Nazi-flagg i 1. maitoget i Oslo

0
Den nazistiske Høyresektorens banner på Youngstorget 1. mai 2024.

Under 1. mai-arrangementet på Youngstorget vaiet det nazistiske banneret til den ukrainske Pravij sektor. Dette er en organisasjon med en ideologi og praksis helt på linje med Utøya-terroristen ABB. Har krigståka lammet tenkeevnen, eller synes krigsentusiastene at det er greit at den «anti-imperialistiske» breifronten også omfatter nazistene?

Det rødsvarte naziflagget brukes stadig vekk ved Ukraina-arrangementer i hovedstaden, og vi har pekt på at det også er blitt brukt i barnetoget 17. mai.

Det rødsvarte fascistflagget til Pravij sektor på Karl Johan i Oslo.

Høyre sektor i Oslo – nazisymboler får vaie fritt

Den fascistiske ukrainske organisasjonen Pravij sektor, Høyre sektor, har skaffet seg innpass i Norge. Det rød-svarte flagget deres, som er fascimens og nazismens samlingssymbol i Ukraina, brukes nå jevnlig i Oslo uten at myndigheter eller politikere reagerer.

Flagget ble observert i barnetoget (!) i Oslo 17. mai i 2023, og det brukes jevnlig ved ukrainske markeringer og demonstrasjoner i Norge.

Det er utrolig hvor lett fascistene har skaffet seg innpass i Norge og utrolig hvor naive norske politikere og medier er overfor en fascisme som er det nærmeste vi har hatt den hitleristiske bevegelsen i Europa i nyere tid. Det nærmeste man kommer deres ideologi i Norge er en viss A. B. Breivik.

Her er hvordan Pravij sektor framstiler seg sjøl med flagget i bakgrunnen:

Det var Pravij sektor som allerede i 2015 krevde full krig mot Russland. Vi skrev om dette den gangen: Høyre sektor krever ny krig i Øst-Ukraina.

Et nyrekrutert medlem av den fascistiske Pravij Sektor med parolen Slava Ukraini på et banner med fargene til de ukrainske fascistene. (Foto: Lupiga.com)

Det rød-svarte flagget knytter seg til den fascistiske «blod og jord»-ideologien, Blut und Boden, på tysk, og for en som kjenner symbolikken er den like tydelig som om de skulle ha brukt svastika.

Det er lenge siden naziflagg fikk vaie fritt i Oslos gater. Vi trodde aldri vi skulle oppleve det. Men takket være urolig naive politikere og myndigheter, en totalt prinsippløs venstreside og dyktige ukrainske nazister er vi der igjen.

Andriy Biletsky, lederen av Azov-bataljonen, er kjent blant sine våpenbrødre som den «Hvite Fører».

Han gjør ingen hemmelighet av sitt syn – i programerklæringen fra 2014 «Ukrainas rasemessige sosialnasjonalisme er den ideologiske kjernen i ‘Ukraina-patriot’-organisasjonen» går han rett på sak: «Vår nasjons historiske oppdrag på dette kritiske tidspunkt, er å lede den globale, hvite rase i sitt siste korstog for overlevelse. Et korstog mot de semitt-ledete undermenneskene».

På 1990- og 2000-tallet, mens han beveget seg mot dannelsen av sine egne nasjonalistiske organisasjoner, som «Ukraina-patriot» (grunnlagt sammen med ordføreren for det ukrainske parlamentet, Andriy Parubiy) og senere Azov-bataljonen, klarte han å ha en hånd med i nesten alle ytre høyre-grupper i Ukraina: «Stepan Bandera Tryzub», «Ukrainas sosialnasjonale parti» og «Svoboda (frihets-) partiet». Han har også vært leder for «Sosialnasjonal samling”, en paraply for en rekke rasistiske og nynazistiske ukrainske organisasjoner. 

I 2011 ble han fengslet for væpnet overfall, men han ble løslatt i februar 2014 etter seieren til “Verdighet-revolusjonen”, da Verkhovna Rada vedtok resolusjon Nr. 4202, Om løslatelse av politiske fanger. Det var 23 personer på listen over løslatte fanger, hovedsakelig medlemmer av «Ukraina-patriot». Forfatteren bak loven var lederen av «Det radikale parti», representanten Oleh Lyashko, som senere arbeidet tett med Azov-bataljonen.

Høyre sektorens egen propagandaplakat.

Umiddelbart etter løslatelsen ble Biletsky gjort til leder for «spesialoperasjonene» til nynazistorganisasjonen «Høyre Sektor» og fortsatte med represalier mot «uønskede» – ukrainerne som protesterte mot den ulovlige tilraningen av makt i landet deres. I mars 2014 var han ansvarlig for en eksplosjon som ødela et monument, og deretter for noen angrep på lokale innbyggere i Kharkov, som resulterte i at to personer døde og en politiansatt ble alvorlig skadd. I mai 2014 var han og noen av hans håndlangere involvert i henrettelsen av politimenn i Mariupol, som hadde nektet å bruke våpen mot sivile.

På det tidspunktet etablerte Biletsky Azov-bataljonen; en væpnet hevnavdeling med aktivister fra rasistiske og nynazistiske organisasjoner. Bataljonens ideologi bygger på nynazismeaggressiv militarisme og åpenlys rasisme. Gruppa bruker symbolene til nazistiske «Wolfsangel» (ulvekrok) og «Svart Sol»-symboler («die Schwarze Sonne» – en type svastika med mange stråler).

Azov-bataljonen bruker klassiske nazisymboler.

I artikkelen «Språk og rase: Overordnet i spørsmålet», insisterer Biletsky på behovene for rasemessig renhet i den «Ukrainske nasjon» og på det uanstendige i «å akseptere en person av en annerledes blodslinje, mentalitet eller kultur i ens familie og nasjon og tillate ens egne gener å bli blandet med dem fra en annerledes, underlegen rase av mennesker». «Ukrainsk sosialnasjonalisme anser den ukrainske nasjon for å være et samfunn basert på en felles blodslinje og rase». «Rase er av størst betydning for opprinnelsen til en nasjon», hevder lederen for organisasjonen. «Mennesker er fra naturens side født med ulike evner og muligheter, og en persons lykke bunner i at han finner sin plass i det nasjonale hierarkiet og gjennom samvittighetsfullt å utføre de oppgaver livet har tildelt ham».

Artikkelen er å finne på side 28 i hans bok «Den hvite Førers ord» (på ukrainsk).

En av dem som har stått i spissen for hvitvasking av den ukrainske nazismen er John Færseth:

Og nå som naziflagget til Pravij sektor får vaie foran Folkets hus på Youngstorget 1. mai later det til at nazistene har lykkes.

Vårt spørsmål går til Mímir Kristjánsson, Lars Borgersrud, Boye Ullman og Marie Sneve Martinussen:  Godtar dere dette, synes dere det er greit at naziflagg får prege norske gater og torg, inklusive under demonstrasjoner 1. mai?

Forrige artikkelDet er offisielt: vaksinene gir myokarditt
Neste artikkelKlassekampen og Nettavisen mobiliserer for krigen i Ukraina
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).