Ukraina: USA dobler innsatsen, Russland tar det helt med ro

0
MGM-140/-164/-168 Army Tactical Missile System (ATACMS)
Av M. K. Bhadrakumar.

Russlands frie løp i Ukrainakrigen de siste månedene er i ferd med å bli avsluttet ettersom Biden-administrasjonen har oppnådd suksess, endelig, i den amerikanske kongressen med den lenge blokkerte bistandsloven til Ukraina. Hjelpen som ble godkjent av Representantenes hus på lørdag vil sende 60,8 milliarder dollar til Ukraina.

Senatets godkjenning ventes allerede tirsdag. President Biden har lovet: «Jeg vil umiddelbart signere denne loven for å sende et signal til hele verden: vi støtter våre venner og vil ikke la Iran eller Russland lykkes». 

USA dobler innsatsen for å hindre Russlands planer om en direkte russisk militær seier i Ukraina i løpet av dette året. Ikke overraskende samler også Washingtons transatlantiske allierte seg, som er budskapet som kommer ut fra det virtuelle møtet i NATO-Ukraina-rådet på nivå med allierte forsvarsministre ledet av generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel lørdag. 

Følelsen av lettelse i Kiev er påtakelig med president Volodymyr Zelensky som sa til NBC: «Jeg tror denne støtten virkelig vil styrke de væpnede styrkene i Ukraina, og vi vil ha en sjanse til seier». Han sa at de amerikanske lovgiverne gjorde en innsats for å holde «historien på rett spor». 

På den annen side har det russiske utenriksdepartementets reaksjon vært ganske polemisk – som om Moskva forutså denne utviklingen. Det som ser ut til at det som plager Moskva mest i den amerikanske bistandsloven, er ideen som favoriserer konfiskering av frosne russiske eiendeler for å finansiere Ukraina. Som Kreml-talsmannen Dmitrij Peskov pekte på «fordi dette i hovedsak ødelegger alle fundamentene til det økonomiske systemet. Dette er et inngrep i statens eiendom, i statens verdier og i privat eiendom. Dette skal på ingen måte oppfattes som rettslige skritt – det er ulovlig. Og følgelig vil det bli gjenstand for gjengjeldelse og rettslige prosesser».

Moskva ville fornemme at den amerikanske intensjonen for det første er å tvinge også EU inn på en lignende bane og dermed ødelegge de gjenværende utsiktene som gjenstår for forsoning mellom Russland og Europa i lang tid fremover. For det andre er det å bruke de russiske frosne eiendelene til å generere virksomhet for det amerikanske militærindustrielle komplekset. Og for det tredje, i geopolitiske termer, skaper det en presedens i ethvert fremtidig oppgjør mellom Vesten og Kina.

Det er tilstrekkelig å si at Moskva har rett i å anslå at i et lengre perspektiv, gir 21st Century Peace through Strength Act , som også ble vedtatt av det amerikanske Representantenes hus med begge partiers støtte og stemmetallene 360-58 på lørdag regejringen fullmakt til å beslaglegge og overføre frosne russiske eiendeler i USA til Ukraina. Dette er fylt med konsekvenser som er langt mer ødeleggende enn den økonomiske bistanden på 60 milliarder dollar til Ukraina. Merkelig nok utfyller de hverandre også.

Vær ikke i tvil om at toparti-konsensusen i Kongressen i denne forbindelsen. Dette er viktig å vite ettersom Donald Trump tilsynelatende har mistet sin ambivalens og bestemt seg for å støtte bistandsforslaget til Ukraina. Møtet mellom Trump og den republikanske speakeren Mike Johnson i forkant av avstemningen i huset på lørdag antyder at Johnson kanskje ikke blir kastet ut, tross alt, av sine høyreorienterte republikanske kolleger i huset.

Beijing forstår det djevelske skuespillet utmerket. En kommentar i Global Times på søndag sa: «Hvis lovforslaget [om russiske eiendeler] til slutt blir lov og trer i kraft, vil det skape en katastrofal presedens mot den eksisterende internasjonale finansordenen».

Selvfølgelig vil det russiske militærets bevegelser fremover bli fulgt nøye. For i slike flytende omstendigheter vil handlinger si mer enn ord. I alle fall har et vendepunkt kommet siden, tydeligvis med et øye på Russlands president Vladimir Putins kommende besøk i Beijing, skifter Biden-administrasjonen også gir for eksplisitt å true Kina for angivelig å støtte den russiske forsvarsindustrien. USAs utenriksminister Antony Blinken kommer på et tredagers besøk i Kina onsdag. 

