Julian Assange forlot retten som en fri mann

0
Julian Assange er fri.

Grunnleggeren av WikiLeaks, som sørget for at verden fikk vite om USAs krigsforbrytelser, ble tvunget til å erklære seg skyldig, men han lot retten få vite at han har kjempet for pressefriheten og at han fortsatt står for den. «Jeg trodde det første grunnlovstillegget garanterte den friheten», sa Assange til domstolen i Saipan på Northern Mariana Islands, som er amerikansk territorium.

ABC.net Australia skriver:

Julian Assange er en fri mann etter å ha erkjent seg skyldig på én siktelse for spionasje i en føderal domstol i USA som del av en avtale med påtalemyndigheten.

Men inne i rommet hadde han en siste protesthandling.

Julian Assange snakket direkte og rolig da det ble diskutert om han var villig til å erklære skyld.

«Skyldig», sa han.

Etter mange år med kommunikasjon gjennom advokater og advokater, var dette det øyeblikket i høringa da Assange snakket om saka sin med egne ord.

Han snakket rolig og selvsikkert for retten, og uttalte at det var visse forbehold når det gjaldt hans skyld, og snakket om det første grunnlovstillegget i den amerikanske grunnloven som opprettholder ytringsfrihet og pressefrihet.

Det var nok en protest mot det amerikanske rettssystemet som har forfulgt ham i mer enn ett tiår.

«Jeg jobbet som journalist og oppfordret kilden min til å gi informasjon som ble sagt å være klassifisert for å publisere den informasjonen», sa Assange til retten da han ble bedt om å forklare sin forståelse av siktelsen.

«Jeg trodde det første grunnlovstillegget beskyttet den aktiviteten».

«Jeg mener det er en motsetning mellom det første grunnlovstillegget og spionasjeloven».

(The Bill of Rights begrenser handlingsrommet til de føderale myndighetene, og garanterer det amerikanske folket rettigheter som ytringsfrihet, religionsfrihet, trykkefrihet, rettssikkerhet og organisasjonsfrihet. The Bill of Rights er de ti første tilleggene til den amerikanske grunnloven.)

Utenfor retten sa den australske menneskerettighetsadvokaten og Assanges advokat, Jennifer Robinson, at i dag var «en historisk dag».

«Julian Assange kan reise hjem som en fri mann», sa hun.

«Dette avslutter også en sak som har blitt anerkjent som den største trusselen mot det første grunnlovstillegget i det 21. århundre».

«Det har vært en global bevegelse bak Julian for å beskytte ytringsfriheten, og det er på grunn av den globale støttebevegelsen at dagens utfall er mulig».

Robinson sa: «Denne påtalemyndigheten skaper en farlig presedens som burde være til bekymring for journalister overalt».

«USA søker å utøve ekstraterritoriell jurisdiksjon over dere alle uten å gi dere konstitusjonell ytringsfrihet».

«Alle som bryr seg om ytringsfrihet og demokratisk ansvarlighet bør stå imot det».


Vi i steigan.no har støttet Julian Assange fra første dag. Vi har omtalt ham i over 390 artikler og han er tema i ca. 160 artikler. Vi kan trygt si at ingen andre mediekanaler i Norden har dekket saka til Julian Assange så systematisk, så konsekvent og så grundig. Det sier vi med noe malurt i begeret, fordi det burde ha vært medier med større økonomiske ressurser enn oss, «redaktørstyrte medier» som angivelig følger «journalistiske prinsipper» som burde ha vært i første rekke. Mange av dem har dessverre forrådt Julian, og dermed pressefriheten og sine lesere og seere.

Forrige artikkelUSAs svarte dag
Neste artikkelTyrkia misfornøyd med EU og snakker om å slutte seg til BRICS