USA vil sende våpen til den nazistiske Azov-brigaden

0
Azov hadde den samme nazistiske politikken i 2014 som nå, forskjellen er at nå er de godtatt av Vesten.

USA har opphevet forbudet mot å gi amerikanske våpen og trening til Azov-brigaden, sa utenriksdepartementet i Washington tirsdag.

På forslag fra John Conyers jr. (Demokratene) og Ted Yoho (Republikanerne) vedtok Kongressen i USA 11. juni 2015 enstemmig at det heretter skal være forbudt for USA å trene og utruste «den ny-nazistiske Azov-bataljonen». Conyers sier i et intervju etter vedtaket:

Jeg er takknemlig for at Representantenes hus enstemmig vedtok mine endringsforslag i går kveld for å sikre at militæret vårt ikke trener medlemmer av den frastøtende nynazistiske Azov-bataljonen, sammen med mine tiltak for å holde de farlige og lett trafikkerte MANPADene borte fra disse ustabile regionene.

Conyers skrev videre på sin egen hjemmeside:

Ukrainas Azov-bataljon er en 1000-manns frivillig milits fra den ukrainske nasjonalgarden som Foreign Policy Magazine har karakterisert som «åpent nynazistisk» og «fascistisk». Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov, som fører tilsyn med Ukrainas væpnede militser, kunngjorde at Azov-tropper ville være blant de første enhetene som ble trent av Pentagon i Operasjon Fearless Guardian, noe som førte til betydelig internasjonal bekymring.

Så seint som i oktober 2023 benektet USA at de hadde noe med Azov å gjøre.

Washington hvitvasker Azov-bataljonen

Til tross for det enstemmige vedtaket i den amerikanske Kongressen i 2015 har Vesten hatt et kontinuerlig samarbeid med Azov-nazistene. Til nå har dette vært hemmelig eller uoffisielt, men nå er det altså offisielt.

Og da hevdes det naturligvis at Azov «ikke lenger» er fascistisk eller nazistisk.

Lev Golinkin, som er en fast skribent i det jødiske tidsskriftet Forward, har skrevet flere artikler om denne hvitvaskinga av nazismen i Ukraina.

Denne artikkelen ble publisert i The Nation:

The Western Media Is Whitewashing the Azov Battalion

Og Golinkin skrev: «Før Russland invaderte Ukraina var denne militsen ny-nazistisk. Det er den fortsatt».

Lev Golinkin, 13. juni 2023, utdrag:

Brunskjorte-brigade? Bevisene for at Azov har forlatt sin nynazistiske, paramilitære opprinnelse er utilstrekkelige.

Vladimir Putins invasjon av Ukraina i februar 2022, har allerede resultert i millioner av tapere, blant annet de sivile som har blitt torturert, myrdet, tvunget til å bli flyktninger eller tvunget til å bruke dagene på å bekymre seg for sine kjære som kjemper mot Russland.

Men det er også vinnere: nyfascistene som Putins krig har gjort til helter.

I syv år har vestlige institusjoner advart mot Ukrainas Azov-bevegelse, som begynte som en nynazistisk paramilitær gruppe i 2014, og ble beryktet for sin verdensomspennende rekruttering av ekstremister.

Så kom Russlands invasjon. I løpet av måneder ble Azov-krigere feiret i Kongressen og på Stanford universitetetMSNBC dånte av begeistring over en ukrainsk soldat hvis Twitter-konto flommet over av nynazistiske bilder. Facebook tok den oppsiktsvekkende beslutningen om å tillate innlegg som hyllet Azov-bataljonen, selv om selskapet innrømmet at det var en hatgruppe.

Denne over natten normaliseringen av hvitt overherredømme var mulig fordi vestlige institusjoner, drevet av en iver etter å ignorere alt negativt ved våre ukrainske allierte, bestemte seg for at en nynazistisk militærformasjon i en krigsherjet nasjon, plutselig og mirakuløst hadde sluttet å være nynazistisk.

Men sannheten er at dette er en lett avkreftet fantasi, spunnet ut av en håndfull propagandister. Likevel har vestlige medier gjentatt sine usannheter med en forsømmelse av journalistikkens grunnleggende prinsipper som strekker seg utover krigens tåke og inn i området av forsettlig blindhet.

Vår hvitvasking av Azov finner sted midt i en dødelig bølge av hvitt overherredømme som strekker seg fra New Zealand til Buffalo, New York. Det gjør dette til en historie om mer enn Ukraina. Det handler om den dypeste, ‘’det betyr ikke noe’’ kynisme, som skriker mot rundt 300 nynazister i poloskjorter, men som likevel omfavner en brigade av kampherdede ekstremister. Det handler om å advare om at hvit overlegenhet, spesielt etter å ha blitt normalisert av Donald Trump og Fox News, er en eksistensiell trussel mot samfunnet vårt, samtidig som det gjøres klart at noen unntak gjelder.

Det handler om «gode mennesker på begge sider».

Ut med det gamle, inn med det gamle

Problemet med å insistere på at Azovs nynazisme bare er en russisk løgn, er overfloden av bevis for det motsatte. Syv år med vestlige artikler som skildret gruppens natur var for mye å ignorere. Dette etterlot Azovs hvitvaskere med den lite misunnelsesverdige oppgaven å snekre sammen en ‘’komme til Jesus’’ historie, der Azov begynte som en nynazistisk paramilitær gruppe, men på en eller annen måte innså sine feil før 2022.

