Flertall i Stortinget for ei ny beregning av tallgrunnlaget for bondens inntekt

0
Foto: Norsk bonde- og Småbrukarlag / Inga Haugdahl Solberg

Jordbruksoppgjøret fikk flertall i Stortinget i går, 21. juni. Men et forslag fra SV, Rødt, MDG og KrF om en omkamp på tallgrunnlaget for jordbruksoppgjøret fikk også flertall, og dermed må regjeringa komme tilbake til Stortinget innen februar 2025 med egen sak med forslag til prinsipper for beregning av inntekt i jordbruket og sammenligning med andre grupper.

Av Romy Rohmann.

Mange av NBS-medlemmer og tillitsvalgte deler dette bildet i dag:

Dette forslaget fra SV, MDG, Krf og Rødt fikk også støtte fra Høyre og Fremskrittspartiet.

Sps Per Olaf Lundteigen (SP) bekreftet tidligere til Nationen at han ville sikre opposisjonen den siste stemmen som trengs for å få flertall.

Det blei omkamp og det var et flertall bestående av Høyre, Frp, SV, Rødt, KrF, MDG og Per Olaf Lundteigen (Sp) som stemte for dette forslaget om å sende tallgrunnlaget for bondens inntekt tilbake til Stortinget.

https://www.nationen.no/stortinget-stemte-for-ny-kamp-om-tallgrunnlaget/s/5-148-566913

Både leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg og leder i Ørland Bondelag, Håvard Green, jubler over at opposisjonen vil fortsette kampen for nytt tallgrunnlag.

https://www.nationen.no/jubler-over-at-kampen-om-arlige-tall-ikke-er-dod/s/5-148-566522

Vi skreiv på steigan.no 20. juni at Fylkeslederne i Norsk Bonde- og Småbrukarlag hadde møte den 13. juni og vedtok en uttalelse med overskrifta: Nei, Pollestad, kampen er ikke over. Stortinget skulle debattere Jordbruksforhandlingene den 20.juni og votere den 21. juni.

Det er grunn til å feire, men kampen er ikke over ennå. Nå må vi vinne kampen om ærlige tall.

Nationen skriver dette fredag når voteringa var klar:

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) hadde slått det tydelig fast: Ingen omkamp om tallgrunnlaget. Bondelagsleder Bjørn Gimming og faglagets årsmøte hadde akseptert: Det var så langt vi kom, nå ser vi framover.

De tok feil. SV, Rødt, MDG og KrF ga seg ikke i den politiske striden som har ridd næringa, Stortinget og regjeringa i vår: Hva er rett tallgrunnlag for beregning av bondeinntekt og utgangspunkt for inntektsutjevning mot andre grupper?

I vår ble det flertall kun for at årsverktimetallet i jordbruket er 1750. Uenighet råder fortsatt om behandling av egenkapitalen, der regjeringen har lagt inn en ganske liten avkastning på en del av kapitalen, og om normeringsfaktoren, der regjeringen har lagt inn 20 prosent, mens venstreopposisjonen vil ha 5 prosent.

 I vår ble inntektsgrunnlaget hastebehandlet, men med bedre tid er det forhåpentligvis mulig å finne et flertall også for de to resterende delene av prinsippene for tallgrunnlaget, sier Hadle Bjuland fra KrF.

Forrige artikkelIDF-rapport fant flere tilfeller av drap på egne i forbindelse med 7. oktober
Neste artikkelMediehype og militære tabber: Den britiske rollen i Gaza