gjelda blir stadig dyrere. Og … Fortsett å lese →

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDe ti mest leste gjennom ett år
Neste artikkelVerdibørsen om evolusjon, miljø og sammenbrudd
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).