Tyrkia misfornøyd med EU og snakker om å slutte seg til BRICS

0
Tyrkias Hakan Fidan møtte Kinas Wang Yi.

Ankara har også tatt kontakt med Shanghai Cooperation Council (SCO) og Association of South East Asian Nations (ASEAN)for å utvikle allianser med dem.

Tyrkias utenriksminister Hakan Fidan bekreftet 24. juni at Tyrkia fortsetter dialogen med BRICS-gruppa med sikte på tilknytning. Dette ar også omtalt av Bloomberg: Turkish Frustration With EU Talks Is Prompting Outreach to BRICS.

«Vi har relasjoner og holder samtaler, forhandlinger med BRICS-landene, og de går også gjennom en utvikling. Hvis EU hadde hatt viljen til å ta et skritt framover, kunne vårt perspektiv på visse saker vært annerledes», sa Fidan i et intervju mandag. 

Ankara har blitt stadig mer frustrert over EUs blokkering av Tyrkias mulige medlemskap. 

Tyrkia har lenge vært medlem av NATO, men tiltredelsessamtaler for tyrkisk medlemskap i EU har møtt en rekke hindringer siden de startet i 2005. 

«Det er en militær allianse i NATO, men en økonomisk allianse har ikke blitt til. Derfor leter vi etter andre løsninger», la Fidan til. 

Som en del av arbeidet med å danne velstående økonomiske allianser, har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vist interesse for å bli med i Kinas Shanghai Cooperation Council (SCO) og skal delta på blokkas møte i Kasakhstan neste uke.

Under intervjuet sa den tyrkiske utenriksministeren videre at landet hans kan søke om et oppgradert dialogpartnerskap med Association of South East Asian Nations (ASEAN). 

Se også denne kommentarartikkelen: Hakan Fidan’s building of the Turkish axis: China, Russia and the BRICS.

På det 42. ASEAN-toppmøtet i mai 2023, signerte medlemslandene i organisasjonen, inkludert Indonesia, Malaysia og Singapore, en erklæring med sikte på å forbedre regional betaling i lokale valutaer – et trekk for å styrke lokale økonomier og bevege seg bort fra tradisjonelle valutaer, inkludert amerikanske dollar. 

Etter at Russland ble den mest sanksjonerte nasjonen i verden etter starten av krigen i Ukraina i 2022, begynte BRICS-blokken seriøst å utrede opprettelsen av en felles valuta for å avdollarisere handel og omgå vestlige sanksjoner. 

Opprinnelig var BRICS en løs koalisjon som besto av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. Men BRICS ble utvidet i begynnelsen av dette året til å omfatte Egypt, Iran, Etiopia og De forente arabiske emirater, samlet omtalt som BRICS 10. 

«Det annerledes og vakre med BRICS sammenlignet med EU er at det inkluderer alle sivilisasjoner og folkeslag. Hvis det kan bli litt mer institusjonelt, vil det gi betydelige fordeler», sa Fidan. 

Fidan sa tidligere denne måneden under en reise til Kina at han ser på BRICS som et «godt alternativ» til EU, og at blokken har «potensial».

I møte med Kinas Wang Yi understreket Fidan at de to landene er enige om mye:

  1. Ett Kina-prinsipp
  2. Støtte til Kinas kamp mot terrorisme
  3. Høyt nivå av økonomisk og kulturelt samarbeid
  4. Full støtte til Kinas territoriale integritet og politiske suverenitet
  5. Motstand mot omringing av Kina
  6. Full støtte til Belte- og veiinitiativet
  7. Vesten bør fredelig akseptere framvoksende land og ny konkurranse
  8. Felles holdning til Gaza og Ukraina

Hakan benyttet også anledningen til å besøke Kashgar og Urumqi, byer som har en stor tyrkisktalende befolkning og som er på Vestens svartelister.

Forrige artikkelJulian Assange forlot retten som en fri mann
Neste artikkelWoke er en kald og ekkel ekskluderingskultur