India og Nigeria dumper dollar i sin samhandel

0
Indias statsminister Modi.

India og Nigeria har blitt enige om å samarbeide og gjøre opp handel i lokale valutaer og ikke amerikanske dollar.

BRICS-medlem India avsluttet forhandlingene om et stort handelspartnerskap med Nigeria på fredag, og droppet amerikanske dollar. Begge land vil bruke lokale valutaer i den bilaterale handelsavtalen for energi-, legemiddel- og transportsektorene. Verdens mest folkerike land og Afrikas mest folkerike land setter en trend som undergraver dollarens globale hegemoni.

Avtalen kommer på et tidspunkt hvor BRICS er ute etter å finne alternativer til den amerikanske dollaren som verdens reservevaluta.

India og Nigerias siste handelsavtale utvider samarbeidet innen sektorene energi, legemidler og transport. Delegasjonen fra India til Nigeria inkluderte tjenestemenn fra Reserve Bank of India (RBI), EXIM Bank of India og National Payments Corporation of India (NPCI).

Nigeria er Indias nest største handelspartner i Afrika og har uttrykt interesse for å bli med i BRICS. Handelen mellom de to landene var på 11,8 milliarder dollar i regnskapsåret 2022-23. I 2023-24 utgjorde den bilaterale handelen mellom India og Nigeria 7,89 milliarder dollar.

Målt etter kjøpekraft er India nå verdens tredje største økonomi etter Kina og USA. Nigeria er Afrikas største økonomi og tar sikte på å bli blant verdens ledende økonomier i 2050. Etter FNs prognoser vil Nigerias folketall bli 375 millioner i 2050, det vil si på linje med USAs. Nigeria er på stø kurs inn i BRICS, noe som ytterligere vil forsterke betydninga av denne handelsavtalen.

Når to så store land velger bort dollaren i sin samhandel, vil det naturligvis sende sjokkbølger gjennom verdensøkonomien.

Trenden er klar: Avdollarisering er blitt en hovedsak. Flere vil følge.

Forrige artikkelIsrael teppebomber Gaza uten mål i sikte
Neste artikkelKrigsdagbok del 109 – 4. til 10. mars 2024