India straffeforfølger forfatteren Arundhati Roy

0
Arundhati Roy i 2012. (Vikramjit Kakati, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

Modi-regjeringa planlegger å stille den verdensberømte forfatteren for retten etter en drakonisk antiterrorlov.

India vil straffeforfølge den Booker-prisvinnende forfatteren Arundhati Roy på grunn av hennes uttalelser for 14 år siden om landets urolige Kashmir-region. Dette har reist alvorlige spørsmål om Indisk demokrati, skriver Ullekh NP.

En del av lokale kommentatorer ser på denne avgjørelsen som et hensynsløst budskap fra Modi-regjeringa om at tilbakeslagene den ble påført i det nylige parlamentsvalget ikke betyr at den vil forlate sin harde nasjonalisme.

Det regjerende, pro-Hindutva Bharatiya Janata-partiet (BJP) klarte ikke å få et forventet absolutt flertall i valget i 2024, noe som gjorde det avhengig av regionale partnere i en regnbuekoalisjon. Man forventet at BJP nå ville gå litt stillere i dørene med sin hindu-først-politikk og myke opp sin holdning mot dissidenter. Resultatene av valget sjokkerte statsminister Narendra Modi.

Kashmirs guvernør VK Saxena ga politiet godkjennelse til å straffeforfølge Roy og tidligere professor ved sentraluniversitetet i Kashmir, Sheikh Showkat Hussain, under loven om ulovlige aktiviteter (forebygging), eller (UAPA), 14. juni. 

UAPA hadde vært i kraft siden 1967 som en antiterrorlov, men i august 2019 gjorde Modi-regjeringa den strengere, og endret den til å «inkludere bestemmelsen om å utpeke en person som en terrorist». Før det var det bare organisasjoner som kunne utpekes som en terrororganisasjon. 

Flere opposisjonspartier har angrepet endringsforslaget og sier at den nye loven mangler bestemmelser for å kontrollere misbruk. Lovverket har også fått kritikk for sin lave domfellelsesrate

Den har blitt utfordret av ulike personer i Høyesterett, landets øverste rett. Artikkel 19 i den indiske grunnloven gir en rett «til ytrings- og ytringsfrihet».

I februar i år trakk imidlertid enkeltpersoner og grupper som hadde utfordret den konstitusjonelle gyldigheten av bestemmelsene sine påstander.

Delhis løytnantguvernørkontor sa i en uttalelse:

«Roy og Hussain hadde angivelig holdt provoserende taler på en konferanse organisert under banneret ‘Azadi – The Only Way’ 21.10.2010 i LTG Auditorium, Copernicus Marg, New Delhi. Spørsmålene som ble diskutert og snakket om på konferansen spredde «separasjonen av Kashmir fra India».

Les også: The prosecution of Arundhati Roy is business as usual for the Modi government – and bad news for freedom of expression in India

By US Central Intelligence Agency (old labels removed, new added by Fowler&fowler (talk) 02:56, 11 April 2022 (UTC)) – https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Kashmir_region._LOC_2003626427.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=116804120

Kashmir er et åpent sår

Statusen til Kashmir er en kilde til evig strid. Det var et fyrstedømme under det britiske imperiet etter First Anglo-Sikh War, og Treaty of Amritsar etablerte Jammu and Kashmir som fyrstestat under den britiske kronen. Ved delinga av India i 1947 ble området omstridt. I dag er området delt mellom India og Pakistan. India kontrollerer Jammu og Kashmir og Ladakh, Pakistan kontrollerer Azad Kashmir og Gilgit-Baltistan. Les Wikipedia: Kashmir.

Modis regjering vil slå ned på enhver ytring som rokker ved den hindunasjonalistiske holdninga til Kashmir. Derfor denne absurde tiltalen mot en uttalelse som falt for snart femten år siden.


Vi har publisert denne artikkelen av Arundhati Roy:

Ellers er hun omtalt av oss i mange artikler.

Forrige artikkelTadsjikistan forbyr hijab
Neste artikkelEuropeiske valg speiler USA