Nammo får kjempekontrakt for tysk rustningsindustri

0
Reklame for Nammos 155mm granater. Foto: NAMMO.

Det føderale forsvarsdepartementet i Tyskland planlegger å tildele en ny større kontrakt til forsvarsindustrien. Kontrakten skal gå til et konsortium av de to forsvarsselskapene Diehl Defence fra Überlingen ved Bodensjøen og Nammo Raufoss fra Norge.

Dette skriver tagesschau.

Finansdepartementet i Tyskland har oversendt papirer til rammeavtale til budsjettkomiteen i Forbundsdagen. Ifølge opplysninger fra ARD capital studio er ordren verdt opptil 15 milliarder euro. Budsjettkomiteen ser imidlertid fortsatt behov for en avklaring av nøyaktig hvordan denne summen skal betales.

Det vil bli den andre store ordren som gjelder ammunisjon på kort tid. For bare noen uker siden gikk Forsvarsdepartementet med på en lignende avtale med Rheinmetall: ammunisjon for 8,5 milliarder euro.

I begge tilfeller dreier det seg om ammunisjon for Bundeswehr og for Ukraina. Tyskland ønsker å gi landet langsiktig militær støtte. Forsvarsminister Boris Pistorius har flere ganger sagt at Tyskland må gjøre seg klart for krig.

Ministeren vil at forsvarsselskapene skal produsere ammunisjon i Tyskland og øke produksjonskapasiteten gjennom store bestillinger som dette.

Nammo eies 50% av den norske stat og 50% av finske Patria Oyj.

Så «fredsnasjonen» Norge deltar aktivt som stat i styrkinga av den tyske militarismen med sikte på krig i Europa.

Dette suppleres med en voldsom militarisering av norsk økonomi:

Milliardstøtte til norsk forsvarsindustri

Tre norske bedrifter får nå milliardstøtte gjennom det europeiske ASAP-programmet. Norske bedrifter får med dette full uttelling for sine søknader. Sammen med regjeringas medfinansiering vil dette styrke norsk produksjonskapasitet for kritiske forsvarsprodukter vesentlig.

– Krigen i Ukraina har skapt en situasjon der det er behov for store mengder ammunisjon. Å øke kapasiteten i forsvarsindustrien er avgjørende for Ukraina, men også for å ivareta vår egen sikkerhet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

ASAP (Act in Support of Ammunition Production) skal styrke produksjonskapasiteten for ammunisjon og missiler til støtte for donasjoner til Ukraina og etterfylling av egne lager. Alle de tre norske virksomhetene som har meldt inn prosjekter med støtte fra norske myndigheter har nå fått tildelinger gjennom ASAP. Disse er Chemring Nobel, Kongsberg Defence and Aerospace og Nammo Raufoss AS.

Nammo er eid av staten og finske Patria Industries Oy som et finsk-norsk samarbeid. Begge de to selskapene er tett integrert med amerikansk militærindustri gjennom store leverandørkontrakter. Chemring Nobel er en viktig leverandør til den amerikanske våpengiganten Northrop Grumman. Northrop Grumman har State Street, Vanguard og BlackRock blant sine fire største aksjonærer. I Kongsberg Gruppen har Næringsdepartementet 50% av aksjene og vi finner: State Street Bank And Trust Comp med 5%, The Northern Trust Comp, London Br med 3%, The Bank Of New York Mellon Sa/Nv med 3%, JPMorgan Chase Bank, N.A., London med 2,3% og Citibank, N.A. med 1,2%.

Forrige artikkelOpprøret i Kenya har stilt USAs mest lojale venn i Afrika til veggs
Neste artikkelDen nye våren mellom India og Iran