I Afrika sier de: – Frankrike, kom deg ut!

0
Liby Ousmane Lougué (Burkina Faso), Papa Roger, 2020.

Frankrike har lenge forsøkt å undergrave afrikansk suverenitet, fra de nasjonale frigjøringskampene i det tjuende århundre til i dag. Men Afrika ville ikke tolerere fransk herredømme da, og det vil det heller ikke nå. Dette nyhetsbrevet søker å bedre forstå bølgen av kupp i Sahel og iveren for afrikansk suverenitet i regionen.

Av Vijay Prashad.

9. mai 2024

Kjære venner,

Hilsen fra skrivebordet til Tricontinental: Institutt for samfunnsforskning.

Den 2. oktober 1958 erklærte Guinea sin uavhengighet fra Frankrike. Guineas president Ahmed Sékou Touré kolliderte politisk med Frankrikes president Charles De Gaulle, som prøvde å påvirke Touré til å forlate prosjektet for uavhengighet. Touré sa om De Gaulles trusler, «Guinea foretrekker fattigdom i frihet fremfor rikdom i slaveri». I 1960 startet den franske regjeringen en hemmelig operasjon kalt Operasjon Persil for å undergrave Guinea og styrte Touré. Operasjonen ble oppkalt etter et vaskemiddel, brukt til å vaske bort skitt. Dette gir et klart vindu inn i den franske holdningen til Tourés regjering. Frankrikes våpensending til opposisjonsgrupper i Guinea ble forbudt i Senegal, hvis president Mamadou Dia klaget til den franske regjeringen. Frankrike ville ikke tolerere afrikansk uavhengighet, men folket i Afrika ville ikke tolerere fransk herredømme.

Denne gløden for afrikansk suverenitet forblir intakt. «Frankrike, kom deg ut» var slagordet da og er slagordet nå, fra Senegal til Niger. For bedre å forstå den siste utviklingen i denne kampen, inneholder resten av dette nyhetsbrevet en orientering fra No Cold War og West Africa Peoples’ Organization om manifestasjonen av denne følelsen i Sahel.

Briefing 13: Sahel søker suverenitet.

Oppfordringen ‘ La France degage!’ (‘Frankrike, kom deg ut!’), mot den pågående arven fra fransk kolonialisme i regionen, har lenge gitt gjenklang over Vest-Afrika. De siste årene har denne oppfordringen nådd en ny intensitet, fra grasrotbevegelsene i Senegal i 2018 og den nyvalgte president Bassirou Diomaye Fayes kampanjeløfte om å frigjøre landet sitt fra det nykoloniale monetære systemet til CFA-francen til de folkestøttede militærkuppene i Mali, Burkina Faso og Niger og utstøtingen av franske militærstyrker fra disse landene mellom 2021 og 2023.

De militærledede regjeringene i de sentrale Sahel-statene (Mali, Burkina Faso og Niger) har tatt skritt for å bryte sin suverenitet fra vestlige monopoler – som å gjennomgå gruveavtaler og kontrakter og utvise utenlandske militærer – og for å etablere nye regionale samarbeidsplattformer. Den 16. september 2023 undertegnet regjeringene i Burkina Faso, Mali og Niger Liptako-Gourma-charteret, en gjensidig forsvarspakt som etablerte Alliansen av Sahel-stater AES). Dette trilaterale partnerskapet er et svar på truslene om militær intervensjon og økonomiske sanksjoner som har blitt ilagt mot Niger av Economic Community of West African States (ECOWAS) etter det populære kuppet i juli 2023 som fant sted i landet.

Noen måneder etter å ha oppnådd denne forsvarssamarbeidsavtalen, trakk de tre landene seg fra ECOWAS regionale blokk. Noen politiske kommentatorer har hevdet at disse hendelsene – kombinert med utstøtingen av franske militære styrker fra regionen – «betyr problemer» for regional sosial sikkerhet, økonomisk utvikling, politisk stabilitet og regional integrasjon. Hva ligger bak flodbølgen som skyter gjennom Sahel, og hva betyr det for regionen?

Suncréa (Mali), Racines (‘Roots’), 2016.

Arven etter fransk kolonialisme

Den antiimperialistiske stemningen har brygget i Sahel i årevis. For å se på saken med Niger, som er et symbol på motstandsbølgen i regionen, under kuppet i juli 2023, gikk folket ut i gatene mot den franske koloniale resten som har ført til utbredt, strukturell korrupsjon og fratatt store deler av landets befolkning deres økonomiske grunnlag.