Narrativet som dukket opp går slik: (a) Azovs avradikalisering startet etter at de ble med i Ukrainas nasjonalgarde, over tid ble Biletskij og andre veteraner fra 2014-bataljonen filtrert ut, hvilket antyder at det nye lederskapet er fritt for nynazister; (b) Ja, det er noen få gjenværende nynazister i National Corps, Azovs politiske parti; men (c) det spiller ingen rolle, fordi Azov-regimentet, senere en brigade, for lengst har skilt seg fra Nasjonalkorpset, som ikke utgjør noe mer enn et fenomen på den politiske ytterkanten.

Disse snakkepunktene ble kultivert av Kiev, Azov og en håndfull eksperter som leverte sitater fra den ene journalisten til den neste. Pressen på sin side skrev nye artikler som rapporterte disse påstandene som fakta. Når man leser disse stykkene, merker man raskt fraværet av bevis. «Azov har blitt denazifisert»-historien presenteres som verifisert sannhet, ofte ved hjelp av sitater fra de samme få ekspertene som også oppgir dem uten å tilby bevis.

Det er en grunn til det: Det hele består av usannheter som er lett å motbevise.

Ta forestillingen om at Azov ble avradikalisert etter å ha sluttet seg til nasjonalgarden i november 2014. Dette ignorerer det faktum at vestlige medier rutinemessig dokumenterte Azovs nynazisme de neste syv årene og gjennom 2021.

Uansett hvilken reformativ innflytelse Kiev hadde å tilby, fungerte det tydeligvis ikke: Azov fortsatte å rekruttere tilhengere av hvitt overherredømme, og i 2016  ble de anklaget av menneskerettighetsgrupper for å begå krigsforbrytelser, den eneste forskjellen var at etter 2014 gjorde de det som en del av en NATO-trent styrke.

Det neste er løgnen, at Azov denazifiserte seg ved å kaste ut veteraner fra den opprinnelige nynazistiske bataljonen fra 2014, en påstand som ble gjentatt av Reuters, The Financial Times, AP, The Jerusalem Post og andre rundt våren 2022, da regimentet var kommandert av Denys Prokopenko og hans stedfortreder, Svyatoslav Palamar.

Problemet er at både Prokopenko og Palamar var Azov-medlemmer helt tilbake til 2014. Angivelig ledet av nytt blod, ble enheten faktisk kommandert av veteraner fra dens høyreekstreme begynnelse.

Palamars nynazistiske røtter strekker seg enda lenger tilbake, han tilhørte gjengen Patriot of Ukraine, som dannet Azov. Likevel refererte både AP og Haaretz til at Palamar bagatelliserte Azovs ekstremisme, mens de ikke rapporterte noe om hans fortid med Patriot of Ukraine.

Prokopenko, på sin side, kom fra White Boys Club, superfans av fotballaget Dynamo Kiev (høyreekstreme grupper organisert rundt fotballag er vanlige over hele Europa), som hyllet ham da han ble tildelt en pris i oktober 2022. Gruppens Facebook-innlegg har vanligvis inneholdt setninger som «100% hvit» og «88» (kode for «Heil Hitler»), ros til gjerningsmennene bak Holocaust, og Waffen-SS insignia.

Why Is the American Library Association Whitewashing the History of Ukrainian Nazis?

I denne artikkelen som også ble publisert i The Nation skrev Golinkin:

I 2015 utløste Kiev internasjonale overskrifter etter å ha vedtatt lover som erklærte to paramilitære grupper fra andre verdenskrig – Organisasjonen av ukrainske nasjonalister (OUN) og dens avlegger den ukrainske opprørshæren (UPA) – for å være ukrainske nasjonale helter og gjorde det ulovlig å benekte denne heroismen. OUN samarbeidet med nazistene for å massakrere titusenvis av jøder, mens UPA likviderte tusenvis av jøder og 70.000–100.000 polakker.

Lovene som institusjonaliserer OUN/UPA-kulten over hele Ukraina var ideen til Volodymyr Viatrovych, som på den tiden ledet Ukrainian Institute of National Memory (UINM), en avdeling i den føderale regjeringen.

https://uawire.org/poland-denies-entry-to-ukrainian-historianLovgivningen var bare begynnelsen: Viatrovychs systematiske kampanje for å forvandle jødemordere til frihetskjempere ble så endemisk at han ble nevnt ved navn i den årlige rapporten om global antisemittisme utstedt av Israel. Lovene fra 2015 og UINMs hvitvasking ble fordømt av US Holocaust Memorial Museum (USHMM). Artikler som «How Ukraine’s New Memory Commissar Is Controlling the Nation’s Past» i The Nation og «The Historian Whitewashing Ukraine’s Past» i Foreign Policy avslørte et mønster av forvrengning. I 2017 ble Viatrovych utestengt fra å komme inn i Polen.

Det er ikke nazistene i Ukraina som har forandret seg. De er så nazistiske som de alltid har vært. Det eneste nye er at nå omfavner Vesten nazistene åpenlyst.

Og når USA skal sende våpen til ukrainske nazister, er det fritt fram for at Norge gjør det også.

Forrige artikkelHva skjer med landbrukspolitikken i EU?
Neste artikkelLederlønningene i Nammo og Kongsberg blir kontrollsak