Kampen om fortellingen – et eksempel

0

Vi har tidligere karakterisert fortellingen som «verdens kraftigste våpen«. Allerede Platon innså det og sa at «den som kontrollerer fortellingen, kontrollerer staten». Bertil Carlman har latt seg inspirere av dette og deler sine betraktninger og sine diskusjoner med oss i dette innlegget. – Red.


Av Bertil Carlman.

För någon vecka sedan kom det en rapport från världsbanken som innehöll bland annat intressanta fakta om Rysslands ekonomi. Eftersom det bland vänner och bekanta råder delade meningar om det, så skrev jag ett mejl till några av dem:

Hej!

En intressant artikel som något korrigerar senator McCains uttalande om Ryssland som en «bensinstation som låtsas vara ett land» MAJOR: Russia Officially Becomes World’s 4th Largest Economy, Passing Japan (substack.com) av Simplicius the thinker /Bertil

Efter någon dag fick jag följande kommentar från en av mina vänner:

Bäste Bertil,

Med betoning på något. Vad jag tror McCain syftade på, och senare Obama («Ryssland är inte en global utan en regional stormakt») är att om det inte vore för sina kärnvapen så skulle knappast Ryssland kvala in bland stormakterna. Detta om man ser till dess ekonomiska styrka. Från samma källa som åberopas av Simplicius, dvs Världsbanken, och samma jämförelsemetod GDP enligt Purchasing Power Parity, kan man se följande (avrundat):

Kina 31 733 000 biljoner

USA 25 439 000 (störst i nominella USD men mindre än Kina i PPP)

EU 24 041 000

Indien 12 998 000

Ryssland 5 987 000

Ser man även till strukturen på den ryska ekonomin så är den inte så lovande. I hög grad beroende på råvaruexport, och då inte minst petroleumprodukter (därav «bensinstation») Nu också kanske statistiskt boostad genom stora satsningar på rustningsindustri. Står nu för en stor del av GDP. Förhoppningsvis är inte någon av dessa framtidsbranscher. Men klart att Putin vill glädjas åt varje liten positiv nyhet om än det är lite av optisk villa/ NN.

Eftersom jag fann denna kommentar kraftigt tendentiös, tänkte jag någon dag och skrev sedan:

Bäste NN!

Din kommentar tyder på ett ganska statiskt tänkande. Det är det tänkande som vi i jordens minoritet, de 15 procenten, det Globala Nord eller det kollektiva Väst, om man så vill, är starkt influerade av. Det tänkandet skall, om Ursula van der Leyen får som hon vill, ytterligare begränsar av «a democratic Shield» Von der Leyen pitches plan to shield EU from foreign interference if re-elected. Hon talar om att «inokulera [vaccinera] blocket [= Eu] mot elakartat inflytande genom att göra det möjligt för européer att känna igen hot». Hon vill alltså vaccinera oss mot «felaktigt tänkande».

Ett extremt exempel på det tänkande som är vaccinerat, är den svenska säkerhetspolisens uttalande nyligen Iran använder kriminella i Sverige «I Sverige har Säkerhetspolisen under senare år hanterat flera konkreta fall där attentatsplaner med koppling till iranska säkerhetstjänster avvärjts, där bland annat kriminella nätverk använts som ombud.» Journalisten på SVT som redogjorde för säkerhetspolisens uttalande inflikade åtminstone att «fakta levererats av Mossad»! (Israels Mossad: Rawa Majid nu i iransk tjänst).

Vi som är lite äldre minns Lillehammer-saken från 1973. När nu Norge får problem med svenska gängkriminella (Norsk polis: Svenska gäng största hotet i Nordnorge), kan man undra om dessa uppgifter åter visar att Mossad också är aktivt i Norge.

Sammanfattning: Iran är ett hot mot Sverige och indirekt också mot Norge. Mossad är inget hot; Mossad är en partner.

Du skriver «Ser man även till strukturen på den ryska ekonomin så är den inte så lovande [säger vem?]. I hög grad beroende på råvaruexport, och då inte minst petroleumprodukter (därav ’bensinstation’) Nu också kanske [egen fundering?] statistiskt boostad genom stora satsningar på rustningsindustri. Står nu för stor del av GDP. Förhoppningsvis är inte någon av dessa framtidsbranscher. Men klart att Putin vill glädjas åt varje liten positiv nyhet om än det är lite av optisk villa. [enligt vem?]» Du skriver i stort sett som den svenska säkerhetspolisen skriver och som kommentatorerna på SVT säger. Därav min kommentar ovan.

Det tänkande som jordens majoritet, de 85 procenten, det Globala Syd eller den nya, framväxande multipolära världsordningen om man så vill, den har en annan utgångpunkt. Allt tydligare utgår den från den dynamik som framväxten och tillväxten av BRICS har. På årets just avslutade SPIEF var det tydligt. I Ryssland, som i år är ordförandeland i BRICS, där flockas nu affärsmän, politiker och journalister från framförallt det Globala Syd. Jag skrev för knappt en vecka sedan om detta BRICS og dollarsystemet.

