Rydder opp etter USA: Kina, Iran, Pakistan går sammen for å sikre Afghanistan

0
Collage: The Cradle.

Beijing, Teheran og Islamabad vet at deres felles mål om ‘fredelig utvikling’ og utvidede asiatiske handelsruter vil være uoppnåelige uten å løse terrordilemmaet i nabolandet Afghanistan.

Av FM Shakil, The Cradle.

Forrige uke var Beijing vertskap for den første trepartssikkerhetsdialogen noensinne mellom Iran, Pakistan og Kina. Samlingen fant sted på bakgrunn av nylige grensekamper mellom Iran og Afghanistan, og Taliban-regjeringens motvilje mot å slå ned på militante grupper som opererer innenfor sine grenser.

Mens pakistanske tjenestemenn insisterer på at dialogen er ment å ta opp lokale sikkerhetsspørsmål og ikke fungere som en «en afghansk vakthund» for å fylle tomrommet etter tilbaketrekningen av amerikanske tropper i 2021, sier geopolitiske analytikere at samtalene vil forme ny regional sikkerhet og handel, et paradigme som involverer Kina, Iran, Pakistan og Afghanistan.

Trilaterale trusler om terrorisme

En kilde fra det pakistanske utenrikskontoret sier til The Cradle at økningen i terrorangrep i Afghanistan har skapt stor bekymring blant nabolandene, inkludert Pakistan, Iran og Kina:

«Utførelsen av voldelige handlinger tilskrives hovedsakelig den regionale tilknytningen til Den islamske staten, nemlig den islamske staten Khorasan, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), East Turkistan Islamic Movement (ETIM) og gruppen Jaish al-Adl».

Som svar, sier kilden, har de tre nasjonene økt sitt diplomatiske engasjement med Taliban-ledelsen, med sikte på å takle sikkerhetsutfordringene og fremme stabilitet i Afghanistan.

Mens sikkerhet kan være øverst på agendaen, tilbyr Andrew Korybko, en Moskva-basert geopolitisk analytiker, et annet syn. Den kinesisk-iranske handelsruten forventes å passere gjennom pakistansk-kontrollerte Kashmir, et trekk som kan skape uro hos erkerivalen India. De trilaterale samtalene med Iran og Pakistan gir Beijing en mulighet til å oppnå dette langsiktige resultatet.

Timingen kunne ikke vært bedre. Islamabad og Teheran har oppdaget en rekke synergier (dynamikk og samspill, o.a.) i det siste, noe som har økt handelen mellom naboene. Denne progressive forbedringen av iransk-pakistanske forhold tilsvarer forverringen av deres respektive forhold til Taliban.

Pakistan har truet med militær aksjon mot Kabul på grunn av de gir oppholdssted for TTP-militante, mens sammenstøt langs den afghansk-iranske grensen har eskalert over en langvarig vannkonflikt.

«Iransk-pakistanske forhold forbedret seg dramatisk forrige måned da deres ledere i fellesskap innviet grensemarkedet Mand-Pishin og forpliktet seg til å forfølge ytterligere felles prosjekter. Denne utviklingen fulgte midten av mars iransk-saudiarabisk tilnærming formidlet av Kina, som løste det saudi-allierte Pakistans sikkerhetsdilemmaet og ga rom for å skape mer balanserte forhold til Iran», forklarer Korybko.

Kina har derimot opprettholdt vennlige og økonomisk-fokuserte forhold til Taliban, og kanskje det ideelle mellomleddet for å formidle sikkerhets- og handelsløsninger. En sentral prioritet for Beijing vil være å forhindre at enhver uforutsett grenseoverskridende militans setter den iransk-pakistanske tilnærmingen i fare, ettersom begge nasjoner er nøkler til Kinas belte- og veiinitiativ (BRI).

Som en del av deres strategiske partnerskapsavtale for 2021, lovet Kina angivelig en investering på 400 milliarder dollar i Iran i løpet av de neste 25 årene, mens Pakistan er vertskap for flaggskipprosjektet til BRI, Kina-Pakistan Economic Corridor ( CPEC ).

Det er i denne komplekse sikkerhetskonteksten at den første trilaterale antiterrorkonferansen noensinne mellom Kina, Iran og Pakistan fant sted forrige uke.

Grensesikkerhet mellom Iran og Pakistan

I forrige måned ble minst fem iranske sikkerhetspersonell drept da Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) stanset en væpnet terrorcelle nær den pakistanske grensen i Saravan-området i Irans Sistan og Baluchistan-provinsen. Senere hevdet Iran at gjerningsmennene flyktet til pakistansk jord.

På samme måte har Pakistans hær også lidd tap gjennom årene langs den flyktige grensen til Afghanistan. Både Iran og Pakistan har anklaget hverandre for å huse militante langs deres kontrollerte grenser, noe som har ført til en historie med angrep på deres respektive sikkerhetsstyrker.

Kina, med sin betydelige interesser i Balochistan-regionen, spesielt den strategisk plasserte havnen i Gwadar, har en egeninteresse i å gjenopprette fred for å beskytte sine investeringer. Å oppmuntre Iran og Pakistan til å samarbeide mot militante som gjemmer seg i grenseregionen er avgjørende for Kinas ambisjoner.

Mansur Khan Mahsud, leder av den Islamabad-baserte tenketanken FATA Research Center (FRC), sier til The Cradle at sikkerhetssamtalene i Beijing var et skritt mot Kinas mål om å skape et fredelig regionalt forretningsmiljø for å utvide sin ambisiøse BRI langs Sentral-Asia. Vest-Asia og Afrika.

