Iran erklærer «oppdraget fullført»

0

Den iranske Revolusjonsgarden sier at Irans gjengjeldelsesangrep, som var rettet mot flere militære anlegg, inkludert baser direkte knyttet til konsulatangrepet, var «mer vellykkede enn forventet». Den iranske hærens stabssjef, generalmajor Mohammad Hossein Baqeri, sa søndag morgen at «oppdraget er fullført og har oppnådd de ønskede resultatene». Israel sier på sin side at de angivelig klarte å skyte ned de fleste av Irans missiler og droner.

Vi brukte i går uttrykket «massivt angrep» om missilregnet fra Iran. Det viste seg å ikke være noe massivt angrep, men et ganske begrenset angrep som rettet seg mot helt spesifikke militæranlegg og at ingen sivile områder, infrastrukturer eller anlegg ble angrepet.

Hensikten fra Irans side var åpenbart å gjennomføre en begrenset militær gjengjeldelse som svar på Israels krigshandling mot konsulatet i Damaskus. Her viser Iran til FN-paktens artikkel 51 som gir en angrepen part rett til å svare militært.

En annen hensikt med det iranske angrepet var å gi verden, og ikke minst den politiske og militære ledelsen i Israel, en utvedydig beskjed om at Iran er i stand til å skade Israel betraktelig, dersom Israel skulle finne på å gå til angrep på Iran.

Iran hadde på forhånd fortalt CIA-sjef William Burns om angrepet. Burns skal ha møtt iranske representanter i Oman.

Han ble fortalt at den israelske straffen var uunngåelig – og hvis USA ble involvert, vil alle amerikanske baser bli angrepet, og Hormuzstredet vil bli blokkert. Burns skal ha sagt at USA ikke ville gjør noe hvis ingen sivile ble skadet. Iranerne sa at målet vil være en militærbase eller en ambassade.

Irans aksjon er avsluttet

Iranske myndigheter og tjenestemenn hyllet det de kaller suksessen med Operasjon True Promise 14. april, da hundrevis av droner og missiler angripe Israel tidlig samme dag som et svar på det israelske angrepet på Irans konsulat i Damaskus i begynnelsen av måneden. 

«De kombinerte operasjonene bærer et budskap om styrke og makt til den islamske nasjonen og et budskap om frykt og ydmykelse til menneskehetens fiender», sa Irans president Ebrahim Raisi i en uttalelse søndag, og la til at «handlingen var smart og kalkulert», og de iranske dronene og missilene målrettet [vellykket] sionistiske militærbaser» .

Raisi la til at angrepet «kom i sammenheng med å forsvare Irans suverenitet og nasjonale interesser, straffe fiendene og for å styrke regional sikkerhet.» 

Flere iranske militære tjenestemenn bekreftet 14. april at operasjonen representerte en brøkdel av Irans evner. 

«Vi gjennomførte en begrenset operasjon, som var i samsvar med aggresjonene til den sionistiske enheten, og kunne ha vært mye bredere i omfang. Nøyaktige og dokumenterte feltrapporter om angrepene så langt indikerer at denne operasjonen var mer vellykket enn forventet», sa sjef Hossein Salami for Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC). 

US Centcom ødela mer enn 80 droner

Jerusalem Post siterer den amerikanske Midtøstenkommandoen Centcom:

Amerikanske styrker, støttet av US European Command destroyere, ødela lørdag og søndag mer enn 80 enveis angrepsdroner og minst seks ballistiske missiler rettet mot Israel fra Iran og Jemen , sa den amerikanske sentralkommandoen (CENTCOM) mandag.

USAs president Joe Biden framstiller Israels forsvar mot det iranske angrepet som en «seier for Israel», og ber landet om å nøye seg med det.

President Biden sa til Israels statsminister Benjamin Netanyahu under en samtale lørdag at USA ikke vil støtte noe israelsk motangrep mot Iran, sa en høytstående tjenestemann i Det hvite hus til Axios.

Tjenestemannen sa at da Biden fortalte Netanyahu at USA ikke vil delta i noen offensive operasjoner mot Iran og ikke vil støtte slike operasjoner, sa Netanyahu at han forsto.

Bak kulissene

Lørdag kveld, kort tid etter at det israelske krigskabinettet fikk vite at Iran startet angrepet, foreslo ministrene Benny Gantz og Gadi Eizenkot – begge tidligere IDF-stabssjefer – å sette i gang et motangrep umiddelbart, sa tre israelske tjenestemenn.

Gantz og Eizenkot hevdet jo lenger Israel venter, jo vanskeligere vil det være å få internasjonal legitimitet for et motangrep, sa tjenestemennene.

Forrige artikkelGeoengineering Test sprøyter i det stille saltkrystaller i atmosfæren
Neste artikkelUkrainas militærsjef: Situasjonen på østfronten betydelig forverret