Macron: Ukraina må få angripe Russland med missiler

0

Emmanuel Macron er klar til å gi Kiev tillatelse til å angripe russiske militære steder med missiler levert av Frankrike, skriver Le Monde.

Emmanuel Macron og Olaf Scholz er fortsatt svært opptatt av å unngå eskalering med Russland, hevder avisa, men tirsdag 28. mai tok begge et nytt skritt i sin militære støtte til Ukraina. Under et fransk-tysk ministerråd gikk den franske presidenten for første gang med på å gi Kiev tillatelse til å angripe militære mål på russisk territorium, mens den tyske kansleren gjorde en mer forsiktig, men ny vri på spørsmålet.

«Vi må tillate [ukrainerne] å nøytralisere de militære stedene som missilene skytes fra, i utgangspunktet de militære stedene som Ukraina blir angrepet fra», sa Emmanuel Macron under en pressekonferanse på slottet Meseberg, nær Berlin, den siste dagen av hans statsbesøk i Tyskland. «Men vi må ikke tillate at andre mål i Russland og åpenbart sivile mål blir truffet», sa han. «Det som har endret seg er at Russland har tilpasset sin praksis litt», rettferdiggjorde den franske presidenten seg med, og bemerket at de bomber byen Kharkiv og dens omgivelser fra egen jord og ikke mer fra de okkuperte områdene: «Hvis vi sier [til ukrainerne] «dere har ikke rett til å nå punktet der missilene skytes fra», sier vi faktisk til dem «vi leverer dere våpen, men dere kan ikke forsvare dere selv».

Dette er mottatt med begeistring i Kyiv Independent.

Men Pentagon sier at de ikke har forandret posisjon i dette spørsmålet.

Washington har ikke endret sitt standpunkt om at Kiev ikke bør bruke USA-leverte våpen for å treffe mål inne i Russland, sa visepressesekretær i Pentagon, Sabrina Singh.

«Vår posisjon har ikke endret seg,» sa hun på spørsmål om Washington hadde ombestemt seg midt i motstridende uttalelser fra europeiske politikere.

New York Times har rapportert at Det hvite hus diskuterer om de skal tillate Ukraina å bruke USA-leverte våpen for å angripe russisk territorium, og utenriksminister Antony Blinken oppfordrer president Joe Biden til å oppheve restriksjonene etter en tur til Kiev.

De avanserte vestlige våpnene i Ukraina styres i virkeligheten av spesialsoldater fra Vesten, ifølge etterretningskilder. Kanskje de lar en ukrainer «trykke på knappen», men alt det andre gjøres av vestlige militære.

Det er nesten ikke mullig å snakke om en stedfortrederkrig lenger. Dette er NATOs krig mot Russland, og slik den føres fra NATO nå kan den svært lett spinne ut av kontroll og bli en kjernefysisk krig.

En sentral grunn til den mer og mer desperate politikken til en del NATO-land er at Ukraina taper på alle fronter.

Verden beveger seg nå med urovekkende raske skritt i retning av et kjernefysisk ragnarok uten at noen hjemlig politikere evner å ta det inn over seg.

Se denne kommentaren fra Alexander Mercouris:

Forrige artikkelMet Office i Storbritannia om å spraye atmosfæren med kjemikalier
Neste artikkelGribbene lander i Oljefondet