FNs generalforsamling stemte overveldende for palestinsk medlemskap

0
Fra avstemninga i FNs hovedforsamling. / Foto: United Nations

Bare ni land stemte mot forslaget som sier at Palestina oppfyller kvalifikasjonene for medlemskap i organet.

Generalforsamlingen i FN stemte for en resolusjon som sier at Palestina er kvalifisert til å bli med i FN. USA og en håndfull allierte var de eneste nasjonene som protesterte mot tiltaket. For å få full medlemskapsstatus må Palestina få godkjenning fra FNs sikkerhetsråd, der Washingtons veto har blokkert anerkjennelsen.

Les: UN General Assembly Overwhelmingly Votes in Favor of Palestinian Membership.

Fredag stemte generalforsamlingen 143-9-25 for at Palestina skal bli et fullverdig medlem. Siden bare FNs sikkerhetsråd kan gi medlemskap, fastslo fredagens avstemning at Palestina var kvalifisert til å bli medlem og anbefalte at Sikkerhetsrådet godtar det.

Sikkerhetsrådet domineres av sine fem faste medlemmer, USA, Storbritannia, Frankrike, Kina og Russland. Hvem som helst av disse statene kan nedlegge veto mot enhver resolusjon. I forrige måned la Washington ned veto mot et forslag som ville ha gitt medlemskap til Palestina.

Et tidligere utkast til resolusjon ga Palestina «de rettigheter og privilegier som er nødvendige for å sikre sin fulle og effektive deltakelse», inkludert stemmerett. I tillegg ville det ha plassert Ramallah «på lik linje med medlemslandene». Dette språket ble imidlertid fjernet før avstemningen på grunn av innvendinger fra USA, Russland og Kina.

Den endelige resolusjonen som ble vedtatt tillater Palestina å snakke om alle spørsmål, retten til å foreslå saker til agendaen og svare i debatter, retten til å bli valgt som representanter i forsamlingens hovedkomiteer, og den gir palestinerne rett til å engasjere seg på FN-konferanser.

En amerikansk diplomat sa at Washington ikke ville støtte palestinsk medlemskap før Israel gir sin godkjenning. USAs viseambassadør til FN Robert Wood, sa før avstemningen: «Vi har sagt fra begynnelsen at den beste måten å sikre fullt palestinsk medlemskap i FN, er å gjøre det gjennom forhandlinger med Israel. Det forblir vår posisjon».

Wood sa at det store flertallet i FNs generalforsamling som støtter palestinsk medlemskap ikke vil endre Washingtons posisjon. «Denne resolusjonen løser ikke bekymringene om den palestinske medlemskapssøknaden som ble reist i april i Sikkerhetsrådet». Han la til: «Skulle Sikkerhetsrådet ta opp søknaden om palestinsk medlemskap som følge av denne resolusjonen, vil det bli et lignende utfall».

I en flammende tale før avstemningen sammenlignet Israels FN-ambassadør Gilad Erdan palestinerne med Hitler og nazister, og matet deretter en kopi av FN-pakten gjennom en papirmakuleringsmaskin. «Dere har åpnet FN for dagens nazisme. Det gjør meg kvalm», sa han.

Se også:

Forrige artikkelVi må ikke glemme galskapens tid – den kommer igjen
Neste artikkelIsrael teppebomber Gaza uten mål i sikte