Colombia bryter båndene med Israel

0
President Gustavo Petro under folkemøtet i Colombias hovedstad Bogotá 1. mai 2024.

Colombia brøt offisielt båndene med Israel 2. mai, og avsluttet sju tiår med nære sikkerhets- og diplomatiske forbindelser da president Gustavo Petro anklaget Tel Aviv for å ha «folkemord»-ledere. Dette skriver nettavisa The Cradle.

«Her foran dere, kunngjør endringsregjeringen, ved republikkens president, at i morgen vil vi bryte diplomatiske forbindelser med staten Israel … for å ha en regjering, for å ha en president som er folkemordere», sa Petro onsdag under et 1. mai-arrangement i Bogotá.

«Verden kan oppsummeres i ett ord som bekrefter livets nødvendighet: Gaza. Det kalles Palestina; det kalles guttene, jentene og babyene som har dødd sprengt i filler av bombene», erklærte den colombianske presidenten til jubel fra sine støttespillere.

«Hvis Palestina dør, dør menneskeheten, og vi kommer ikke til å la den dø mer enn vi kommer til å la menneskeheten dø», la Petro til.

Den palestinske motstandsbevegelsen Hamas hyllet Petros avgjørelse og kalte den «en seier for ofrene til vårt folk og deres rettferdige sak». De oppfordret også andre land i Latin-Amerika og andre steder til å følge i Bogotas fotspor, og sa at Israel «ser bort fra alle internasjonale lover og normer».

Den israelske utenriksministeren Israel Katz fordømte på sin side beslutninga og kalte Petro en «hatfylt, antisemittisk president».

«Historien vil huske at Gustavo Petro bestemte seg for å stille seg på side med de mest avskyelige monstrene kjent for menneskeheten som brente babyer, myrdet barn, voldtok kvinner og kidnappet uskyldige sivile», skrev Katz på sosiale medier.

«Forholdet mellom Israel og Colombia har alltid vært varmt – og ingen hatfylt, antisemittisk president kan endre det. Staten Israel vil fortsette å beskytte sine borgere fryktløst», la Katz til.

I februar suspenderte Colombia israelske våpenkjøp etter at israelske styrker massakrerte hundrevis av palestinere som kjempet for matvarehjelp nord i Gaza – en hendelse Petro sa «minner om Holocaust».

Den søramerikanske nasjonen har også bedt om å bli med i en sak ved Den internasjonale domstolen (ICJ) som anklager Israel for folkemord.

«Colombias endelige mål i denne bestrebelsen er å sikre den presserende og fulle beskyttelsen for palestinere i Gaza, spesielt slike sårbare befolkninger som kvinner, barn, personer med funksjonshemminger og eldre», sa landets regjering i april.

Forrige artikkelDe som har vettet i behold må nå samle seg
Neste artikkelHvordan BlackRock erobret verden