– Vegansk mat eller lite kjøtt kan gi angst og depresjoner

0
Av Kjetil Tveit.

I Mail Online, den digitale versjonen av Daily Mail, kunne vi torsdag lese om den metabolske psykiateren Georgia Ede, og det mange av oss har visst lenge – at hjernen trenger kjøtt:

En rapport fra 2023 fra FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO), for eksempel, så på mer enn 500 studier og konkluderte med at animalske kilder til mat tilbyr «avgjørende kilder til sårt tiltrengte næringsstoffer».

Om Georgia Ede

Harvard-doktor Georgia Ede sier at animalsk mat er essensielt for den mentale helsen.

Dr. Georgia Ede er en Harvard-utdannet psykiater som spesialiserer seg på ernæringsvitenskap og hjernemetabolisme.

Med over 25 års klinisk erfaring, inkludert tolv år som høyskolepsykiater og ernæringskonsulent ved Smith College og Harvard University Health Services, har hun vært en pioner i å tilby ernæringsbaserte tilnærminger som et alternativ til psykiatriske medisiner.

Hun har også talt internasjonalt om diettbaserte tilnærminger til psykiatriske lidelser, medforfattet den første pasientstudien av ketogen diett for behandlingsresistent psykisk sykdom, og utviklet det første medisinsk akkrediterte kurset i ketogene dietter for psykisk helsepraktiserende. Hennes bok «Change Your Diet, Change Your Mind» ble utgitt i januar 2024.

Dr. Ede har også bakgrunn som inkluderer en B.A. i biologi fra Carleton College i Minnesota, og før hun tok sin M.D. ved University of Vermont College of Medicine, tilbrakte hun syv år som forskningsassistent innenfor biovitenskap, sårheling og diabetes.

Etter medisinstudiet fullførte hun sin residens i generell voksenpsykiatri ved Harvard’s Cambridge Hospital i 2002, og var senere ansatt som psykofarmakolog ved Harvard University Health Services fra 2007 til 2013. I 2013 forlot hun Harvard for å bli psykiater ved Smith College i Northampton, Massachusetts, der hun tilbyr både ernæringskonsultasjoner og psykiatriske tjenester til studenter.

Edes engasjement i ernæringspsykiatri er drevet av hennes egen helsemessige oppvåkning, da hun etter å ha fulgt et lavfett, lavkolesterol, høyfiber og lavkaloridiett i flere tiår, utviklet en rekke forvirrende helseproblemer som kronisk utmattelsessyndrom, fibromyalgi, migrener og IBS i 40-årene.

Etter å ha eksperimentert med dietten sin, oppdaget hun en måte å spise på som var nesten det stikk motsatte av det som tradisjonelt anses som sunt: et kosthold høyt i fett og kolesterol, lavt i fiber, som primært består av kjøtt, sjømat og fjærkre, med svært få plantefødevarer.

Denne dietten løste alle hennes mystiske plager og forbedret også hennes humør, energi og konsentrasjon.

Denne overraskende erfaringen førte henne på en reise for å forstå ernæringsvitenskap og forholdet mellom kosthold og mental helse, et emne som dessverre ikke undervises i medisinsk skole eller psykiatriprogrammer.

Sammendrag av artikkelen i Mail Online

Georgia Ede argumenterer mot den vanlige oppfatningen at kjøtt er skadelig for både generell og hjernens helse, og understreker i stedet at kjøtt er en kritisk kilde til næringsstoffer som er vanskelige, om ikke umulige, å få gjennom plantebaserte dietter.

Ede fremhever viktigheten av næringsstoffer som vitamin B12, omega-3 fettsyrer, sink, kolin, jern og jod, som alle er avgjørende for mental helse og mer rikelig tilgjengelig i kjøtt enn i planteføde.

Hun diskuterer også utfordringene med veganske og vegetariske dietter når det gjelder å møte kroppens proteinbehov og påpeker at mens det er mulig å få tilstrekkelig protein gjennom disse diettene med nøye planlegging, er mange andre essensielle næringsstoffer mye vanskeligere å oppnå.

Dr. Ede peker på forskning som indikerer at kjøttspisere kan ha bedre mental helse sammenlignet med de som unngår kjøtt, inkludert lavere risiko for depresjon og angst.

Til tross for populariteten og den helseglorien veganske dietter har fått de siste årene, advarer Ede om at disse diettene kan ha varige helsekonsekvenser.

Hun refererer til en rapport fra FNs mat- og landbruksorganisasjon som understreker betydningen av animalske matkilder for essensielle næringsstoffer. Rapporten påpeker at det er vanskelig å finne disse næringsstoffene i nødvendig kvalitet og mengde gjennom en vegansk diett.

Ede nevner også forskning som viser at vegetarianere kan ha en høyere risiko for hoftebrudd senere i livet, muligens på grunn av lavere inntak av næringsstoffer knyttet til bein- og muskelhelse.

Artikkelen avslutter med å understreke behovet for å utforske og tilpasse dietter basert på individuelle helsebehov og ernæringsmessige mangler, samtidig som man anerkjenner at dietter inkludert animalske produkter kan spille en kritisk rolle i å støtte mental og fysisk helse.


Georgia Ede:

Background and Professional Experience

  • B.A. Biology, Carleton College, Northfield, Minnesota
  • Research assistant for Carleton College Biochemistry Department, Northfield Minnesota; Joslin Diabetes Center, Boston Massachusetts; Institüt für Diabetesforschung, Munich Germany; and SUNY Stony Brook, Stony Brook New York
  • M.D., University of Vermont College of Medicine, Burlington, Vermont
  • Psychiatry residency, Harvard University Cambridge Hospital, Cambridge, Massachusetts
  • Psychopharmacologist/Psychotherapist/Consult-Liaison Psychiatrist, East Falmouth, Massachusetts
  • Psychiatrist and nutrition consultant Harvard University Health Services, Cambridge, Massachusetts
  • Psychiatrist and nutrition consultant Hallowell Center, Needham, Massachusetts
  • Psychiatrist and nutrition consultant Smith College, Northampton, Massachusetts
Forrige artikkelSagaen om de fire klovnene
Neste artikkelUSA: 55 millioner hektar kan bli dekket med solcellepaneler