Farlig journalistikk, russofob journalistikk

0
Journalist intervjuer journalist /VGTV

Denne artikkelen ble til under arbeidet med en annen artikkel (som kommer seinere). Arbeidet førte til at jeg ble sittende å se på statsminister Støres første pressekonferanse etter sprengningen av Nord Stream.

Av Lars Birkelund.

Sprengingen fant sted om kvelden 26. september 2022, pressekonferansen ble avholdt formiddagen 28. september. Allerede da var det visse journalister som ‘visste’ hvem som hadde sprengt Nord Stream, er det sikkert mange som husker.

Jeg så nylig pressekonferansen på ny i opptak på VGTV, som dessuten hadde en del kommentarer før og etter konferansen. Kommentarene viste noe som har blitt typisk i Norge, at journalistene intervjuer hverandre i stedet for de som kan noe (og når de intervjuer noen som kan noe er det bare en viss type ‘eksperter’).   https://tv.vg.no/video/246930/statsminister-jonas-gahr-stoere-om-nord-stream-lekkasjen

VGs Gyrid Friis Edland innledet og intervjuet deretter VGs Astrid Meland. Deretter spurte hun Nilas Johnsen, som er VGs utenrikssjef. Det tok ikke mer enn tre minutter før både Edland og Johnsen insinuerte at Russland sto bak det som faktisk var en krigshandling, mens påstanden om at USA kunne ha gjort det ble latterliggjort.

USA hadde ved flere anledninger så og si annonsert sprengingen. Denne uttalelsen fra Joe Biden, USAs president, er mest kjent:

Men: «Det er vanskelig å se for seg at andre (enn Russland) kan ha gjort det», sa Astrid Meland etter vel 13 minutter.

Innledningen varte ca 34 minutter. Støre talte deretter ca. 9 minutter. Jeg er i høyeste grad kritisk til ham. Men akkurat det gjorde han på en uklanderlig måte, etter min mening.

Deretter fikk Støre spørsmål. Først ute var NRKs Peter Svaar. Han holdt seg på matta. Men Kjetil Kjær Andersland fra Dagbladet var ikke sein med å rette mistanken mot Russland. VGTV ved Martha Holmes gjorde også det, igjen, og det virket som om hun var skuffet over at Støre ikke ville slå fast at Russland sto bak.

Aslak Bonde, Morgenbladet, mente at det «logiske for alle oss» er at det er «russisk hybridkrig». I likhet med Meland mente han altså at det ikke kan ha vært det landet, USA, som så og si hadde annonsert sprengingen på forhånd. Så hjernevasket er faktisk mange norske journalister, om ikke de fleste. Ja, slik ‘hjernevask’ ser nesten ut til å være en betingelse for å gjøre karriere som journalist/redaktør i Norge.

Støre var igjen ansvarlig og ville ikke peke på noen bestemt. Men Bonde fortsatte i samme stil i oppfølgingsspørsmålet.

Hvilke medier som ble invitert vet ikke jeg noe om. Men det var kun slike ‘Nato-sertifiserte’ journalister som stilte spørsmål til Støre. Og VGs ‘journalister’ fortsatte etterpå i samme stil i vel ti minutter, mens de igjen intervjuet hverandre.

Etter dette sjekket jeg hva NRKs Dagsnytt 18 og Dagsrevyen sa hhv 27. og 28. september. Dagsrevyen 27. september meldte at Polen har beskyldt Russland og insinuerte dessuten sjøl at det var Russland.

Dagsnytt 18, 27. september pekte også på Russland.

«Russland nekter for sabotasje», var Dagsnytt 18s overskrift dagen etter, som om ikke også USA, Norge og andre land også nekter for det.

Russofobi kan sees på som en fordom. Og fordommer fører til forhåndsdømming. «En fordom er en mening eller oppfatning som ikke er formet med nøktern kunnskap om det saken gjelder. Fordommen grunner seg ofte i fastlåste overbevisninger og innprentinger» – Store norske leksikon. 

I dette tilfellet var det ikke en vanlig kriminalsak mediene forhåndsdømte i. Det gjaldt en sak som kunne ha fått katastrofale følger for hele verden. I slike tilfeller bør sjølsagt journalistene og redaktørene være langt mer forsiktige.

I stedet skjer det motsatte. De er mindre forsiktige. Og det skyldes en flokkmentalitet som bunner i at det alltid er populært å skylde på Russland. Det er det man skal gjøre hvis man ønsker å være ‘innafor’, ha håp om å gjøre karriere i Norge, både innen media, politikken, akademia og store deler av organisasjonslivet. Medier blir ikke felt av PFU eller i Kringkastingsrådet for løgner av typen «Russland sprengte Nord Stream», kun i saker som er mindre alvorlige.

«Har Norge et kompetent organ for å sanksjonere medier som desinfomerer? PFU (Pressens Faglige Utvalg) fyller muligens den rollen når det gjelder innenriks, men ikke når det gjelder land som Norge fører kald eller varm krig mot. Det er min konklusjon etter tre klager til PFU».

Russland ble etter hvert frikjent av ingen ringere enn USA, som i stedet har pekt på Ukraina. Vi må likevel anta at USA gjorde det. Men nå VET vi at både mediene og deres ‘eksperter’ i Norge tok feil til å begynne med, nok en gang uten at det får konsekvenser for dem. Jeg sier med Mark Twain og Denzel Washington: «Hvis du ikke leser avisen er du uinformert, hvis du leser den er du desinformert».

Denzel Washington calls upon journalists to tell the truth

https://www.washingtonpost.com/video/entertainment/denzel-washington-calls-upon-journalists-to-tell-the-truth/2016/12/14/b218db8e-c248-11e6-92e8-c07f4f671da4_video.html

Her del 1 av min artikkel-serie om Russofobien og dens farlige konsekvenser:

Forrige artikkelIntervju med John Bellamy Foster om økologisk marxisme
Neste artikkelRegjeringas planer er dårlig nytt for bøndene