Bygg ubåter – ødelegg verden!

0
Columbia Class atomubåt fra General Dynamics
Av William J. Astore.

Gjengitt fra Bracing Views med forfatterens tillatelse.

Hver gang jeg ser baseballaget mitt i hjembyen, Boston Red Sox på Fenway Park, kan jeg lese en melding malt langs den første og tredje baselinjen om å «bygge ubåter». I reklamepauser mellom omgangene, får jeg noen ganger en høflig påminnelse gjennom følgende annonse:

Annonsen inneholder noe alvorlige sveising, inkludert en pen kvinnelig sveiser, som viser mangfoldet i det militærindustrielle komplekset. Hurra Amerika!

Vi bygger giganter, forteller annonsen, men den gir ingen oppfatning av hva disse gigantene kan gjøre med verden. Det er her Frida Berrigan kommer inn. Hennes innlegg på TomDispatch.com tar i detalj for seg den fantastiske ødeleggende kraften i marinens nye klasse av atomubåter. Jeg liker tittelen hennes: Ubåtens kunst, eller 5.824 Hiroshima-bomber per ubåt.

De nye ubåtene er en del av Columbia-klassen, men de burde egentlig kalles Armageddon-klassen. Slik beskriver Berrigan dem:

Atomubåter av Columbia klassen [er det] General Dynamics Electric Boat bygger akkurat nå. Marinens budsjett for bare 12 av disse ubåtene med ballistiske missiler er på $ 126,4 milliarder. Forestill deg! Hvis marinens budsjett for det ene våpensystemet var et land, ville det ha det tredje største militærbudsjettet på jorden.

Columbia vil bli den største og dyreste ubåten som noensinne er bygget. Hvor perfekt amerikansk, ikke sant? Selv ned til det faktum at den er oppkalt til ære for District of Columbia, den undertrykkendedesperat ulike og bemerkelsesverdige segregerte hovedstaden i USA. Jeg vil gjerne se et kunstverk som innkapsler den dystre ironien.

De nye Columbia-ubåtene vil overskygge hva Beatrice Cumings sveisere jobbet med da hun malte dem i 1944. Hver av dem vil være 560 fot lang, eller noen få meter mer enn høyden på Washington-monumentet. Og farkosten vil fortrenge 20.810 tonn vann.

Men størrelsen og kostbarheten er ikke på langt nær så viktig som nyttelasten til atomvåpnene den vil bære, med en kraft som sveiserne på Cumings tid knapt kunne ha forestilt seg, og som Cuming ville ha hatt vanskelig for å gjengi med pensler og maling. Hver av de 12 nye ubåtene vil bli utstyrt med 16 atomraketter, Trident II D5 ubåt-lanserte ballistiske missiler (SLBM). Og disse rakettene vil hver kunne bære opptil 12 uavhengig målstyrende atomstridshoder, kjent som W88s, som koster rundt $ 150 millioner hver og inneholder et overveldende brak på 455 kilotonn.

Ok, gjør nå regnestykket sammen med meg. Hva tilsvarer 12 ganger 16 ganger 12? Det stemmer: 2.304. Nå multipliserer du det med den termonukleære kraften på 455 kilotonn, og du får mer enn en million kilotonn. En utenkelig kraft.

Amerika bruker nok en gang enorme summer på våpen som er i stand til å avslutte livet på jorden, hvis disse våpnene noen gang skulle bli brukt. Bedre død enn rød, antar jeg.

Det er flott at sveisere blir satt i arbeid, men kanskje de burde fikse Amerikas mange broer og bygninger som er strukturelt mindre enn gode. Tross alt, hvorfor er det en god ting at vår vakre sveiser i annonsen ovenfor, er med på å bygge en «gigant» som godt kan ødelegge oss alle?

I stedet for å «bygge ubåter» på min favorittarena, det vi virkelig trenger er annonser om å «reparere broer». Og kanskje også et budskap om at ubåter med missiler, tilsvarende tusenvis av Hiroshima-bomber mildt sagt kan sørge for en endelig stopper for sesongen, ikke bare for Team America, men for menneskeheten.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Build Submarines – Destroy the World!

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Se også intervju med atomeksperten Theodore Postol:

Tidligere oberstløytnant Lawrence Wilkerson om den stadige voksende trusselen for atomkrig:

William J. Astore er pensjonert oberstløytnant (USAF). Han underviste i historie i femten år ved militære og sivile skoler. Han skriver på Bracing Views.

Forrige artikkelUkrainsk antikrigsaktivist fengslet på tvilsomme anklager
Neste artikkelEksplosiv overdødelighet blant unge i Norge
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.