Fire år etter nedstengningen: depresjon eller revolusjon?

0
"Roma stengt by" - den berømte Piazza della Rotunda med Pantheon fullstendig folketom på grunn av lockdown. Shutterstock

Gabriele Guzzi er en italiensk økonom og poet. Han ble uteksaminert med utmerkelser i politisk økonomi fra Luiss og Bocconi. Han var økonom ved Palazzo Chigi (regjeringa) og ved regjeringas Institutt for økonomisk planlegging i Roma. Han har skrevet denne betraktninga om nedstengning eller revolusjon, som ble publisert i nettidsskriftet La fionda.

Av Gabriele Guzzi.

Det har gått mer enn fire år siden den første nedstengningen begynte, mens pandemien spredte seg i Italia og deretter over hele Europa.

Jeg er stadig mer overbevist om at dette viruset, og fremfor alt den politiske håndteringen av pandemien, representerer et knekkpunkt i menneskehetens historie.

Det har gitt dype konsekvenser for psyken og samfunnet, i hovedsak gjort folk deprimerte.

Vi har fått introdusert ideen om at alt kan suspenderes, når som helst, på grunn av en svært ofte ugjennomsiktig byråkratisk beslutning. Vi har fått injisert ideen om at livet vårt er tilgjengelig for andre, og derfor ikke fortjener å bli levd fullt ut, siden det ikke er fullt ut vårt. Et liv som ligner mer på en allerede skrevet skjønnlitteratur enn på noe konkret, upublisert, fritt.

Dataene bekrefter denne ideen: vekst i depresjon, spesielt hos unge mennesker, økning i selvskading, nedgang i fødsler.

På samme måte har politikken opplevd en blodpropp siden det øyeblikket. All livligheten som ble uttrykt i årene 2011-2019 har blitt drastisk blokkert. Covid ble brukt som et instrument for restaurering av rå makt, for å blokkere sosial og demokratisk vitalitet, deltakelsen av mennesker som var ute etter forandring.

Det virker stadig tydeligere for meg at denne krigen, dette settet med kriger, ikke ville vært politisk akseptabelt uten pandemien. Den tiden var den vesentlige betingelsen for et militært og krigsvendepunkt i vår verden.

Jeg husker imidlertid at de aller første dagene etter lockdownen kjente jeg en merkelig energi i luften. Selvfølgelig ante jeg allerede risikoen for hva som ville skje. Men jeg følte også at det hastet med en relansering av livet, av forhold, av fellesskap, av familie, av politikk.

Nettopp når verden holdt på å dø, og mange mennesker døde, mens det sosiale livet døde, var det nødvendig å så, det var nødvendig å bli gravid, det var nødvendig å gi liv. Det var en opprørsk, revolusjonær handling. Men det måtte gjøres. Og jeg skrev et dikt som senere ble introdusert i boken min «Un volto da un vuoto», som den andre i rekkefølgen, og derfor på et veldig viktig sted.

Og jeg tror den intuisjonen er riktig. Enda mer i dag. Vi må innvie noe, vi må avkrefte ryktene om døden, vi må isolere ensomheten, vi må rose. Selvfølgelig er det arbeidet til visjonære, galninger, poeter.

Men i dag blir vi enten alle gale visjonære, eller så havner vi ille ut.

Enten vil vi sende disse kriminelle herskerklassene til fengsel eller til barneskoler, eller så vil de føre oss til krigens og den rene nihilismens avgrunn. Her virker dette for meg å være den radikale lærdommen vi må trekke av disse fire årene, i en handling av takknemlighet og undergraving.

NÅR EPIDEMIKEN

Når epidemien starter i byen
planter du et frø på balkongen.
Kjøp de mest fargerike verktøyene og grav en ferskenstein som du har smakt i fruktkjøttet og skallet
i jorden som lukter regn.

Når epidemien begynner i byen
elsker du med kvinnen du elsker.
Lag et barn og gi ham et navn
å bruke utendørs når det allerede er sommer.

Når epidemien starter i byen
starter du noe i byen.
Slik blir døden beseiret:

å satse andre steder.

Gabriele Guzzi

PS Hvis jeg tenker bedre etter: under pandemien giftet jeg meg faktisk, jeg unnfanget en datter, som ble født og kalt Vittoria (seier, o.a.), og i sommer vil jeg ta henne med utendørs.
Godt tegn!


Av: Gabriele Guzzi

Gabriele Guzzi er økonom og poet. Han ble uteksaminert med utmerkelser i politisk økonomi fra Luiss og Bocconi. Han var økonom ved Palazzo Chigi og ved Institutt for økonomisk planlegging av presidentskapet i rådet. Han var president for Rethinking Economics Bocconi, jobbet for lavoce.info og hans bidrag er publisert i Econopoly-Il Sole 24 Ore og Il Fatto Quotidiano. Han har en doktorgrad i økonomi, History of Economic Thought, ved l’Università Roma Tre med en avhandling om forholdet mellom Heidegger og Marx i den metafysiske genealogien til verditeorien. Han ga ut sin første diktbok, med tittelen «A face from a void», på forlaget Italic Pequod. Han underviser i økonomisk historie ved University of Cassino. Hans bidrag er publisert i tidsskrifter. Han publiserte, i dialog med Geminello Preterossi, «Contro Goliath. Manifest for demokratisk suverenitet» (Rogas, 2020).

Forrige artikkelMike Benz: Den nasjonale sikkerhetsstaten og angrepet på demokratiet
Neste artikkelDen irakiske motstandsfronten angriper Israels oljehavn i Haifa
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.