Siden jeg startet denne bloggen 17. august 2011 har jeg lagt inn mange artikler som har tilknytning til boka Sammenbruddet. Her er noen av de første:
Økologisk fotavtrykk
Skrevet august 19, 2011
I 1992 utviklet den kanadiske forskeren William Rees begrepet økologisk fotavtrykk som et mål på det jordbruksarealet og den vannmengden som kreves for å produsere de ressursene vi trenger for å opprettholde vår levestandard og for å absorbere våre utslipp.
Olje i solnedgang
Skrevet august 20, 2011
Mens norske politikere som Ola Borten Moe tror at oljealderen bare er ved begynnelsen, har andre innsett at oljealderen har passert toppen og at oljeepoken i menneskenes historie er på vei mot solnedgangen.
Fattigdom og krise i EU
Skrevet august 22, 2011
2010 var Europas år for bekjempelse av fattigdom og sosial utstøting. I forkant hadde EU undersøkt hvordan folk i medlemslanda så på sin egen situasjon.
Rødgrønn klimasinke
Skrevet august 23, 2011
Gjennom ”klimaforliket” inngikk flertallet på Stortinget i 2008 en avtale om nasjonalt mål for utslippskutt. Målet er at de innenlandske utslippene ikke skal overstige 45-47 millioner tonn CO2 -ekvivalenter i 2020. Nå viser det seg at norske klimagassutslipp øker igjen. Totalt var utslippene i 2010 på 53,7 millioner tonn CO2 -ekvivalenter. Det er 4,8 prosent mer enn året før.
Tok miljøbevegelsen feil?
24. august ble boka Sammenbruddet presentert på Litteraturhuset i Oslo. Det var en engasjert forsamling i en fullsatt sal og et kunnskapsrikt panel som diskuterte boka fra en lang rekke vinkler. Ett av temaene som kom opp var: tok miljøbevegelsen feil? Her kommer noen kommentarer.
Supermakt på sotteseng
USA er ikke helt hva det var. For bare noen få år siden snakket amerikansk høyreside om “Det nye amerikanske århundret”. Virkeligheten anno 2011 ser ganske annerledes ut. I Sammenbruddet ser jeg på hvor store problemer supermakta har, og hvor vanskelig det kan bli å komme ut av dem. Krisa rammer arbeiderklassen og den lavere middelklassen med full tyngde. Her er noen eksempler.