Euroen bygd på svindel

0

Det har lenge vært en sterk mistanke om at innføringa av euroen var svært dårlig fundert. En felles valuta krever en felles økonomi, og det er svært lite som er felles for økonomiene i Hellas og Tyskland, for eksempel, noe de siste par åra har demonstrert med ettrtrykk. Men nå er det også dokumentert at hele prosjektet bygger på løgn og svindel.

Goldman Sachs hjalp greske politiker å svindle

I Sammenbruddet skriver jeg om dette:

Greske politikere og deres finansielle partnere, deriblant Goldman Sachs, har lurt EU i årevis med falske tall for de greske statsfinansene. Men hallo, dette har da alle visst. Hvis ikke byråkratene i EU har skjønte dette, bør de få tilbake skolepengene fra de dyre skolene de har gått på. EU-byråkratiet lot som om de trodde på at Hellas kvalifiserte til å gå inn i euroen, fordi det var politisk viktig å få landet med. Dette var luftslott og ønsketenkning fra alle parter.

Hele prosjekt var bygd på løgn

Der Spiegel har nå fått tak i dokumenter som viser at tyske, franske og andre toppolitikere i EU-landa var fullstendig klare over at EU-prosjektet bygde på for dårlige forutsetninger. De satt med tall og utredninger som viste dette klart. Når de likevel gikk inn for det, var det fordi det tjente deres egne politiske spill, blant annet Helmut Kohls ønske om gjenvalg.

Forbundskansler Gerhard Schröder kalte euroen en sjuklig, prematur baby. Tallene viste at Italia aldri skulle ha sluppet inn i euroen. Italias gjeld var dobbelt så stor som Maastricht-kriteriene forlangte. Men det var helt klart at det politisk ikke gikk an å innføre en felles valuta uten Italia. Derfor trikset man med tallene slik at det skulle se ut som om kriteriene var oppfylt. Reint juks og bedrag.

Folket betaler prisen

I Italia og mange andre EU-land førte innføringa av euroen til en nesten umiddelbar dobling av alle priser. En euro skulle være verdt 2000 lire. Men på restaurantene så man fort at en pastarett som før kostet 9000 lire plutselig kostet 9 €, mens det skulle ha vært 4,5. Jeg diskuterte denne skandalen med en murer i går, og han fortalte meg i detalj om hvordan han hadde opplevd at byggematerialer fikk dobbelt pris nesten over natta, men som han sa: Lønningene var jo fortsatt de samme.

Vi ser det på piazzaen også. Før satt gamlingene i sola og tok seg en kaffe. Nå sitter de bare i sola uten kaffe. Kaffen koster to og en halv gang så mye som i 1999, mens pensjonene har stått bom stille. Snart skal pensjonene også kuttes for å redde et prosjekt som ble innført med løgn og bedrag.

Euroen går mot sammenbrudd

Sjøl om den herskende eliten har vist en stor entusiasme for å ofre sitt eget folks interesser for å tekkes finanskapitalen, er det ingenting som tyder på at Hellas vil klare å fortsette i eurosonen. Og da kan det hele begynne å rakne. Spania og Portugal ligger naturligvis tynt an, og etter dem – Italia, der hele elendigheten startet.

Les også:

Kjempesvindel

Å ta opp lån med sikkerhet i gammel gjeld. Å spille på casino med lånte penger. Storstilt svindel til fordel for insolvente banker. Nylig delte Den europeiske sentralbanken (ECB) ut 530 milliarder euro i praktisk talt gratis lån til 800 … Fortsett å lese →

– Det här kan vi inte betala!

I Finland finnes det ei historie om fyllikene Pekka og Järvinen som handler om da de var på fylla i Hamburg helt på slutten av 2. verdenskrig. Gutta hadde bøtta ned alkohol og festa vilt i dagevis, mens allierte bombefly … Fortsett å lese →

Tjue års nedskjæring?

Den såkalte løsninga som EU-landa minus Storbritannia kom fram til 9.12.2011 skal liksom redde euroen og få medlemslandas økonomi på fote. Den vil ikke gjøre noen av delene. Michael Roberts har i en artikkel vist hva denne planen egentlig betyr. … Fortsett å lese →

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDårlig klimanytt
Neste artikkelFour Horsemen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).