Når eliten sier det rett ut: hvem som helst får skrive på X (Twitter)

0

Av Terje Hansen, Foreningen lov og helse.

Jeg har en serie jeg har valgt å kalle Når eliten sier det rett ut. Her viser jeg til eksempler jeg har kommet over hvor “eliten” enten faktisk beskriver det (planer) som skal implementeres i fremtiden eller at de bare kommer i skade for å røpe sitt tankegods. Det førstnevnte er viktig og interessant, det sistnevnte er ofte vittig.

Et episk eksempel på både det først- og sistnevnte i kombinasjon er for eks. “landsmoder” Gro som for noen år siden var dypt frustrert over mangel på informasjonskontroll/sensur.

En liten presisering: begrepet “elite” i denne sammenhengen refererer ikke til kvalitet, men posisjon. Man er i en elite-posisjon av noe slag, eller man representerer maktstrukturene i sitt daglige virke, men man trenger overhodet ikke være flink i noe som helst, eller ha genuin autoritet og makt.

Marie Simonsen

Dagbladet-kommentator Marie Simonsen er et eksempel på en som representerer makteliten, uten å ha genuin makt eller autoritet. Jeg skal trekke frem et vittig eksempel fra henne som kom 15. mai:

(Faksimile fra X-profilen til Marie Simonsen)

Tweeten hennes er jo virkelig ikke en stor greie, men likevel er den for god til å slippe helt unna. Grunnen til at jeg trekker den frem er at den røper tankegodset så utrolig tydelig. Elon Musk slapp opp på (en del) sensur da han overtok plattformen, noe som for eks. SV-leder Bergstø synes var ille. Bergstøs måte å si det på var at Musk burde konfronteres hardt.

Marie Simonsens måte å røpe sitt tankegods på er å kalle X for en “branntomt” (siden det nå ikke er så mye sensur der lenger), og å uttrykke indignasjon over at kommentarer fra hvem som helst faktisk finnes der. Og det blir jo ekstra ille når disse hvem-somhelst’ene til alt overmål skriver om globalister og venstresiden. Ikke er det bare ille, det hele er sågar trist. Før, når Twitter hadde den sterke sensuren, som i tillegg var ekstremt politisk vridd til fordel for venstresiden, var det en gullalder.

Det er jo selve problemet med ytringsfrihet og mangel på sensur; at man kan finne på å støte på ting fra hvem som helst, tristere enn dét blir det knapt.

Enda en presisering: det er uten tvil store mengder “søppel-kommentarer” på internett, så som helt usaklige personangrep eller meningsløs drittkasting og stempling uten argumentasjon, enten i kommentarfelt eller generelt på sosiale plattformer som Facebook og X. Dette har folk som Simonsen rett i, men dette var der før Musk tok over plattformen, og har absolutt ingenting med verken ham eller X som sådan å gjøre.


Denne artikkelen ble publisert av Foreningen lov og helse.

Forrige artikkelMøt den nye sjefen – ikke den samme som den gamle sjefen
Neste artikkelI Afrika sier de: – Frankrike, kom deg ut!
Foreningen lov og helse
Foreningen er initiert og dannet av personer hovedsakelig fra justis- og helsesektoren som er kritisk til helsepolitikken (eller deler av den) samt lovverket som ble innført som en respons på at det ble erklært en koronapandemi i starten av 2020. Foreningen er primært åpen for medlemmer i eller med bakgrunn fra justis- og politi, helsesektoren (privat eller offentlig), forsvaret, jurister og skole/utdanning. Dette er yrkesgrupper innenfor de systemene som i betydelig grad har vært involvert i den offisielle håndteringen av pandemien.