Opprøret i Kenya har stilt USAs mest lojale venn i Afrika til veggs

0
Fra opprøret i Kenya. "Du har ei dyr klokke, men kan fortsatt ikke skjønne at din tid er ute", heter det på plakaten.

I løpet av de to årene siden han ble valgt, har Kenyas president William Ruto imponert globale klimaaktivister under Eiffeltårnet, hygget seg med globale tech-titaner i Silicon Valley og blitt hyllet som global fredsbevarer i Det hvite hus, skriver David Lewis for Reuters.

Men mens Ruto dro på dusinvis av utenlandsreiser, opplevde innbyggerne hjemme en utmattende økonomisk motgang. Fra før av var de tråkket ned av en levekostnadskrise mens de så hvordan folk i regjeringa kunne nyte det gode liv, og til slutt eksploderte det folkelige raseriet.

Finansloven var ment å heve eller innføre skatter og avgifter på en rekke dagligvarer og tjenester, inkludert internettdata, drivstoff, bankoverføringer og bleier. Noen tiltak ble fjernet etter hvert som sinnet vokste. Den kenyanske regjeringa ville på denne måten skaffe 2,7 milliarder dollar i skatteinntekter.

Under opprøret 25. juni ble minst 22 mennesker drept. Opprøret var ikke bare i Nairobi, men over hele landet.

Opprøret har tvunget Ruto til å gi opp skatteøkningene i denne omgangen.

U-svingen har avslørt den enorme kløften mellom det bildet som er skapt av Ruto som den jetsettende globale stemmen, ikke bare i Kenya, men på hele kontinentet, og de grusomme virkelighetene hans nasjon står overfor – tynget av gjeld, korrupsjon og sikkerhetstrusler.

«Han er en slave for utenlandske interesser og er aldri for folket sitt, og til slutt måtte han møte konsekvensene», sa Willy Mutunga, Kenyas tidligere sjefsanklager til Reuters.

Det er ungdommen i Kenya, den såkalte generasjon Z, som har stilt Ruto til veggs. De forlanger nå radikale endringer i landet med forbedringer av levekårene, kamp mot korrupsjonen og «makt og innflytelse til ærlige ungdommer», som det heter.

(Generasjon Z er et begrep som brukes om generasjonen født fra midten-slutten av 1990-årene til begynnelsen av 2010-årene.)

BREAKING: Kenyans Demand President Ruto to Make 9 Drastic Changes for Better Future.

Forrige artikkelRepresentantenes hus i USA stemmer for å sensurere dødstallene i Gaza
Neste artikkelNammo får kjempekontrakt for tysk rustningsindustri