Biden «vurderer» å droppe Assange-saken

0

Biden sa onsdag, som svar på en reporters spørsmål i Det hvite hus, at hans administrasjon «vurderer» Australias anmodning om at saken mot Julian Assange droppes.

Av Joe Lauria.

Consortium News, 13. april 2024.

Bidens bemerkning kom som svar på en reporters spørsmål i Det hvite hus onsdag. Nyheten kom i en tweet fra Kellie Meyer, en reporter for News Nation, som siterte en pool-rapport* fra Det hvite hus, i forbindelse med den japanske statsministerens besøk. *(Rapporter som blir skrevet på rundgang av forskjellige journalister, slik at ikke alle journalister må følge president og visepresident i enhver sammenheng. O.a.)

Utvekslingen mellom reporteren og Biden ble fanget på video.

Australia har økt presset på Biden for å få avsluttet Assanges prøvelser, med statsminister Anthony Albanese som reiste saken direkte med Biden, og det australske parlamentet vedtok i februar en resolusjon som oppfordret til hans løslatelse.

Albanese fortalte Australian Broadcasting Corporation:

«Dette er en oppmuntrende kommentar fra president Biden. Jeg mener dette må bringes til en konklusjon, og at Mr. Assange allerede har betalt en betydelig pris, og at nok er nok. Det er ingenting å vinne på Mr. Assanges fortsatte fengsling, etter min meget sterke overbevisning. Og jeg har fremholdt det som den australske regjeringens overbevisning».

Assange, som ble arrestert den 11. april 2019, vil på torsdag markere sitt femte år i Londons Belmarsh fengsel. Han venter på en avgjørelse fra High Court of England and Wales, om hvorvidt han vil bli innvilget en full anke mot innenriksdepartementets ordre om å utlevere ham til USA for å møte anklager etter spionasjeloven, for å ha publisert sannferdig informasjon om amerikanske statsforbrytelser.

Assanges advokat Jennifer Robinson sa til Sky News Australia:

«Vi er selvfølgelig oppmuntret av svaret hans, det er dette vi har bedt om i over fem år. Siden 2010 har vi sagt at dette er en farlig presedens som blir satt. Så vi håper absolutt det var en seriøs bemerkning, og at USA vil handle etter den».

Gabriel Shipton, Assanges bror, sier til Sky News at saken er en «politisk varm potet» for Bien, som han lett kan kvitte seg med.

Kristinn Hrafnsson, WikiLeaks sjefredaktør, fortalte Sky News i Storbritannia at det var «ekstraordinært å høre dette for første gang fra Joe Biden», men sa «selvfølgelig håper vi å se i løpet av de kommende dagene, og jeg håper pressekorpset i Det hvite hus, og de med makt i maktens korridorer i Washington D.C. får en avklaring på hva dette betyr».

«Vi vet alle at Biden ikke lenger er på toppen av sine mentale evner … men jeg tror dette er så forskjellig fra det som har kommet ut av ham før, at det må ha mening», sa Craig Murray, den tidligere britiske diplomaten og venn av Assange, under George Galloways MOATS-show på onsdag. «Men vi får vente og se».

Murray sa: «Jeg kommer ikke umiddelbart til å bli for håpefull på grunn av noen få ord ut av Bidens munn, fordi det ikke har vært noen tidligere indikasjoner, ingenting fra justisdepartementet så langt som indikerer noen lettelse».

Denne artikkelen er hentet fra Consortium News

Biden Is ‘Considering’ Dropping Assange Case

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Joe Lauria er sjefredaktør for Consortium News og tidligere FN-korrespondent for Wall Street Journal, Boston Globe og andre aviser, inkludert The Montreal Gazette, London Daily Mail og The Star of Johannesburg. Han var en undersøkende reporter for Sunday Times of London, en finansiell reporter for Bloomberg News og begynte sitt profesjonelle arbeid som freelancer, 19 år gammel, for The New York Times. Han er forfatter av to bøker, A Political Odyssey, med senator Mike Gravel, forord av Daniel Ellsberg; og How I Lost By Hillary Clinton, forord av Julian Assange. Han kan nås på joelauria@consortiumnews.com og følges på Twitter @unjoe


Forrige artikkelÅ bevege seg i vindturbinland er en fare for liv og helse
Neste artikkelOm den skotske hatloven, J.K. Rowling og ytringsfriheten
Joe Lauria
Joe Lauria er sjefredaktør for Consortium News og tidligere FN-korrespondent for Wall Street Journal, Boston Globe og en rekke andre aviser, inkludert The Montreal Gazette og The Star of Johannesburg. Han var en undersøkende reporter for Sunday Times of London, en finansiell reporter for Bloomberg News og begynte sitt profesjonelle arbeid som en 19 år gammel stringer for The New York Times.