Firmaet Gourmey produserer foie gras framstilt i et laboratorium.
Foie gras, som lages av gåse- eller andelever ved å tvangsfôre dyrene, er en kontroversiell matvare. Denne produksjon som foregår ved slik tvangsfôring er ulovlig i Norge, men Norge importerer likevel foie gras.
Selskapets flaggskipprodukt vil være et «nytt valg for foie gras-entusiaster», heter det i en pressemelding som Gourmey har kommet med.
«Vi er vitne til spennende kommersiell fremdrift for vårt første produkt i mange regioner hvor kokker ønsker å fortsette å servere foie gras av høy kvalitet», sier Nicolas Morin-Forest, Gourmeys administrerende direktør, i samme pressemelding.
Morin-Forest legger til at han ser frem til å samarbeide med EU for å sikre overholdelse av sikkerhetskrav og uttrykte tillit til at produktene hans vil møte de «svært krevende standardene» satt av EUs myndigheter.
Det Franske firmaet Gourmey skriver på sin hjemmeside dette:
ØNSKER DU EN PLASS VED BORDET?
Dette er bare begynnelsen. Dyrket foie gras er bare den første delikatessen vi bringer til bords. Bli med teamet vårt for å hjelpe oss med å bygge fremtidens mat.
Politico skriver også om denne EU-søknaden til det franske selskapet:
«Vi er et fransk selskap, og vi ser på dette første produktet som en hyllest til en ikonisk delikatesse i vår gastronomi,» sa Morin-Forest, og legg merke til at Gourmey også har søkt om markedsgodkjenning i fremvoksende markeder som Storbritannia og Sveits, pluss etablerte i Singapore og USA
–
Hvis alt går bra, vil Gourmeys andeprodukt være tilgjengelig for avanserte europeiske kokker innen 2026 og i supermarkedshyllene i årene etter. Den Paris-baserte oppstarten, som har samlet inn €65 millioner fra venture-investorer, jobber også med annet dyrket kjøtt for EU-markedet, sammen med konkurrenter som nederlandske Mosa Meat.
Den største hindringen vil være den utrolige politiseringen av dyrket kjøtt i Europa, der Italia ble det første landet i verden som forbyr slik mat i november i fjor».
https://www.politico.eu/article/france-gourmey-submits-first-eu-application-for-cultivated-meat
I EU er labdyrket-mat definert som «novel food», eller ny mat. Dette er en samlekategori som omfatter all mat som ikke var spesielt vanlig i europeisk kosthold før 1997.
Vil man selge såkalt «ny mat» i EU må man søke EU-kommisjonen. Behandlingstiden er lang, så det vil nok ta tid før det dukker opp labkjøtt i norske butikker.
Flere landbruksministrene i EU-land har imidlertid tatt til orde for at denne kategorien ikke er dekkende for labkjøtt.
Vi har skrevet om at labkjøtt nå er tillatt som kattefor i Storbritannina i denne artikkelen i juli, Katta blir prøvekaninen på lab-kjøtt i Europa.
Meatly gikk ut den 10. juli og kunngjorde at det har fått godkjenninga av myndighetene i Storbritannia til å selge dyrka kjøtt i Storbritannia, til kjæledyr vel å merke.
Den offentlige kunngjøringen er resultat av en samarbeidsprosess mellom Meatly og Storbritannias reguleringsorganer, Food Standards Agency (FSA), Department for Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA) og Animal and Plant Health Agency (APHA). De relevante britiske myndighetene har sørget for at Meatly overholder alle nødvendige forskrifter, og Meatly har nå bestått APHAs strenge inspeksjonsprosess. Meatly vil fortsette å følge APHAs pågående inspeksjoner.
Vi har også skrevet om at labkjøtt er inntil 25 ganger verre for miljøet enn vanlig kjøtt:
Laboratoriedyrket kjøtt blir promotert som framtidas bølge – den «grønne, bærekraftige» måten å spise på. Ingen dyrelidelser, ingen klimagassutslipp, bare kjøttlignende proteiner som vil smake som burgere og biffene du er vant til. Synd at det hele er løgn. Lab-dyrket kjøtt handler ikke om helsen din eller miljøets; det promoteres som et «grønt alternativ» for å fase ut bønder og kjøttprodusenter og erstatte dem med et ultrabehandlet produkt kontrollert av patenter.
Italia er foreløpig det eneste landet som har sagt NEI til all «syntetisk mat».