Atomkrigen rykker nærmere – Biden godtar ukrainske missilangrep dypt inne i Russland

0
Europeiske politikere med Jens Stoltenberg i spissen driver oss i retning av et kjernefysisk ragnarok.

For første gang gir Washington klarsignal for angrep med amerikanske våpen på en kjernefysisk makt. Det gjør faren for eskalering til en atomkrig høyst reell. Verst av alt er at det møtes med applaus i europeiske hovedsteder, de som ligger i skuddlinja for et eventuelt kjernefysisk ragnarok.

The New York Times skriver:

I et stort linjeskifte som er presset fram av hans rådgivere og viktige allierte har president Biden autorisert Ukraina til å gjennomføre begrensede angrep inne i Russland med amerikanskproduserte våpen, og åpner det som godt kan bli et nytt kapittel i krigen for Ukraina, sa amerikanske tjenestemenn torsdag.

Bidens avgjørelse ser ut til å markere første gang en amerikansk president har tillatt begrensede militære reaksjoner på artilleri, missilbaser og kommandosentre innenfor grensene til en motstander med atomvåpen. Tjenestemenn i Det hvite hus insisterte imidlertid på at autorisasjonen kun omfattet det de karakteriserte som selvforsvar, slik at Ukraina kunne beskytte Kharkiv, dens nest største by, og områdene rundt fra raketter, glidebomber og artillerigranater fra den andre sida av grensa.

«Presidenten instruerte nylig teamet sitt for å sikre at Ukraina er i stand til å bruke USA-leverte våpen til motildformål i Kharkiv-regionen, slik at Ukraina kan slå tilbake mot russiske styrker som angriper dem eller forbereder seg på å angripe dem», sa en amerikansk tjenestemann i en uttalelse fra administrasjonen. «Vår politikk med hensyn til å forby bruk av ATACMS eller langdistanseangrep inne i Russland har ikke endret seg», fortsatte uttalelsen, med henvisning til et artillerisystem, levert til Ukraina, som har evnen til å nå dypt inne i russisk territorium.

Beslutningen til Mr. Biden ble rapportert tidligere torsdag av Politico.

Politico: Top Biden aides signal openness to letting Ukraine strike Russia with US weapons

Dette følger etter at flere europeiske ledere har krevd at Ukraina må få angripe mål i Russland. Tidligere denne måneden har David Cameron i Storbritannia krevd det:

Jens Stoltenberg har gjort det: Stoltenberg ypper til full krig mot Russland

Dette førte til skarpe reaksjoner fra Italia: Skarpe reaksjoner i Italia mot Stoltenbergs vilje til å la Ukraina angripe Russland

Mandag vedtok NATO en resolusjon som oppfordret medlemslandene til å godta at Ukraina får angripe militære mål i Russland med NATO-våpen.

Saka fikk ytterligere momentum på tirsdag, da Frankrikes president Emmanuel Macron åpnet døra til at Ukraina bruke donerte våpen for å «nøytralisere» russiske militære installasjoner.

I likhet med Italia har Ungarn gått hardt ut mot angrepsplanene mot Russland.

Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto avviste NATOs planer om å la Ukraina bruke vestlig leverte våpen for å treffe mål i Russland som «vanvittig» og advarte om at Russlands reaksjon ville være flerfoldig.

«Jeg synes det er en vanvittig idé fordi, som vi har sett før, vil Russland svare. Det er ingen mangel på ammunisjon eller utstyr i Russland. Dets respons vil være flerfoldig», sa Szijjarto til ungarske journalister i Brussel.

Den ungarske ministeren ba om en slutt på «denne galskapen» før den kom ut av kontroll.

Szijjarto kritiserte også et forslag fra NATOs Jens Stoltenberg om at NATO overtar koordineringen av militærhjelp til Ukraina, og gir alliansen en mer aktiv rolle i konflikten. Szijjarto hevdet at NATO utslettet sine egne røde linjer.

Her er et par kommentarer til den dramatiske utviklinga:

Putin: Europeiske ledere bør bli klar over hva de leker med

I et intervju 28. mai advarte Russlands president Vladimir Putin: «Konstant eskalering kan føre til alvorlige konsekvenser».

«Hvis disse alvorlige konsekvensene inntreffer i Europa, hvordan vil USA oppføre seg, med tanke på vår likestilling innen strategiske våpen»?

Han la til at Kyivs bruk av langdistansevåpen – for å treffe mål i Russland – ville kreve hjelp fra vestlige makter, noe som gjør dem direkte parter i konflikten.

Kievs europeiske allierte, advarte den russiske lederen, «bør være klar over hva de leker med».

Han bemerket videre at de fleste europeiske land er små med tette befolkningssentre.

«Dette er noe de bør huske på før de snakker om angrep på russisk territorium», sa Putin.

NATO krysser sine egne røde linjer og går i direkte krig mot Russland

Formuleringer som «Ukraina må få lov til å angripe russiske mål» tilslører hva det handler om. Dette er våpen fra NATO-land som styres av personell fra NATO. At de så eventuelt lar en ukrainer trykke på avtrekkeren bør ikke lure noen. Dette er NATO-land som eventuelt angriper den kjernefysiske stormakta Russland. Det gjør deres egne territorier til legitime mål for russiske motangrep. Det er ikke våre ord, men det er slik krigens lover fungerer.

Vi har advart i mer enn ti år om at NATOs stedfortrederkrig mot Russland i Ukraina kan føre til en kjernefysisk krig, men det later til at europeiske politikere lever i en hysterisk krigspsykose, og det gjelder også samtlige partier på Stortinget.

Forrige artikkelOSLO: Markering mot utvidelse av baseavtalen med USA
Neste artikkelBygge landet?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).