Detta senare tänkande, är det tänkande som Ursula van der Leyen vill vaccinera oss mot. Vad som kommer från till exempel BRICS-länderna Iran, Kina och Ryssland är farligt för oss. Vaccinationens steg ett är att informera så lite som möjligt om vad som händer i världen och som framförallt utmanar, eller kan synas utmana, USA-imperialismens tynande hegemoni. Denna första vaccination har lyckats utmärkt i Sverige, svenska Public Service visar det tydligt; nästan varje dag. Men så blev Sverige också på rekordtid en vasallstat, främst genom SAP:s handlande. Andra steget verkar vara att som i USA vilja stämpla människor med «felaktigt tänkande» som åsiktsterrorister.

Vi har alltså, bäste vän, ett globalt hårdnande informationskrig. Därför lyssnar jag flera gånger i veckan på en engelsman från Grekland som i hjärtat av «den globala minoriteten» tar klar ställning för den «globala majoriteten»Alexander Marcouris har ett par ganska unika egenskaper. Han har ett enormt minne, han är totalt oberoende av andra än de som pekuniärt stöder the Duran, han tar klar ställning för det Globala Syd, han hinner regelbundet informera sig om vad som står i de viktigare tidningarna i USA och England, han inbjuder regelbundet mycket kunniga gäster (här finns exempel: Search Results for ’Alexander Mercouris’ – The Duran), och eftersom han har nämnda egenskaper får han också mejl från historiker, militärer, ekonomer med flera från hela världen. Då jag lyssnar får jag alltså tillgång till mängder av information om hur det går för den framväxande nya globala multipolära världsordningen, den världsordning som politikerklasserna i den globala minoriteten både hatar och fruktar. Hälsningar/ Bertil

Ganska omgående kom följande svarsmejl:

Bäste Bertil!

Oj, vilken kaskad som kom som svar på min fråga! Min kommentar om rysk ekonomi handlade faktiskt om dynamik, eller brist på sådan. Men vad har jag att lära någon som har helt klart för sig hur världen ska uppfattas, där varje bit information kan sömlöst infogas i det stora pusslet. Det är bara att lyfta på hatten och gratulera. /NN

Då jag nu kände mig «varm i kläderna» skickade jag följande kommentar tillbaka:

Bäste NN!

Ironin i din kommentar till trots; tack för ditt svar. Du vill utbyta åsikter, det är mycket bra. Du väntade kanske ingen «kaskad», men den berodde på att jag ser «kampen om berättelsen» om vad som pågår på världsarenan, som oerhört viktig. Den är ingen «tebjudning». Den är fundamental i kampen mot USA-imperialismen, som nu är så desperat, att den t.o.m. frångår sitt tidigare beslut om att inte skicka vapen till Azov-nazisterna i kriget i Ukraina. [redan 2014 kunde man på Sveriges Radios hemsida läsa; Svenska nazister strider i Ukraina. Idag 10 år senare och Sverige som färsk medlem i NATO läser man ingenting om detta!]

Det är USA-imperialismen som står i främsta ledet för kampen mot den nya världsordning som växer fram, och Sverige har genom sitt medlemskap i NATO valt att delta som vasall. Vad hade Sverige att göra i Shangri-La till exempel? Speech by Minister for Defence Pål Jonson at the Shangri-La Dialogue 2023.

I främsta ledet för den nya fredssökande världsordningen står länder som ingår i BRICS, t.ex. Kina, Iran och Ryssland. Det inser fler och fler länder världen över, därför söker de sig till BRICS, därför söker fler och fler statschefer från länderna i det Globala Syd kontakt med främst regeringsrepresentanter i Ryssland och Kina. Kinas fredsarbete i och utanför FN är mycket uppskattat.

Om allt detta berättar svenska massmedia väldigt lite, trots att det är av största vikt, kanske inte för just dig och mig. Men för våra barn och framförallt för våra barnbarn, kommer det att vara avgörande. Tyvärr inser de inte det, och det beror till stor del på att vår politikerklass inte vill att de skall veta, eller åtminstone inte förstår att det är viktigt att de vet, och då ger våra informationskanaler ingen information, eftersom även de sluter upp på USA-imperialismens sida i «den viktiga kampen om berättelsen». Hälsningar /Bertil

Ja uppenbarligen skiljer sig min uppfattning om «berättelsen» påtagligt från hur många av mina vänner och bekanta ser den, hur förmodligen majoriteten av det svenska folket ser den; om de nu ens är intresserade av frågan. Det är det som är USA:s/EU:s/NATO:s styrka i länder som Sverige. För någon timme sedan var jag åter och fick en lektion, en berättelse från folkhögskolan the Duran. Ceasefire failure. Armenia shift w/ Kevork Almassian … – The Duran Community (locals.com). Denna gång hade Alexander Mercouris och Alex Christoforu bjudit in Kevork Almassian som föreläsare. Vilken lektion! När jag läser om Kevork, som är född i Armenien och enligt franska Wikipedia är «en propagandist från Syrien», ja när jag läser om honom på nätet, ser jag genast att han är en sådan person vars kunskaper och åsikter är av den art som Ursula van der Leyen vill vaccinera mig mot. Hans berättelser om vad som sker i Västasien och i Kaukasus ingår definitivt i det som stöder kampen för en multipolär värld. Min självvalda studieavgift på två US$ i månaden, för att erbjudas lektioner på folkhögskolan the Duran med Alexander Mercouiris som studierektor, är sannerligen en billig avgift.

The Duran: News and smart analysis on everything you need to know. Nettsted: https://theduran.com.

Forrige artikkelKrigsdagbok del 114 – 9. til 13. april 2024
Neste artikkelPalestinere sliter med å dokumentere «hele generasjoner» utslettet av Israel