Mye av denne korrupsjonen har funnet sted i Nigers gruvesektor, som representerer en av verdens største høyverdige uranforekomster. For eksempel, i 2014, før kuppet, senket den daværende nigeriens president Mahamadou Issoufou skattene på gruvevirksomhet som direkte kom franske monopoler til gode, og mottok indirekte utbetalinger i retur. I mellomtiden opererte det franske militæret i Niger som gendarmeri for gruveselskaper og mot de som ønsket å migrere til Europa.

Société des Mines de l’Aïr (Somaïr), et påstått «joint venture» mellom Niger og Frankrike innen uranindustrien, er nok et eksempel på den fortsatte franske innflytelsen i regionen og på kontinentet. Mens Frankrikes atomenergikommisjon og to franske selskaper eier 85% av selskapet, eier Nigers regjering kun 15%. Mens nesten halvparten av Nigers befolkning lever under fattigdomsgrensen og 90% lever uten strøm, fra 2013 gir uran fra Niger én av tre lyspærer i Frankrike. Det burde ikke komme som noen overraskelse at nigeriske borgere kort tid etter kuppet i 2023 tok den franske ambassaden og militærbasen i hovedstaden Niamey. Frankrike trakk tilbake sine tropper like etter.

Amy Sow (Mauritania), Énergie durable (‘Sustainable Energy’), 2015.

Suverenitet, sikkerhet og terrorisme

Den 16. mars 2024 opphevet den nigeriske regjeringen en tiår gammel militæravtale med USA, bare to dager etter at en amerikansk delegasjon møtte lokale myndigheter for å ta opp bekymringer over nasjonens partnerskap med Russland og Iran. I en offentlig uttalelse fordømmer regjeringen i Niger «med kraft den nedlatende holdningen, ledsaget av trusselen om gjengjeldelse, fra lederen av den amerikanske delegasjonen mot regjeringen og folket i Niger». Uttalelsen la til at «Niger beklager intensjonen til den amerikanske delegasjonen om å nekte det suverene nigeriske folket retten til å velge sine partnere og typene partnerskap som er i stand til å virkelig hjelpe dem å bekjempe terrorisme i en tid da USA har ensidig besluttet å suspendere alt samarbeid».

Regjeringen oppga også følgende som grunner for å oppheve avtalen med USA: kostnadene den har påført nigeriske skattebetalere, mangelen på kommunikasjon rundt innenlandske operasjoner og amerikanske militærbaseaktiviteter, uautoriserte flybevegelser, og ineffektiviteten av dens såkalte arbeid mot terrorisme.

USA har etablert den største utenlandske militære tilstedeværelsen på det afrikanske kontinentet, som startet med Pan-Sahel-initiativet fra 2002 og fulgt av opprettelsen av US Africa Command (AFRICOM) i 2007, som satte opp et betydelig nettverk av amerikanske militærbaser langs hele Sahel (hvorav det er ni i Niger alene samt to i Mali og en i Burkina Faso). I 2007 definerte det amerikanske utenriksdepartementets rådgiver J. Peter Pham AFRICOMs strategiske mål overfor komitéen for utenrikssaker i Representantenes hus i USA som følger:

Det er usannsynlig at noen form for PR-arbeid fullt ut vil slukke antiimperialistiske bekymringer om at AFRICOM i bunn og grunn er et forsøk på å bygge et bolverk i Afrika mot transnasjonal terrorisme og Kinas appetitt på Afrikas olje, mineraler og tømmer… AFRICOM, som består av fire eller fem relativt små baser uten styrkeutplasseringer, betyr at disse stort sett vil være usynlige selv i vertsland og -samfunn.

I kjølvannet av den nordatlantiske traktatorganisasjonens (NATO) krig mot Libya ledet av Frankrike og USA, har Sahel-regionen vært involvert i konflikter, mange av dem drevet av nye former for væpnede jihadistiske aktiviteter, piratvirksomhet og smugling. Frankrike og USA har brukt disse konfliktene som et påskudd for å øke sine militære intervensjoner over hele regionen. I 2014 opprettet Frankrike G5 Sahel (en militær ordning som inkluderte Burkina Faso, Tsjad, Mali, Mauritania og Niger) og utvidet eller åpnet nye militærbaser i Gao, (Mali), N’Djamena (Tsjad), Niamey ( Niger) og Ouagadougou (Burkina Faso). I 2019 begynte USA å utføre droneangrep og luftovervåking over Sahel og Sahara-ørkenen fra sin flybase 201 utenfor Agadez (Niger) – den største konstruksjonsinnsatsen i USAs luftvåpenhistorie.

