Geoengineering Test sprøyter i det stille saltkrystaller i atmosfæren

0
Luftfoto av et lag med stratocumulus skyer.

Mainstream media omtaler fortsatt geoengineering som om det var en fantasifull forestilling fra angivelige «konspirasjonsteoretikere». Faktum er, slik vi allerede har påvist, at geoengineering i dag drives i over 50 land og at det alt er blitt en industri. Vi gjengir her en artikkel fra Scientific American. som omtaler et høyst virkelig eksperiment med geoengineering. – Red.

Geoengineering Test Quietly Launches Salt Crystals into Atmosphere

Et solenergi-eksperiment i San Francisco kan føre til lysere skyer som reflekterer sollys. Risikoene er mange.

AV Corbin Hiar E&E NEWS

Scientific American.
 
4. APRIL 2024
Klimaendringer
CLIMATEWIRE | Nasjonens første utendørs test for å begrense den globale oppvarmingen ved å øke skydekket som ble lansert tirsdag fra dekket til et nedlagt hangarskip i San Francisco Bay.

Eksperimentet, som arrangørene ikke kunngjorde bredt for å unngå offentlig tilbakeslag, markerer opptrappinga av et omstridt forskningsfelt kjent som solstrålingsmodifisering. Konseptet innebærer å skyte stoffer som aerosoler til himmelen for å reflektere sollys vekk fra jorden.

Prosjektet som ledes av forskere ved University of Washington har fornyet spørsmålet om hvordan man effektivt og etisk kan studere lovende klimateknologier som også kan skade samfunnet og økosystemene på uventede måter. Eksperimentet sprøyter mikroskopiske saltpartikler i luften, og hemmeligholdet rundt tidspunktet førte også en del eksperter bak lyset.

«Siden dette eksperimentet ble holdt hemmelig til testen startet, er vi ivrige etter å se hvordan offentlig engasjement planlegges og hvem som vil være involvert», sa Shuchi Talati, administrerende direktør i Alliance for Just Deliberation on Solar Geoengineering, en ideell organisasjon som søker å inkludere utviklingsland i beslutninger om solmodifisering, også kjent som geoengineering. Hun er ikke involvert i eksperimentet og lærte bare om det etter å ha blitt kontaktet av en reporter.

«Mens det oppfyller alle gjeldende myndighetskrav, er det et klart behov for å undersøke hvordan et sterkt regelverk må se ut i en verden der [solar stråling modifisering] eksperimentering skjer», Talati la til.

Coastal Atmospheric Aerosol Research and Engagement, eller CAARE, prosjektet bruker spesialbygde sprøyter for å skyte billioner av havsaltpartikler inn i himmelen i et forsøk på å øke tettheten — og reflekterende kapasitet — av marine skyer. Eksperimentet foregår, når forholdene tillater det, på toppen av USS Hornet Sea, Air & Space Museum i Alameda, California, og vil løpe gjennom slutten av mai, i henhold til et værmodifiseringsskjema teamet har arkivert hos føderale regulatorer.

Les:  It’s Time to Engineer the Sky

High-Profile Geoengineering Experiment Shuts Down

Prosjektet kommer mens global varme fortsetter å sette månedlige og årlige temperaturrekorder og midt i økende interesse for solstrålingsmodifisering fra de selskapene og personene som finansierer Silicon Valley og noen miljøgrupper. Det følger også avslutning av et Harvard University-eksperiment som planla å injisere reflekterende aerosoler i stratosfæren nær Sverige før det ble avlyst etter å ha møtt motstand fra urfolksgrupper.

Modifisering av solstråling er kontroversiell fordi utbredt bruk av teknologier som lyssky av marine skyer kan endre værmønstre på uklare måter og potensielt begrense produktiviteten til fiskerier og gårder. Den vil heller ikke ta opp hovedårsaken til klimaendringer — bruk av fossilt brensel — og kan føre til en katastrofal økning i globale temperaturer hvis større geoengineering-aktiviteter ble avviklet før drivhusgasser reduseres til håndterbare nivåer.

University of Washington og SilverLining, en geoengineering forskningsadvokatgruppe involvert i CAARE-prosjektet, avviste intervjuforespørsler. Ordføreren i Alameda, der eksperimentet gjennomføres, svarte ikke på spørsmål om prosjektet.

Hemmeligholdet rundt landemerkeeksperimentet ser ut til å ha vært gjennomført med vilje, ifølge New York Times, som sammen med en lokalavis var gitt eksklusiv tilgang for å dekke den første avfyringen av sprøytekanonene.

Ideen om å forstyrre naturen er så omstridt, at arrangørene av tirsdagens test holdt tett om detaljene, bekymret for at kritikere ville prøve å stoppe dem. Det hvite hus distanserte seg også fra eksperimentet, som gjennomføres i samarbeid med et Smithsonian-tilknyttet museum.

Prosjektgruppen har forfektet sin åpenhet og lagt merke til at besøkende på USS Hornet, som nå fungerer som et flytende museum, vil kunne se eksperimentet.

«Verden må raskt fremme sin forståelse av effekten av aerosolpartikler på klima», sa Kelly Wanser, administrerende direktør i SilverLining, i en pressemelding. «Med et dypt engasjement for åpen vitenskap og en kultur for ydmykhet, har University of Washington utviklet en tilnærming som integrerer vitenskap med samfunnsengasjement, og kan hjelpe samfunnet i viktige skritt mot å fremme vitenskap, utvikle forskrifter, fremme rettferdig og effektiv beslutningstaking og bygge delt forståelse på disse områdene».

CAARE-prosjektet er del av en større kyststudie som University of Washington-konsortiet planlegger å satse på. Den andre fasen av denne innsatsen ville finne sted på en brygge rundt en kilometer offshore i et kystmiljø, ifølge en studiebeskrivelse skolen ble utgitt mandag.

Mens en fagfellevurdering av dette forslaget generelt var positiv, flagget forskerne også noen mangler i åpenhet.

«En anmelder bemerket at det ville bidra til å ha mer informasjon om eksperimentets beliggenhet», sa en Washington-University-bestilt rapport. «Er det lokal motstand eller bekymring (enten det er grunnlag for det eller ei) rundt spørsmål som lokal luftkvalitet, etc.? Hvor mange alternativer finnes, og hvordan påvirker forskjellige alternativer feltstudieplanen»?

Studieplanen nevnte heller ikke potensielle økologiske virkninger, en sentral vurdering anbefalt av en Biden-administrasjon fra 2022 for å øke refleksene fra marine skyer. Det er et betydelig tilsyn, ifølge Greg Goldsmith, den tilknyttede dekanen for forskning og utvikling ved Chapman University.

«Historien har vist oss at når vi setter oss inn i endring av naturen, er det alltid veldig alvorlige utilsiktede konsekvenser,» sa Goldsmith, som studerer implikasjonene av klimaendringer for plantestruktur og funksjon. «Og derfor vil det være forsvarlig å lytte til hva historien har vist og se etter konsekvenser».

Reprinted fra E&E News.I flere artikler har vi dokumentert at geoengineering ikke bare er en ond plan, men noe som allerede er blitt praktisk industri og forretningsområde. Dette er dokumentert hinsides enhver tvil. De som hevder noe annet er enten uvitende – eller de juger.

Og i noen tilfeller er løgnen så åpenbar at vi må sitere Yes, Prime minister: Ikke tro noenting før det er offisielt benektet!

Les mer på steigan.no om geoengineering.


Forrige artikkelFokus på EU/EØS
Neste artikkelIran erklærer «oppdraget fullført»
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.