Macron og Scholz de store taperne i Europavalget

0

Valgene til Europaparlamentet 8. og 9. juni 2024 ble et politisk jordskjelv. Særlig rystet det Frankrike og Tyskland. Macron og Scholz gikk på et spektakulært nederlag.

I Frankrike ble Macrons parti slått ned i lakkskoene av Marine Le Pens parti. Det nasjonale samlingspartiet til Le Pen finn 31,5% mens Macrons parti fikk 14,6%. Macron prøver å gjenvinne initiativet og satser hele huset på ett kort: oppløsning av parlamentet og nyvalg i juli.

I Tyskland ble AfD nest største parti til tross for den massive hetsen mot dem de siste månedene. På nasjonalt nivå fikk de 15,9% mot sosialdemokratenes 13,9%. CDU/CSU ble størst med 30,2% og trafikklyskoalisjonen som sitter med regjeringa fikk totalt 33%. Det er en meget svekket regjering forbundskansler Scholz blir sittende med.

AfD ble den største politiske krafta i hele Øst-Tyskland med unntak av Berlin.

Også Bündnis Sahra Wagenknecht gjør det bra i Øst-Tyskland.

I Frankrike gjorde Le Pen reint bord, og det var knapt en krets de ikke vant:

Venstrepartiet La France insoumise gjorde et bra valg med 9,9%.

I Italia var det Melonis Fratelli d’Italia som vant med 29%. Partito Democratico gjorde det bedre enn på lenge med 24%, Movimento 5 Stelle 9,9%, Forza Italia 9,7% og Lega 9,2%.

På europeisk nivå håper Ursula von der Leyen å sikre seg en ny periode i presidentstolen. Hun er jo ikke på valg, men hun kan vinne støtte nok i sentrum-høyre og sentrum-venstre til å fortsette.

Hun uttalte at «Senteret holdt», og om hun var klar over det eller ei var det en illevarslende referanse. Sitatet er en vri på The Second Coming av  W. B. Yeats.

Turning and turning in the widening gyre
The falcon cannot hear the falconer;
Things fall apart; the centre cannot hold;
Mere anarchy is loosed upon the world,
The blood-dimmed tide is loosed, and everywhere
The ceremony of innocence is drowned;
The best lack all conviction, while the worst
Are full of passionate intensity.

Det er ventet at valget vil føre til en svekkelse av sentralismen i EU. Kanskje vil en del av Net Zero-agendaen bli rigget ned og kanskje vil den destruktive landbrukspolitikken få seg et skudd for baugen.

Vi kommer tilbake til mer analyse når støyen har lagt seg.

Forrige artikkelStudie av 47 vestlige land: Mer overdødelighet etter vaksinering
Neste artikkelNATO bruker Ukraina for å konfrontere Russland