Russland og Kina – To mot én

0
Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping og teamene deres møttes i Beijing torsdag. (Konstantin Zavrazhin, Kreml)

Xi Jinpings mottakelse av Putin 16. mai i Beijing forseglet det stadig mer formidable strategiske forholdet, som er fundamentalt misforstått i Washington.

Av Ray McGovern.

Consortium News, 17. mai 2024

Kinas president Xi Jinpings ekstremt varme mottakelse av president Vladimir Putin 16. mai i Beijing forseglet det stadig mer formidable strategiske forholdet mellom Russland og Kina. Det utgjør et tektonisk skifte i verdens maktbalanse. 

Russland-Kina-ententen lyder også dødsstøtet for forsøk fra amerikanske utenrikspolitiske neofytter på å drive en kile mellom de to landene. Trekantforholdet har blitt to-mot-en, med alvorlige implikasjoner, spesielt for krigen i Ukraina. Hvis USAs president Joe Bidens utenrikspolitiske genier fornekter, er eskalering nesten sikker.

I et intervju før besøket med Xinhua, bemerket Putin det «enestående nivået av strategisk partnerskap mellom landene våre». Han og Xi har møtt hverandre mer enn 40 ganger personlig eller virtuelt. I juni 2018 beskrev Xi Putin som «en gammel venn av det kinesiske folk» og personlig hans «beste venn».

På sin side bemerket Putin torsdag at han og Xi er «i konstant kontakt for å holde personlig kontroll over alle presserende spørsmål på den russisk-kinesiske og internasjonale agendaen». Putin tok med seg forsvarsminister Andrey Belousov samt veteraner som utenriksminister Sergej Lavrov og sentrale næringslivsledere.

Felles erklæringer betyr noe

Putin og Xi i Beijing 4. februar 2022. (Kremlin.ru, CC BY 4.0, Wikimedia Commons)

Xi og Putin signerte en sterk felles erklæring torsdag, lik den ekstraordinære de to ga ut 4. februar 2022 i Beijing. Den fremstilte forholdet deres som «overlegent politiske og militære allianser fra den kalde krigens tid. Vennskap mellom de to statene har ingen grenser, det er ingen «forbudte» samarbeidsområder …»

Den fulle forståelsen av den uttalelsen slo ikke inn før Putin startet den spesielle militæroperasjonen inn i Donbass tre uker senere. Kinas dempede reaksjon sjokkerte de fleste analytikere, som hadde avvist muligheten for at Xi ville gi «bestevenn» Putin, i realiteten, en dispensasjon fra Kinas grunnpolitikk om ikke-innblanding i utlandet.

I de påfølgende ukene gjorde offisielle kinesiske uttalelser det klart at prinsippene i Westfalen inntar et baksete i forhold til «behovet for hvert land for å forsvare sine kjerneinteresser» og å dømme hver situasjon «etter sine egne fordeler».

Atomkrig

Torsdagens uttalelse uttrykte bekymring over «økte strategiske risikoer mellom atommakter» – med henvisning til fortsatt eskalering av krigen mellom NATO-støttede Ukraina og Russland. Den fordømmer «utvidelsen av militære allianser og opprettelsen av militære brohoder nær grensene til andre atommakter, spesielt med avansert utplassering av atomvåpen og deres leveringsmidler, så vel som andre gjenstander».

Putin har utvilsomt orientert Xi om de amerikanske basene for missilutskyting som allerede finnes i Romania og Polen som kan skyte opp det russerne kaller «offensive angreps-missiler» med en flytid til Moskva på mindre enn 10 minutter. Putin har sikkert fortalt Xi om inkonsekvensene i amerikanske uttalelser om mellomdistanse atomraketter.

For eksempel er Xi klar over – like sikkert som forbrukere av vestlige medier ikke er klar over det – at Biden under en telefonsamtale 30. desember 2021 forsikret Putin om at «Washington ikke hadde noen intensjon om å utplassere offensive angrepsvåpen i Ukraina».

Det var glede i Kreml den nyttårsaften, siden Bidens forsikring var det første tegnet på at Washington kunne erkjenne Russlands sikkerhetsbekymringer. Faktisk tok Biden opp et nøkkelspørsmål i minst fem av de åtte artiklene i det russiske traktatutkastet som ble gitt til USA 17. desember 2021. Den russiske gleden var imidlertid kortvarig.

Utenriksminister Lavrov  avslørte forrige måned at da han møtte Antony Blinken i Genève i januar 2022, lot USAs utenriksminister som om han ikke hadde hørt om Bidens forpliktende uttalelse til Putin 30. desember 2021. Blinken insisterte heller på at USAs mellomdistansemissiler kan bli utplassert i Ukraina, og bare at USA kan være villig til å begrense antallet deres, sa Lavrov.

