Frankrike har allerede tapt

0
Marine Le Pen og statsministerkandidat Jordan Bardella

En høyreekstrem protestbevegelse varer i noen år, så er den borte. Den varer aldri i 50 år som partiet ledet av Marine Le Pen. «I dag er det under 50 prosent av franskmennene som tror at Nasjonal Samling er et høyreekstremt parti», sier Jean-Yves Camus, spesialist på ytre høyre.

Av George Chabert.

Det har blitt sagt at Nasjonal Samlings velgere er de gule vestenes Frankrike, arbeiderklassens Frankrike, det sinte Frankrike, det Frankrike som føler at det ikke blir lyttet til av den politiske klassen. Dette er til en viss grad sant, men som meningsmålingsinstituttet IPSOS viser, er Nasjonal Samlings velgermasse den mest solide og mest komplette.  Den har nå like mange menn som kvinner, unge som gamle. Alle yrkesgrupper er godt representert. Selv en del av det privilegerte Frankrike som bor i de største byene, stemmer på Nasjonal Samling.

Til tross for at den politiske klassen, kulturlivet, det store flertallet av mediene og de største fagforeningene er samstemte i sin fordømmelse av Nasjonal Samling, er partiets velgere de mest målbevisste og lojale, noe som gir partiet en unik velgerstabilitet: De som stemte på Nasjonal Samling 30. juni, vil stemme på Nasjonal Samling kommende søndag, og vel så det. Pascal Perrineau, en fransk statsviter som har spesialisert seg på valgsosiologi, påpeker at Nasjonal Samling fortsatt har en reserve av stemmer. Demografen og historikeren Hervé Le Bras konkluderer: «Den dypeste grunnen til Nasjonal Samlings oppslutning er demokratisk».

Med nesten 11 millioner avgitte stemmer i første valgomgang 30. juni, eller over 33% av velgerne, har Nasjonal Samling allerede vunnet parlamentsvalget. Partiet har vunnet 39 av de 577 valgkretsene, og ligger på førsteplass i 297. Med dette har Nasjonal Samling mer enn doblet sine offentlige bevilgninger, som nå er på 314 millioner kroner per år.

Denne knusende seieren forsterkes av at presidentflertallet og de tradisjonelle partiene, både til høyre og venstre, ligger i ruiner og ikke er i stand til samarbeid, selv innenfor venstresidens såkalte Nye Folkefront, dannet fra intet på tre dager. Årsaken til denne seieren er enkel. Ifølge meningsmålingsinstituttet IPSOS er franskmennenes tre største bekymringer kjøpekraft, sikkerhet og innvandring. Nasjonal Samling er det eneste partiet som har gjort disse tre bekymringene – og i samme rekkefølge – til sin kjepphest. Venstresiden derimot forsvarer innvandring, mens høyresiden overlater spørsmålet til EU-direktiver, selv om allerede under europavalget var innvandring et sentralt tema.

Søndag 7. juli får vi vite om Nasjonal Samling får absolutt flertall eller ikke. I det andre tilfellet vil Nasjonal Samling så godt som garantert vinne presidentvalget i 2027. Frankrike vil være uregjerlig og Nasjonal Samling vil ikke bli holdt ansvarlig for den forverrede økonomiske og sosiale situasjonen som har blitt ytterligere svekket under Emmanuel Macrons to presidentperioder. Marine Le Pen har gjentatte ganger understreket at uten absolutt flertall er de ikke interessert i statsministerposten. Hvis derimot Nasjonal Samling vinner absolutt flertall og partiets president Bardella, en 28-årsgammel mann av italiensk opprinnelse, blir statsminister, er alt åpent. Den franske presidenten, de europeiske institusjonene, de nasjonale og internasjonale bankene, det franske senatet, fagforeningene og de mer eller mindre voldelige «antifascistiske» demonstrasjonene vil gjøre en Nasjonal Samling-regjering til en korsvei.

Kort sagt, uansett hva som skjer i dag, har Frankrike allerede tapt.

Forrige artikkelReisebrev juni/juli 2024. Del 1, Vilnius, Litauen
Neste artikkelEmmanuel Macrons borgerkrig