I Norge er du fri til å si akkurat hva du vil, hvis du er enig med makta

0

Norske medier nyter den beste pressefriheten i verden. Det kommer fram i pressefrihetsindeksen fra Reportere uten grenser (RSF). Norske medier har solt seg i glansen fra utnevnelsen, som man jo måtte vente. Nå er det jo ikke så rart at norske medier nyter så stor frihet siden 99% av dem mener nøyaktig det samme som myndighetene om korona, forsvarsbudsjettet, Ukraina, digital overvåking eller hva det måtte være.

RFS-rapporten finner du her:

2024 World Press Freedom Index – journalism under political pressure

Rapporten sier blant annet:

Mange regjeringer har trappet opp sin kontroll over sosiale medier og Internett, begrenset tilgang, blokkert kontoer og undertrykt meldinger med nyheter og informasjon.

Men den nevner ikke at USA er det landet som har gjort mest for å kontrollere både deling av meninger og analyser samt sensur og blokkering i sosiale medier.

Men rett skal være rett: RSF nevner at USA har falt ti plasser på rankingen.

Nå er jo ikke RSF helt uhildet de heller.

Fra årsrapporten deres går det fram hvem som finansierer dem, og det ser slik ut:

EU-kommisjonen, utenriksdepartementene i Frankrike, Sverige, Tyskland, Nederland, Taiwan og Storbritannia, Ford Foundation, Luminate, National Endowment for Democracy (CIA), Open Society Foundations (Soros). Hele lage av regimeskiftere. Og naturligvis Fritt Ord.

PSF omsetter årlig for 6.166.135 euro (2019). Av dette er 515.390 euro donasjoner.

I promised to give you Hell

Sjefredaktør Pål Steigan holdt innledning på Hellkonferansen 11. februar 2023.

Der oppsummerte han kritikken av norske medier og journalister slik:

 • Dere lukket øynene og så en annen vei da CIA iscenesatte et statskupp mot den lovlig valgte presidenten i Ukraina i tett samarbeid med nazister av Hitlertypen. Hadde pressa gjort jobben sin den gangen, kunne vi kanskje ha unngått den verdenskrigen vi nå dessverre er inne i.
 • Dere holdt kjeft og lot tastaturet hvile da nazistene i Ukraina massakrerte og brente i hjel russiske aktivister i Fagforeningenes hus i Odessa og begikk pogromer andre steder.
 • Dere har nesten totalt unnlatt å avsløre at Ukraina for mange år siden gjorde folkemordere og nazikollaboratører til folkehelter og ideologien deres til statsideologi. Her er dere ikke alene. Hvis det kan være en trøst har også Bernt Hagtvet og HL-senteret på Bygdøy holdt kjeft om dette.
 • Norske medier og flertallet av norske utenriksjournalister har tiet og løyet om hvordan gulfstatene, USA og NATO har brukt jihadister til å ødelegge det syriske samfunnet og påføre vanlige syrere enorme lidelser. Krigen har pågått i snart tolv år og de norske mediene som har tatt seg bryet med å besøke Syria kan telles på en hånd.
 • Dere har i stor grad tiet om det forferdelige folkemordet i Jemen, og spesielt om våre alliertes ansvar for det.
 • Dere har unnlatt å grave i det som skjedde da internasjonal finanskapital besluttet seg til å velte den største finansielle krisa i historien over på verdens befolkningf for at de sjøl skulle bli rikere enn noensinne.
 • Da helsedirektør Guldvog de facto erklærte unntakstiltand i form av en stenging av Norge uten sidestykke, brøt Grunnloven på mange punkter, satte rettsstaten til side og innførte smittevernstaten, stilte dere ikke et eneste kritisk spørsmål.
 • Dere ga entusiastisk støtte til stengning av samfunnet, såkalt lockdown, noe som påførte det norske samfunnet hundrevis av milliarder i tap. På samme måte støttet dere opp om påbudene om å stenge skoler og å innføre maskeplikt. Det til tross for at intet luftveisvirus i historien er blitt stanset med lockdown, skolestenginger og ansiktsmasker.
 • Nå som Elon Musk har åpnet Twitter files vet vi at CIA, FBI og Biden-administrasjonen påla teknogigantene og sosiale medier å sensurere, fjerne og diskreditere noen av verdens fremste spesialister på immunologi. Dere lot det skje og bidro sjøl til å piske opp en frykt i samfunnet som det ikke var grunnlag for. Mediene spilte en helt sentral rolle i fryktkampanjen. Uten dere hadde det aldri blitt så ille som det ble.
 • Norske mediers CV gjennom koronakrisa er et eneste langt og skammelig forræderi mot alt som heter fri, uavhengig og kritisk presse. Dere burde sette ned journalistenes egen koronakommisjon for å gå denne tragedien etter i sømmene.
 • Tenk bare på hvordan dere satt som tente lys og på ramme alvor publiserte statsministerens absurde pålegg om hvor mange man fikk lov til å invitere i juleselskap eller helseministerens løfte om at vi snart skal få love til å klemme hverandre igjen. Det var jo den rene galskap – dere burde ha lagd lattershow.
 • Da gassledninga til Tyskland som Russland hadde investert 15 milliarder euro i ble sprengt presterte de fleste av dere å skrive at «Putin hadde gjort det», enda USAs president hadde lovet å stanse denne rørledninga.
 • Nå har den største nålevende journalisten, mannen som avslørte My Lai, Abu Ghraib og de hemmelige våpentransportene til jihadistene i Syria, Seymour Hersh, avslørt at det var USA og Norge sto bak. Ingen av oss rekker den mannen til knehasene når det gjelder gravejournalistikk.
 • Og hva gjør norsk presse? Dere gjør det eneste dere kan: De går til angrep på Hersh som person og prøver å få folk til å glemme dokumentasjonen hans.
 • Vi er nå de facto inne i den tredje verdenskrigen. Det skal ikke mye til før den blir en atomkrig som kan utslette menneskeheten og sivilisasjonen slik vi kjenner den.
 • Og hva gjør pressa? Dere hisser til krig, driver demonisering av russere og Putin på en måte som vi knapt har sett siden den voldsomme krigskampanjen i England før første verdenskrig.
 • Mange av dere har gjort dere til redskaper for det militærindustrielle komplekset og er dermed medskyldige.

Men jeg lovte dere en vei til frelsen. Og den er enkel.

 • Slutt å være mikrofonstativer for makta.
 • Jo mer makt folk har, jo mer kritiske bør dere være.
 • Følge penga for å se hvem som tjener på denne elendigheten.
 • Ha så stor takhøyde som overhodet mulig. Inviter til at motstridende syn kan bryne seg på hverandre.
 • Kort sagt: bli journalister igjen. Oppfyll Vær varsom plakatens ord og bokstav.

Dere vil oppleve det frigjørende og tilfredsstillende.


PS: Et morsomt apropos

Et oppslag som illustrerer poenget i vår overskrift er NRKs dekning av en uttalelse fra lederen i Rød Ungdom, Amrit Kaur. Hovedsak på statskanalen 4. mai om morgenen:

Ødeleggende for Rødt

Lederen for Rødts ungdomsparti mener landets statsminister er en terrorist. Rødt-lederen kan ikke annet enn å forlange en beklagelse.

Statskanalen instruerer Rødt om hvordan de skal møte uttalelsen fra ungdomsorganisasjonens leder. Skulle Rødt-lederen ikke lystre, noe hun sjølsagt alt har gjort, kunne hun ha ventet seg «mediestorm».

Friheten til å ytre seg rekker akkurat så langt.

Forrige artikkelGrizzly
Neste artikkelHavneblokaden