Studien peker på en mulig sammenheng mellom forekomst av mikroplast i blodårene og høyere risiko for hjertesykdom, slag og død, ifølge den italienske avisa La Repubblica.
Mikro- og nanoplast angriper også hjertet med ukjente skadevirkninger man ikke har kjent til tidligere. Etter å ha funnet dem hos mennesker i forskjellige organer og vev, inkludert morkake, morsmelk, lever og lunger, inkludert hjertevev, avslører italiensk forskning for første gang deres tilstedeværelse selv i aterosklerotiske plakk, fettavleiringer i arteriene som er farlige for hjertet og fremfor alt gir enestående bevis på hvor farlige de er.
Funnene ble publisert i New England Journal of Medicine i begynnelsen av mars. Italienske forskere står bak studien av 304 pasienter som skulle gjennom et inngrep i halsarteriene for å fjerne avleiringer, såkalt trombendarterektomi.
Studien ble utført av forskere fra Università della Campania Luigi Vanvitelli under ledelse av Raffaele Marfella.
Forskerne analyserte «plakken» som ble fjernet, og hos 58 prosent av pasientene, fant forskerne mikro- og nanoplast. Det er altså snakk om mikroskopiske små plastpartikler.
Aterosklerose har flere underliggende årsaker, og den viktigste er opphopning av lavdensitetslipoproteiner (LDL) i blodet, også kjent som «dårlig kolesterol». LDL-partikler kan trenge inn i det indre laget av blodårene og bli oksidert, noe som aktiverer immunforsvaret. Hvite blodlegemer kommer til og det dannes betennelsesprosesser. Det dannes avleiringer som kalles plakk, som gradvis vokser og forårsaker innsnevring av blodårene. Når et plakk blir på over 50–75 prosent, det vil si at det bare er igjen 25–50 prosent av den opprinnelige åpningen inne i blodåren vil det trange partiet gi symptomer. Da kommer det ikke nok blod fram til organene åren skal forsyne med surstoffholdig (oksygenert) blod. Ved trange kranspulsårer i hjertet man få ubehag som brystsmerter når man gjør oksygenkrevende aktiviteter som for eksempel å gå opp en bakke.
Ifølge doktor Marfella ble det blant annet funnet polyetylen, eller PE-plast, og polyvinylklorid, kjent som PVC.
PE-plast og PVC i ulike former brukes i en lang rekke produkter, blant annet i produksjon av emballasje til mat og kosmetikk.
Vi har visst en stund at mikro- og nanoplast er praktisk talt allestedsnærværende, ikke bare i miljøet rundt oss, men også i vår egen kropp.
Avisa Il fatto quotidiano skriver:
Dataene som er samlet inn, publisert i New England Journal of Medicine , viser at «forurensede» aterosklerotiske plakk er mer betent enn normalt, derfor mer sprø og utsatt for risiko for brudd . Dette betyr at de er knyttet til minst en 2 ganger høyere økning i risikoen for hjerteinfarkt , slag og dødelighet sammenlignet med aterosklerotiske plakk som ikke er «fylt» med plast.
Undersøkelsen ble utført på 257 pasienter over 65 år som gjennomgikk endarterektomi for asymptomatisk karotisstenose, en kirurgisk prosedyre hvor aterosklerotiske plakk ble fjernet og deretter analysert med det elektroniske mikroskopet for å oppdage mulig tilstedeværelse av mikro- og nanoplast, dvs. plastpartikler med en diameter på henholdsvis mindre enn 5 millimeter eller 1 mikron (0,001 millimeter). «Analysen viste tilstedeværelsen av PE-partikler i målbare nivåer (omtrent 20 mikrogram per milligram plakk) hos 58,4 % av pasientene og av PVC-partikler (i gjennomsnitt 5 mikrogram per milligram plakk) i 12,5 %”, sier Giuseppe Paolisso, koordinator. av studiet og professor i indremedisin ved «Luigi Vanvitelli» Universitetet i Campania.
Vi har omtalt problemet med mikroplast tidligere, men den italienske studien er altså den første som viser sammenhengen mellom denne plasten og faren for hjerteslag.