«Kina har flere utfordringer som en ny aktør i regionale anliggender. Selv om USAs exit etterlot et stort tomrom som måtte fylles, hadde USA og dets allierte, som holdt seg lenge i spillet og brukte regional politikk for å fremme sine egne interesser, fortsatt skjulte styrker på bakken som kunne påvirke flere Taliban-festninger til å ødelegge det handelssentrerte Beijings ambisjoner».

Uenighet som er sådd mellom Iran, Pakistan og Taliban-regjeringen av pro-amerikanske styrker har blitt tydelig. Pakistan unngikk så vidt en krig med Taliban om TTP-spørsmålet, mens Iran har møtt alvorlige grensesammenstøt og tap på grunn av vannrettigheter.

Mahsud stiller videre spørsmål ved den mistenkelige karakteren til USAs brå tilbaketrekning fra Afghanistan. Han antyder at Pentagons plutselige erkjennelse av byrden på den amerikanske økonomien etter tiår med engasjement vekker tvil om motivasjonen bak den forhastede tilbaketrekningen.

«Afghanistans økonomi fungerer fortsatt bra sammenlignet med dens mer industrialiserte nabo, Pakistan, til tross for at den har en dårlig industriell base og mottar lite eller ingen internasjonal bistand», sier han og legger til at det betyr at Afghanistan får enorme midler fra et sted. «Spørsmålet er hvem som finansierer Taliban og nøyaktig til hvilket formål»?

Firesidig sikkerhetsmekanisme

Gitt at det ikke kan være noen pålitelig handelsutvidelse uten sikkerhet, har Beijing aktivt brukt en lignende mekanisme med Pakistan og Afghanistan siden slutten av 2018. I mai i år møttes utenriksministrene i Kina, Pakistan og Afghanistan i Islamabad, hvor de i fellesskap lovet en innsats for å implementere Xi Jinpings initiativer for global utvikling, global sikkerhet og global sivilisasjon.

De tre toppdiplomatene understreket også viktigheten av aktuelle initiativer som CASA-1000, TAPI og Trans-Afghan Railways på møtet, og understreket deres potensial for å forbedre regional tilkobling og fremme økonomisk vekst og velstand i området.

I april holdt utenriksministre fra Iran, Russland, Kina og Pakistan fireveis samtaler i den usbekiske byen Samarkand og diskuterte spørsmål og bekymringer knyttet til Afghanistan.

For å fremme trilateralt samarbeid under BRI og i fellesskap utvide CPEC til Afghanistan, har Pakistan, Kina og Afghanistan gjentatt sitt engasjement og uttrykt sin vilje til å bruke Afghanistans potensial som et knutepunkt for regional tilkobling i en felles uttalelse etter den trilaterale samtalen.

Ifølge en Asia Foundation-rapport fra 2016 om sikkerhetssamarbeid i hjertet av Asia, ser Kina ut til å være en av regionens mest lovende agenter for å fremme regional stabilitet og fremgang. Det er også en stor støttespiller for regionale aktører, inkludert Afghanistan, takket være sitt positive engasjement i Shanghai Cooperation Organization (SCO) og den trilaterale pakten mellom Afghanistan, Pakistan og Kina. Iran er satt til å bli et fullverdig medlem av SCO i måneden som kommer når neste toppmøte samles.

Dessuten har Kinas globale engasjement vokst jevnt og trutt, til tross for beskyldninger fra visse vestlige medier om at dets hovedmål utelukkende dreier seg om økonomiske interesser. Beijings aktive deltakelse i ulike trilaterale eller quadrilaterale stabilitets- og sikkerhetstoppmøter sentrert om Afghanistan har drevet landet inn i en ny rolle i regionen. Rapporten antyder at Kinas innflytelse innenfor disse rammene kan vokse og utvides ytterligere gjennom deres engasjement i det som kalles Heart of Asia-prosessen.

Rapporten fremhever også at selv om det eksisterer betydelige ulikheter mellom de deltakende nasjonene, har det trilaterale rammeverket som helhet, og spesifikt det trilaterale systemet i Afghanistan, Iran og Pakistan, ofte blitt oppfattet som potensielle løsninger på regionens mest presserende utfordringer.

Siden 2009, parallelt med forhandlinger innen Den økonomiske samarbeidsorganisasjonen (ECO), har de trilaterale interaksjonene mellom Afghanistan, Pakistan og Iran hatt som mål å styrke samarbeidet på tvers av politiske, sikkerhetsmessige, sosioøkonomiske og kulturelle domener.

Imidlertid blir den trilaterale karakteren til denne gruppen i noen grad undergravd av bilaterale engasjementer blant medlemsnasjonene. Rapporten konkluderer med at den afghanske regjeringen hovedsakelig samhandler direkte med Pakistan og Iran i stedet for å utnytte det trilaterale forumet fullt ut.

Ettersom Kina fortsetter å stige opp på den globale arenaen, og fremstår som en nøkkelmekler i geopolitiske konflikter, gjenspeiler dets aktive engasjement i den trilaterale arkitekturen landets forpliktelse til regional stabilitet og sikkerhet. Dette har igjen potensial til å dyrke frem et miljø som nærer fred, fremgang og velstand over hele Asia.


F.M. Shakil er en pakistansk forfatter som dekker politiske, miljømessige og økonomiske spørsmål, og er en fast bidragsyter ved Akhbar Al-Aan i Dubai og Asia Times i Hong Kong. Han skriver mye om Kina-Pakistan strategiske relasjoner, spesielt Beijings billion-dollar Belt and Road Initiative (BRI).

Forrige artikkelRussland og Kina – To mot én
Neste artikkelEn EU-kommissær fra Estland mener at hun kan kommandere norsk energipolitikk
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.