Lederlønningene i Nammo og Kongsberg blir kontrollsak

0
Kongsberg Defence & Aerospace er en av profitørene på Ukraina-krigen. NSM Test Firing KDS Kongsberg Defence Systems ©KONGSBERG

Våpenprodusentene Nammo og Kongsberg Gruppen har åpenlyst trosset regjeringas retningslinjer for lederlønn. Vi skrev om dette her: Nammo trosser regjeringas bonuskutt.

Nå blir dette en kontrollsak i Stortinget. E24 skriver:

SV tar lederlønnssaken til kontrollkomiteen: – Dette kan ikke Stortinget sitte og se på.

Etter bonusbråket i Kongsberg Gruppen og Nammo, tar Rødt og SV nå saken til kontrollkomiteen på Stortinget. Også MDG støtter kontrollsak. Venstre og FrP er positive til at komiteen sender spørsmål til regjeringen.

Bakgrunnen er at våpenprodusentene Kongsberg Gruppen og Nammo har trosset regjeringens bonuskutt, mens børsgiganter som Equinor og Telenor har økt fastlønnen for å kompensere for lavere bonus.

Det har skapt harme hos både SV og Rødt. Statens nye retningslinjer for lederlønn ble drevet frem av Aps tidligere næringsminister Jan Christian Vestre i 2022. Nå har partikollega Cecilie Myrseth tatt over jobben.

– Nå har vi stilt flere spørsmål og vi får fortsatt ikke et tydelig svar på hvorfor regjeringen lar styrene i de statlige selskapene bryte retningslinjene for lederlønn som et bredt flertall i Stortinget har samlet seg om, sier Bergstø.

I helgen sa Bergstø at en kontrollsak var et «veldig realistisk scenario» i intervju med E24.

Nammo har i likhet med Kongsberg Gruppen valgt å beholde bonusordningen sin for å være konkurransedyktige.

Ordningen er i strid med statens nye retningslinjer, som trådte i kraft i år. Likevel stemte staten for Nammos lønnsrapport på generalforsamling i april.

Kommentar:

Det er regjeringas og et samlet Stortings enorme satsing på krig som sørger for Nammos voldsomme inntjening. Og der synes sjefene at de dermed fortjener enda flere millioner på bok.

Man kan snakke om «forskjells-Norge» til man blir blå i ansiktet (!), men det er ikke til å komme fra at militariseringa og krigspolitikken øker klasseforskjellene. De rike blir rikere og de fattige, og til og med de med middels inntekter rammes og blir fattigere.

Dette er innlysende, så det er vel slik de vil ha det, da.

Forrige artikkelUSA vil sende våpen til den nazistiske Azov-brigaden
Neste artikkelFranske konservative omfavner Le Pen