Alle feilberegningers mor

Biden og Putin møtes ved Villa La Grange i Genève, 16. juni 2021, flankert av Blinken til venstre, Lavrov til høyre. (Det hvite hus/ Adam Schultz)

Da Biden tiltrådte i 2021, forsikret rådgiverne ham om at han kunne spille på Russlands frykt (sic!) for Kina og drive en kile mellom dem. Dette ble pinlig tydelig da Biden antydet hva han hadde fortalt Putin under deres toppmøte i Genève 16. juni 2021.

Dette møtet ga Putin bekreftelse på at Biden og hans rådgivere satt fast i en sørgelig utdatert vurdering av forholdet mellom Russland og Kina.

Her er den bisarre måten Biden beskrev sin tilnærming til Putin når det gjelder Kina:

«Uten å sitere ham [Putin] – som jeg ikke synes er passende – la meg stille et retorisk spørsmål: Du har en grense på flere tusen mil til Kina. Kina søker å være den mektigste økonomien i verden og det største og mektigste militæret i verden».

«Squeeze»

Et bilde som inneholder innendørs, møbler, vegg, dataskjerm

Automatisk generert beskrivelse
Putin i videokonferanse med Xi 15. desember 2021. (Kremlin.ru)

På flyplassen etter toppmøtet gjorde Bidens medhjelpere sitt beste for å ta ham med opp i flyet, men klarte ikke å stoppe ham fra å dele mer visdom om Kina:

«Russland er i en veldig, veldig vanskelig posisjon akkurat nå. De blir presset av Kina».

Etter disse uttalelsene brukte Putin og Xi resten av 2021 på å prøve å misbruke Biden fra «Kina-klemmen» på Russland: det var ikke en klem, men en broderlig omfavnelse. Denne gjensidige innsatsen kulminerte i et virtuelt toppmøte mellom Xi og Putin 15. desember samme år. 

Videoen fra det første minuttet av samtalen deres ble plukket opp av The New York Times, så vel som andre. Likevel så det ut til at de fleste kommentatorer ikke forsto betydningen:

Putin:

«Kjære venn, kjære president Xi Jinping.

Neste februar forventer jeg at vi endelig kan møtes personlig i Beijing som vi avtalte. Vi vil holde samtaler og deretter delta i åpningsseremonien til de olympiske vinterleker. Jeg er takknemlig for invitasjonen din til å delta på dette landemerkearrangementet».

Xi:

«Kjære president Putin, min gamle venn. Det er en glede å møte deg på slutten av dette året via video, andre gang i år, vårt 37. møte siden 2013. Du har hyllet … forholdet mellom Kina og Russland som en modell i internasjonalt samarbeid i det 21. århundre, og støtter sterkt Kinas posisjon på å ivareta sine kjerneinteresser, og er sterkt imot forsøk på å drive en kile mellom våre to land. Jeg setter stor pris på det».

Er Biden fortsatt uvitende om dette? Har rådgiverne hans fortalt ham at Russland og Kina aldri har vært nærmere det som tilsvarer en de facto militær allianse?

Valget

Putin har sagt at han er klar over at Washingtons politikk overfor Russland «primært er påvirket av innenrikspolitiske prosesser». Russland og Kina vurderer absolutt at Bidens politikk overfor Ukraina vil bli påvirket av det politiske imperativet for å bli sett på som vendt mot Russland.

Hvis krigshauker fra NATO-land sender «trenere» til Ukraina, er utsiktene til en militær støvsuging alltid til stede. Det Biden trenger å vite er at hvis det kommer til åpne fiendtligheter mellom Russland og Vesten, vil han sannsynligvis møte mer enn bare sabelrasling i Sør-Kinahavet – og spøkelset til en tofrontskrig.

Kineserne vet at de er neste i køen for krigsdepartementene i NATO/Øst. Det er faktisk ingen hemmelighet at Pentagon ser på Kina som fiende nr. 1. I følge det amerikanske forsvarsdepartementets  nasjonale forsvarsstrategi er «forsvarsprioriteter først, å forsvare hjemlandet, i takt med den økende multidomenetrusselen som utgjøres av Folkerepublikken Kina».

Pentagon vil være de siste til å synge et rekviem for den avdøde unipolare verden. Måtte fornuften seire.


Ray McGoverns første portefølje som CIA-analytiker var kinesisk-sovjetiske forhold. I 1963 var deres totale handel $220 MILLIONER; i 2023, 227 milliarder dollar. Gjør regnestykket.


Denne artikkelen ble publisert av Consortium News.

Forrige artikkelH5N1: Disease X – en brikke i spillet?
Neste artikkelRydder opp etter USA: Kina, Iran, Pakistan går sammen for å sikre Afghanistan