Global Terrorism Index fant ut at Sahel-regionen var mest påvirket av terrorisme i 2023, og sto for nesten halvparten av alle terrorrelaterte dødsfall og 26% av terrorhendelsene over hele verden. Burkina Faso, Mali og Niger rangerte hver blant de ti beste landene som er mest påvirket av terrorisme, et faktum som ofte holdes opp for å påstå feilen til de nye militærledede regjeringene. Imidlertid er denne virkeligheten forut for statskuppene 2021–2023 og taler i stedet for virkningen av amerikansk og fransk militær intervensjon. Mellom 2011 (året for NATOs krig mot Libya) og 2021 (året for den første av den siste bølgen av Sahel-kupp, i Mali), steg Burkina Faso, Mali og Niger raskt fra henholdsvis posisjonene 114, 40 og 50, på indeksen over land som er mest påvirket av terrorisme til 4, 7 og 8. Det er klart at USAs og Frankrikes ‘krig mot terrorisme’ har gjort lite for å forbedre sikkerheten i regionen og faktisk har hatt motsatt effekt.

Niankoye Lama (Guinea), Marché de Zali (‘Zali-markedet’), 2022.

Søker nye partnere og veier

Befolkningen i Sahel har blitt desillusjonert, ikke bare over Vestens militære strategier, de økende sikkerhetssamarbeidsavtalene med andre land, men også over vestlig økonomisk politikk som har gitt lite sosial utvikling. Til tross for regionens rikelige energiressurser (inkludert Nigers nevnte uranreserver), har Sahel noen av verdens laveste nivåer av energiproduksjon og tilgang, og minst 51% av befolkningen har ikke tilgang til elektrisitet.

Selv om Alliansen av Sahel-stater begynte som en forsvarspakt, er politisk autonomi og økonomisk utvikling et kjernefokus. Dette inkluderer for eksempel å drive felles energiprosjekter og utforske muligheten for å etablere regionale sivile kjernekraftinitiativer. Burkina Faso har allerede signert avtaler med Rosatom, et statseid russisk selskap, om å bygge nye kraftverk mens Mali fremmer sin anvendelse av atomenergi gjennom National Nuclear Programme, overvåket av Malian Radiation Protection Agency.

Til syvende og sist representerer Alliansen av Sahel-stater et forsøk på å opprettholde kravene om suverenitet og retten til selvbestemmelse – en agenda som folket i Niger, Burkina Faso og Mali har strømmet ut i gatene for å støtte.

Ibrahim Chahamata (Niger), Emity Na-Zahir (‘Climate Change’), 2015.

Begivenhetene i Sahel utspiller seg i et raskt tempo, men som den maliske romanforfatteren Aïcha Fofana skrev i La fourmilière (‘Maurtuen’) i 2006, blir moderniseringen dempet av stivheten og visdommen til de gamle væremåtene. «Vi har alltid vært rause», sier grioten i La fourmilière til en ung mann som har mange ideer om å forandre samfunnet. Tålmodighet er nødvendig. Forandring kommer. Men det kommer i sitt eget tempo.

Varm hilsen

Vijay


Denne artikkelen ble publisert av Tricontinental: Institutt for samfunnsforskning.


Som et apropos legger vi ved denne talen av panafrikanisten Kemi Seba som han holdt under et parlamentarikermøte i Russland der han var blant æresgjestene. Der tar han ikke bare avstand fra de gamle kolonimaktene, men gir også klar beskjed til Afrikas venner i Russland og Kina om å ikke gå i de gamle kolonimaktenes fotspor.

Forrige artikkelNår eliten sier det rett ut: hvem som helst får skrive på X (Twitter)
Neste artikkelDet blei enighet om årets jordbruksoppgjør – men er det noe å juble over?
Vijay Prashad
Vijay Prashad er en indisk marxistisk historiker og kommentator. Han er administrerende direktør for Tricontinental: Institute for Social Research, sjefredaktør for LeftWord Books, og en senior ikke-resident stipendiat ved Chongyang Institute for Financial Studies, Renmin University of China.