Four Horsemen

0

Filmen Four Horsemen peker på flere grunnleggende problemer ved et økonomisk system som truer med å utslette vår sivilisasjon.


Four Horsemen
Ross Ashcroft, UK 2011, 97 min.
Onsdag 23. mai kl 19:00
Parkteatret

Four Horsemen

Nærmer vi oss slutten på det vestlige imperium?
Innledning ved Pål Steigan

Filmen Four Horsemen peker på flere grunnleggende problemer ved et økonomisk system som truer med å utslette vår sivilisasjon.

Joseph Stiglitz, Lawrence Wilkerson, Herman Daly, Gillian Tett og 19 andre økonomer, journalister, forfattere, politikere og andre eksperter deler sine synspunkter på den utviklingen vi er inne i.

Filmen sammenligner vår vestlige sivilisasjon med tidligere imperier i historien og finner både humoristiske og skremmende paralleller mellom vår tid og tidligere imperiers undergang.

Konsumentsamfunnet og utbredelsen av et neo-liberalistisk system har ført oss til et punkt der vi støter på en serie av kriser som både sammen og hver for seg truer med å få samfunnet slik vi kjenner det til å bryte sammen.

Engelsk tale/ingen teksting/ Film in English

Se trailer av filmen på dokumentarkino.no

Pål Steigan, forfatter av boka Sammenbruddet, innleder til filmen. Introduksjon på norsk/Introduction in Norwegian

Dørene åpner kl 18:30.
Bill. kr 80 selges i døra.

Skrevet om filmen:

This competently narrated, intelligibly structured and cleverly illustrated film presents its case via a succession of insights from a group of smart, rational orators. (…)

There are thoughts here of such profundity you might feel the need to reach for the rewind button. I, for one, have been left substantially enlightened.
– Derek Adams, TimeOut London

Four Horsemen is an important film because it presents a sober picture of what is wrong in a non-hysterical way and will ignite a debate about what can be done to create a fairer, less dysfunctional world.
– Marcus Chown, New Scientist

Om tittelen:

Forestillingen om de fire rytterne som varsler død og elendighet, er naturligvis så gammel som alle haugene. I vår kultur er den hentet fra Johannes’ åpenbaring. Albrecht Dührer lagde den klassiske framstillinga av Apokalypsens fire ryttere:

Forrige artikkelEuroen bygd på svindel
Neste artikkelSpania «oppdager» 28 milliarder euro i gjeld
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).