Norske bønder ut i gatene mot regjeringas landbrukspolitikk

0

Er dette bare begynnelsen på et bondeopprør også i Norge?

Romy Rohmann.

Det var et stort bondemøte på Stiklestad den 13. februar og der møtte landbruksminister Geir Pollestad flere hundre bønder. Der kom han med en uttalelse som fikk bønder ut i gatene.

«Jeg er uenig i at tallgrunnlaget har så voldsomt stor betydning. Det vil ikke endre til at alle politikere i alle partier plutselig blir opptatt av landbrukspolitikk. Jeg er oppgitt over at tallgrunnlaget har fått altfor stor plass«, slår Pollestad fast i møtet med «bondehæren» på Stiklestad.

(Bilde Trollheimsporten)

Den 15. februar blei det tatt initiativ til en demonstrasjon i Rindal. Trollheimsporten skriver om denne:

Yngve Røøyen, som er initiativtaker til demonstrasjonen i Rindal, forteller at bønder demonstrerer flere steder i landet nå. De protesterer mot en uttalelse fra landbruks- og næringsminister Geir Pollestad (Sp) tidligere denne uka. Statsråden har sagt at tallgrunnlaget som legges til grunn for jordbruksforhandlingene ikke er så viktig, og at det er den politiske viljen som er det viktigste. Det er disse bøndene helt uenige i.

Det er nettopp tallgrunnlaget som er viktig, slår Røøyen fast. Han drar en sammenligning:

Hvis du går i terrenget uten kart og kompass, så er det vanskelig å finne fram. Du må vite hvor du er, for å vite hvor du skal.

Røøyen sier videre til Trollheimsporten:

I Grytten-rapporten i 2022 ble gjennomsnittlig inntekt pr årsverk i landbruket beregnet til 212.000 kroner. Det er ingen som vil jobbe for så lite lenger, påpeker Røøyen. Og etter 2022 har bøndenes inntekter bare blitt enda dårligere, sett i forhold til den generelle prisstigningen.

Kostnadene har økt mye, og vi har ikke blitt kompensert for det, sier Røøyen.

For å illustrere kostnadsøkningen viser han til at en traktor som den han selv har koster dobbelt så mye i dag som i 2018.

Det vi vil med denne aksjonen er å vise Senterpartiet og Arbeiderpartiet at hvis de ikke innfrir nå så kommer vi til Oslo om ikke lenge, og aksjonerer slik som bønder i mange andre europeiske land har gjort. Nå mener vi alvor!

Han snakker om de planlagte endringene i tallgrunnlaget som ligger til grunn for forhandlingene om jordbruksoppgjøret. Uttalelsen har fått flere til å reagere.

Det er nettopp tallgrunnlaget som er viktig, sier Røøyen til Trollheimsporten.

I 2022 ble Grytten-rapporten lagt fram. Der konkluderte de med at bøndene i snitt tjener 212.000 kroner per årsverk. Den gjennomsnittlige årslønnen i Norge er 676.000 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Det vi vil med denne aksjonen er å vise Senterpartiet og Arbeiderpartiet at hvis de ikke innfrir nå så kommer vi til Oslo om ikke lenge, og aksjonerer slik som bønder i mange andre europeiske land har gjort. Nå mener vi alvor, sier bonden til lokalavisa.

Anders Bakke Klemoen, tallknuser i Norsk Bonde- og Småbrukarlag advarte nylig regjeringen om at det kan bli et bondeopprør i Norge, slik som vi har sett i andre europeiske land.

https://www.trollheimsporten.no/landbruk-politikk-rindalsnytt/na-mener-vi-alvor/274190

Bønder over hele Norge har delt bilder på sosiale medier med plakater som dette:

Under emneknaggen #hørpåbondenitraktoren har bønder delt aksjoner de siste dagene.

Her er en samling av sinte bønder på Sviland like utenfor Sandnes som har samlet seg.

En av bøndene «hørpåbondenitraktoren» skriver:

Nå avgjøres sjølforsyningsgraden og framtiden til norsk landbruk. Derfor har jeg laget denne videoen til minister Pollestad, bare som en vennlig påminnelse om hva jordbruket trenger – og at vi bønder gjerne kjører traktor til Oslo for nærmere samtaler om det skulle være nødvendig.

Nationen skriver den 16. februar:

Mener Pollestad prøver å «kuppe» grasrotaksjon: – Han er lur som reven

Han sendte ut en melding til mange av sine bondenettverk hvor han oppfordret dem til å publisere en video på sosiale medier med budskapet om at rett tallgrunnlag er viktig og må på plass.

Der oppfordrer han bønder til å lage videoer hvor de forteller hvorfor nytt tallgrunnlag, opptrappingsplan og selvforsyning er viktig.

Dette synes kjøttprodusent Jørund Kvaale Hansen i Agder var litt av en finte.

Han er lur som reven, det skal han ha. Da han fikk nyss i at det var en facebook-aksjon i gang mot uttalelsene hans, prøvde han å få det til å fremstå som at de planlagte videoene og bildene som allerede er laget, er bestilt av han.

Særlig ærlig synes jeg ikke dette var. Det setter Pollestad i et ganske pinlig lys. Aksjonen hadde kommet i gang uansett, utenfor Pollestads kontroll, sier Kvåle Hansen.

https://www.nationen.no/mener-pollestad-prover-a-kuppe-grasrotaksjon-han-er-lur-som-reven/s/5-148-502509

Forrige artikkelHezbollah advarer Israel: – Sivilt blod vil bli betalt med blod
Neste artikkelSlaget om Avdiivka er over, Ukrainas hærsjef beordrer full retrett