Samlet sett er det som kommer frem at Biden-administrasjonen dobler innsatsen i Ukrainakrigen, i motsetning til tidligere prognose om at krigstrøttheten setter inn. I mellomtiden har Pentagon-talsperson generalmajor Pat Ryder avslørt til Politico i en uttalelse at Biden-administrasjonen vurderer å sende flere militære rådgivere til Ukraina, siden «sikkerhetsforholdene har utviklet seg». 

Dette ekstra personellet «skal ikke være i en kamprolle, men skal gi råd og støtte til den ukrainske regjeringen og militæret». Det spesifikke antallet personell forblir konfidensielt «av hensyn til operasjonell sikkerhet og styrkebeskyttelse». De vil støtte logistikk- og tilsynsinnsats for våpnene USA sender Ukraina, og «ny kontingent vil også hjelpe det ukrainske militæret med våpenvedlikehold». 

Det som ligger i kortene er faktisk en skrittvis utvidelse av USAs militære tilstedeværelse i Ukraina, til tross for Bidens gjentatte påstander om at amerikanske tropper ikke ville delta i krigen på Ukrainas vegne, til å gjøre det, øke risikoen for en direkte russisk-amerikansk militær konfrontasjon. 

Politico siterer kilder og rapporterte videre at «En av oppgavene rådgiverne er å hjelpe ukrainerne med å planlegge vedlikehold av komplekst utstyr donert av USA ettersom kampene til sommeren forventes å øke». 

Hvordan er den nye bistandspakken på 60,75 milliarder dollar sammensatt? Den inkluderer 23,2 milliarder dollar beregnet på å fylle opp amerikanske våpenlagre; 13,8 milliarder dollar for kjøp av avanserte våpensystemer for Ukraina; og ytterligere 11,3 milliarder dollar for «pågående amerikanske militæroperasjoner i regionen». 

Det vil si at den direkte militære bistanden til Ukraina faktisk vil beløpe seg til rundt 13,8 milliarder dollar frem til slutten av 2024. De russiske ekspertene anslår at denne bevilgningen utelukker en ny ukrainsk «motoffensiv». Men det er liten trøst, siden den økte strømmen av amerikanske våpen vil styrke den ukrainske militære evnen til å motstå den russiske offensiven, som ikke kan annet enn å påvirke den nåværende styrkebalansen ved fronten. 

Fra en militær synsvinkel, i umiddelbare termer, ligger forkanten av bistandsregningen i det faktum at den åpner porten for overføring av taktiske missilsystemer [ATACMS] til Ukraina som er i stand til å treffe mål i en avstand på opptil 300 km, som bringer Krim innenfor sin radius. Etter sigende er franske tropper allerede på bakken i Odessa med 1000 soldater og en ny kontingent er ventet om kort tid. Dette ble selvfølgelig  spådd for noen uker siden av den russiske utenriksetterretningen, men Paris hadde blankt benektet det. (her og her)

Hovedpoenget her er at bistandspakken på den ene siden tar sikte på å unngå at det oppstår en katastrofal militær situasjon ved fronten i løpet av de kommende månedene, som kan være politisk skadelig for Bidens muligheter for gjenvalg, mens på den annen side hoveddelen av midler går faktisk til amerikanske våpenprodusenter i noen viktige «svingstater» og tilfredsstiller det innflytelsesrike militærindustrielle komplekset og Dypstaten. 

Biden sa til Wall Street Journal, «Vi vil sende militært utstyr fra våre egne lagre, og deretter bruke pengene godkjent av kongressen til å fylle på disse lagrene ved å kjøpe dem fra amerikanske leverandører. Dette inkluderer Patriot-missiler laget i Arizona, Javelin-missiler laget i Alabama, og artillerigranater laget i Pennsylvania, Ohio og Texas». 

For å være sikker, er den triumfalistiske fortellingen om Ukraina-krigen av det amerikanske utenriksdepartementet på vei tilbake.


Denne artikkelen ble publisert på bloggen til M. K. Bhadrakumar.

Forrige artikkelHånden takker armen for godt samarbeid
Neste artikkelKrigslobbyen i USA: Europa må sende soldater til Ukraina!
M. K. Bhadrakumar
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.